Skolmat

I Täby kommuns kommunala skolor är vi noga med att servera mat som är näringsberäknad och anpassad för barn- och ungdomar enligt livsmedelsverkets rekommendationer. Det är viktigt att eleverna får det närings- och energiintag som behövs för att klara skoldagen. Varje dag kan eleverna välja mellan två huvudrätter, där en av rätterna är ett vegetariskt alternativ.

Näringsriktig med ett ökat ekologiskt utbud

I Skollagen ställs också krav på att maten som serveras på skolorna ska vara näringsriktig. Måltiden ska vara en helhetsupplevelse där bra service och trevligt bemötande går hand i hand med bra råvaror, goda smaker och näringsrika rätter.

Förutom att alla livsmedel ska hålla hög kvalitet och vara näringsrika, ställer vi även krav på miljövänlig mat. Just nu satsar vi extra på att utveckla och följa upp det ekologiska utbudet. Andra område vi priorieterar för att minska miljöbelastningen är att minska matsvinnet på våra skolor och när vi bygger nya skolor och förskolor inrättar vi tillagningskök på varje ny enhet.

I vår senaste upphandling av skolmåltidsleverantör ställde vi krav på ekologiska livsmedel, eftersom det efterfrågades från invånarna i Täby. Vi ser också att efterfrågan på närproducerade livsmedel ökar alltmer och det är en dialog vi för med våra skolmåltidsleverantörer.

Täby kommun har en avtalsförvaltare som driver arbetet med att följa upp våra skolmåltidsleverantörer och har nära dialog med våra tre leverantörer Amica, Sodexo och ISS. Arbetet görs i samarbete med verksamheten och upphandlare.

Vill du veta mer om våra skolmåltidsleverantörer, besök deras skolsidor, länkar finns här till höger.

Besök varje skolas hemsida för att läsa om vilken av våra leverantörer just den skolan har samt ta del av matsedeln.

Till höger finns även publikationen "Skolmåltiden - en viktig del av en bra skola", utgiven av Skolverket och Livsmedelsverket, att ta del av.

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2017-03-29