Start / Uppleva och göra / Idrott, parker och friluftsliv / Vintersport / Israpporter - istjocklek på sjöisar

Israpporter - istjocklek på sjöisar

Människor åker skridskor på frusen sjö

Här kan du få information om sjöarnas istjocklek. Vissa av Täbys vackra sjöar plogas även för skridskoåkning när vädret tillåter. Kom ihåg att all vistelse och åkning på sjöisarna sker på egen risk.

Varning för opålitliga vårisar

Nu har värmen slagit till och isarna på Täbys sjöar är inte längre säkra att vistas på. Vi rekommenderar därför ingen skridskoåkning eller annan aktivitet på isarna i dagsläget.

Så här israpporteras det

Enheten för sport- och friluftsanläggningar lämnar rapporter om sjöarnas istjocklek i Täby. Det lämnas normalt inga rapporter om isen understiger tio centimeter tjocklek. I början av vintern och när isen överstiger tio centimeter tjocklek rapporteras det varje vecka. När isen har stabiliserat sig och det är minusgrader lämnas rapporterna varannan vecka under vintern.

Isens tjocklek och utseende

Innan du funderar på att ge dig ut på isarna rekommenderar vi att du verkligen kontrollerar att de håller. Isen bör vara minst tio centimeter tjock för att den ska hålla att vistas på. Isen bör vara genomskinlig och hård, ju mörkare isen är desto tunnare är den. Man kan känna sig trygg på isen när den överstiger 20 cm tjocklek även om det blir något varmare i luften. 

Undvik

Undvik att vistas på vårisarna, på insjöar såväl som på havet. Tänk på att vårisen, snötäckt is, havsis, is under broar och is i sund är förrädisk och förändras snabbt av strömmar och när solen skiner.

Kontrollera 

Det är lätt att lura sig på hur man uppfattar hur isen är därför är det viktigt att man kontrollerar istjockleken innan man ger sig ut. Var uppmärksam på skiftningar i isens utseende.  

Ha med dig dubbar och sällskap

Se till att alltid vara utrustad med isdubbar, flythjälp, mobiltelefon i vattentätt fodral och räddningslina. Sällskap, kunskap och redskap är viktigt att tänka på vid vistelse på sjöisar.    

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2017-03-13