Start / Barn och utbildning / Elev 6-16 år / Skolval / Nyinflyttad eller byta skola

Välja eller byta skola i Täby

Om du är nyinflyttad/på väg att flytta till Täby eller bor i en annan kommun och ditt barn vill börja i en skola i Täby kan du göra ett skolval i form av en "inflyttsanmälan"/välja skola som EJ Täbybo. Om ditt barn har har en plats på en skola i Täby men vill byta skola för ditt barn kan du ansöka om det i form av ett "skolbyte". Om du behöver fritidsplats för ditt barn ansöker du om det i samband med att du gör en anmälan/byte.

Välja skola/"inflyttsanmälan"

Det är viktigt att du först kontaktar den skola som du önskar välja för att kontrollera att det finns plats.

Vi använder ett digitalt system för skolval. För att göra skolval behöver du som vårdnadshavare logga in med en e-legitimation eller ett bank-id. Du som inte bor i Täby eller är på väg att flytta hit kan göra val utan e-legitimation/bank-id, men behöver sedan e-legitimation/bank-id för att se/ändra dina val. Länk till skolvalssystemet och mer information om e-legitimation/bank-id finns här till höger.

Börja med att välja ut den/de skolor som du vill lägga till i er urvalslista (du kan registrera upp till 3 val) . Använd gärna vårt jämförelsesystem, som du hittar en länk till ut till höger.

Om du gör ansökan till en fristående skola måste du både ansöka direkt till skolan och göra ett skolval i vårt skolvalssystem.

Din ansökan hamnar för hantering hos den skola som ligger som alternativ ett. Skulle den skolan inte kunna ta emot ditt barn och ni har lagt in flera skolor så skickas ansökan vidare till skola nummer två för hantering.

Byta skola

Om ditt barn går i en skola men vill byta, ska du använda skolvalssystemet för det. Båda vårdnadshavarna behöver e-legitimation för att följa bytesprocessen. Det är viktigt att du först kontaktar den skola som ditt barn vill byta till för att kontrollera att det finns plats. Du hittar en länk till skolvalssystemet ut till höger för att registrera ett byte av skola.

Det är den ena vårdnadshavaren som registrerar bytet i skolvalssystemet. Båda föräldrarna godkänner sedan den nya skolplaceringen genom att signera ett placeringsbesked.

Gör så här:

  • Gå till skolvalssystemet via länken här till höger (Välj/byt skola)
  • Logga in med din e-legitimation/Mobilt BankID.
  • Gå till Mina placeringar.
  • Klicka på knappen "Byte av skola". Fyll i uppgifterna, klicka på Spara.
  • Din ändring har registrerats och kommer att hanteras av sökta skolor.
  • Ett placeringsbesked kommer att skickas till dig. Har du angett e-postadress skickas den dit, annars skickas den med posten.

Söka till skola utanför Täby

Om något av dina val i skolvalssystemet är en skola utanför Täby så måste du själv kontakta aktuell skola för att höra om platstillgång. Du måste själv bevaka att ditt barn erbjuds plats. Efter att ditt barn erbjudits plats ska även hemkommunen godkänna placeringen, det görs via en registrering genom e-tjänsten "Ansöka om skola utanför Täby", länk till höger.

Om ditt barn inte erbjuds plats på den skola utanför Täby som du sökt behöver du kontakta kundsupporten för manuell handläggning.

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2017-03-16