Återvinn dina förpackningar & tidningar

Alla invånare i Täby kan återvinna sina förpackningar och tidningar via den insamling som sker från de återvinningsstationer som Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) har satt upp i kommunen. Dessa är tillgängliga dygnet runt. Bor du i flerbostadshus kanske ni även kan ha sortering hemma i ert soprum.

I Täby hittar du tolv kompletta återvinningsstationer samt ett antal så kallade singelbehållare för t. ex. glas. På FTI:s hemsida finns komplett lista över samtliga behållare i kommunen.

Ansvar

FTIDet är FTI som ansvarar för att återvinna och samla in förpackningar av plast, papper, metall, glas och tidningar i hela Sverige. Det är de som i slutändan bestämmer vilka återvinningsystem som respektive kommun får använda och erbjuda sina invånare.

Kommunen ansvarar för att informera invånarna om var och hur de sorterar.

FTI ansvarar för skötsel och tömning av återvinningsstationerna. Om du har synpunkter på skötseln av återvinningsstationerna eller vill anmäla att det behöver tömmas/städas kontaktar du FTI.

Sorteringsanvisning

Plastförpackningar

- mjuka och hårda. Bärkassar, plastpåsar, plasttuber, refillpaket, plastfolie och -film, innerpåsar i till exempel müslipaket, frigolit, burkar, dunkar, flaskor, små hinkar (till exempel för sylt).

Pappersförpackningar

Pastapaket, cornflakespaket, mjölk- och juiceförpackningar, sockerpåsar, hundmatsäckar, bärkassar, presentpapper, wellpapplådor till TV, stereo, möbler med mera, omslag till bokklubbsböcker.

Metallförpackningar

Konservburkar, sprayburkar, tuber, kapsyler, lock, aluminiumfolie och formar, urskrapade målarburkar.

Glasförpackningar

Flaskor och burkar, vin- och spritflaskor från Systembolaget. Färgat och ofärgat glas sorteras var för sig.

Tidningar/Returpapper

Dags- och veckotidning, magasin, reklamblad, kataloger (postorder, telefon, resekataloger och liknande), broschyrer och skriv/ritpapper.

Så här sorterar du

  • Töm, rengör och platta till förpackningarna.
  • Separera förpackningar med olika material. Om det inte går att skilja de olika materialen åt, sortera förpackningarna efter det viktmässigt dominerande materialet.
  • Stora förpackningar som inte går ner i behållaren på återvinningsstationen lämnas till en återvinningscentral, till exempel Hagby.
  • Annat avfall lämnas som grovsopor, hushållsavfall eller farligt avfall.

Om du är osäker på hur du ska sortera kan du klicka på länken "Sören hjälper dig att sortera" till höger.

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2016-12-16