Hund i Täby

I Täby finns en hundlekplats i närheten av Ensta krog samt hundbad vid Rönningesjön och Rösjön. Som hundägare har du ett stort ansvar för din hund och se till att hunden mår bra, men att ha hund innebär även en hel del ansvar och hänsynstagande mot din omgivning, både när det gäller människor, natur och djur. Tillsammans kan vi skapa en god miljö för våra hundar, våra hundägare och för alla i vår omgivning som saknar hund.

Tjej med hundar

Norra Byängsparkens hundlekplats

I Täby finns en hundlekplats där hundar kan släppas lösa för lek, motion, socialisering och träning, samtidigt som det är en trevlig mötesplats för alla hundägare. Hundlekplatsen ligger nära Ensta krog, ytan närmast Bergtorpsvägen mellan Stockholmsvägen och SL:s bussgarage, se bilden nedan. Anläggningen är ca 1500 kvm stor och består av ett mindre skogsparti och en öppen gräsyta. Här finns både picknickbord och belysning. Täby kommun står för drift och underhåll. Täby Hundsällskap har ett tillsynsansvar och administrerar även Facebook-gruppen Hundlekplatsen i Täby. Hundlekplatsen ligger i direkt anslutning till busshållplats Ensta krog. Om du tar bilen finns parkeringsmöjligheter vid Ensta krog. 


Hundlekplatsen ligger nära Ensta krog.

Hundbadet vid Hästängen, Rönningesjön

Vid Hästängen i Gribbylund finns ett inhägnat hundbad med ett picknickbord intill badet. Närmaste parkeringsplats är vid Ängsholmsparken.

Hundbadet vid Rösjön

Hundbadet ligger mellan Danderydsbadet och Rösjöbadet vid Rösjön. Parkeringsmöjligheter finns vid slutet av Rösjövägen.

Hundbegravning

I ett naturskönt område i Täby kyrkby finns en av de äldsta djurbegravningsplatserna i landet. Här vilar tusentals hundar, katter och andra husdjur. Täby Djurbegravningsplats drivs av en ideell förening. Läs mer om djurbegravningsplatsen i de relaterade länkarna här till höger.

Ansvar och hänsyn

Hundägare har ett så kallat "strikt ansvar" för sin hund. Det innebär att du som hundägare till och med kan hållas ansvarig för skada som hunden orsakar även om någon annan har hand om den. I ansvaret ingår också att känna till vilka lagar och regler som gäller.

I Täby kommun är det förbjudet att låta hunden vara lös på offentlig plats samt på de platser som likställs med offentlig plats. Det här betyder att inga hundar får vara lösa inom detaljplanelagt område om hunden inte befinner sig på den egna tomten eller på särskilt anvisad inhägnad plats. Är hunden lös på egen tomt måste den ändå vara under uppsikt och inte springa iväg. När hunden inte hålls kopplad ska den ha halsband på sig med ägarens namn, adress och telefonnummer.

Det är förbjudet att låta din hund vistas på badplatser (förutom hundbaden), parker, lekplatser eller bollplaner.

Hundar i skogsområden

Hundar får vara lösa i skogsområden utanför detaljplanelagt område (gäller ej Rönninge by, Skavlöten eller Stolpaskogen där det råder koppeltvång) men under perioden 1 mars till 20 augusti ska hunden hållas under extra tillsyn så att den hindras att löpa lös i marker där det finns vilt. Här gäller jaktlagen. Syftet är att skydda de vilda djuren under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. Detta innebär att hunden alltid ska vara kopplad och där utsläppt flexikoppel kan vara för långt för att ha full kontroll över hunden. Undantag är extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under den här perioden. Under övrig tid av året gäller även full kontroll och hunden måste hållas under sådan tillsyn att den hindras från att driva och förfölja vilt

Plocka upp efter hunden

Den som rastar en hund är skyldig att plocka upp efter hunden på trottoarer, gångbanor, motionsspår, vandringsleder, parker, begravningsplatser samt Värtans stränder och Rönningesjöns strandpromenad. Ha alltid med dig hundbajspåsar att plocka upp hundbajset med.

Hund i varm bil

Lämna aldrig din hund i en varm bil! Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. Även tidigt på dagen när temperaturen bara är 20 grader eller om det är molnigt blir det snabbt varmt i bilen.

Tid på dagen Temp. ute Väder Temp. i bilen
08.30 + 14 °C  skugga  + 19 °C
09.30 + 18 °C  skugga  + 38 °C
10.30  + 20 °C  blandat  + 47 °C
11.10  + 20 °C  sol  + 57 °C
12.00  + 23 °C  sol  + 62 °C
13.30  + 22 °C  sol  + 85 °C
 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2017-01-30