Längdskidor och skidspår

Byspåret vid Rönninge by

 

Vintertid ger preparerade spår möjlighet till längdskidåkning i skog och på ängar. I Täby anläggs klassiska längdskidspår vid Täby IP, Skavlöten, Ensta och vid Tibblevallen. Flera av spåren har anslutning till varandra och det går att åka upp mot fyra mil i olika spår. Vid Arninge golfklubb finns ett konstsnöspår som sköts av skidföreningar.

Aktuell spårstatus för kommunens anlagda längdskidspår i Täby.

Under vintertid prepareras följande spår

Täby IP

  • Elljusspåret, rött spår 2,5 km
  • Gult spår 5 km
  • Grönt spår 10 km

Spåren från Täby IP i Täby kyrkby ansluter till milspåret från Skavlöten.

Skavlöten

  • Elljusspåret, rött spår 2,5 km
  • Gult spår 5 km 
  • Grönt spår 10 km 

Milspåret från Skavlöten ansluter till milspåret från Täby IP, vilket ger möjlighet att förlänga turen till cirka 15 km. Vid Skavlöten prepareras även spår ner mot Rönninge by, det så kallade Byspåret som blev senast spårat den 13 januari 2016. När istjocklek och snömängd är tillräcklig anordnas även skidspår på Rönningesjön i samband med att isbana för skridskoåkning plogas.

Det finns en inredd vallabod och ett område för lekfull längdskidåkning främst för yngre åkare, den så kallade skidleken.

Ensta

  • Gult spår 5 km
  • Grönt spår 10 km

Från Enstas milspår, via preparerade anslutningsspår vid Löttinge, når man spåren från Skavlöten. Det korta elljusspåret från Ensta på 2,5 km prepareras inte längre för skidåkning utan är enbart tänkt för löpning och promenad.

Arninge GK/Täby konstsnöspår 

Vid Arninge golfklubb i Vågsjö anläggs ett konstsnöspår för klassisk åkning och skate. Konstsnöspåret hålls öppet under vintern och kan nyttjas mot en avgift.

Täby konstsnöspår

Täby Konstsnöspår drivs av ideella krafter från Täby IS och Sundbybergs IK och stöttas av Svenska Skidförbundet och Stockholms Idrottsförbund. 

Tibblevallen

  • Ett spår på löparbanorna på 400 m

Parkering

Parkering kan ske vid spårcentralerna Täby IP, Skavlöten och Ensta. För att nå spåren kan man även använda några av våra friluftsparkeringar, de så kallade gröna entréerna. Grön entré Fågelsången ligger cirka 200 meter från milspåret från Täby IP. Från grön entré vid Gullsjön når du milspåret från Ensta samt anslutningsspåren över till Skavlöten. Konstsnöspåret har en egen parkeringsplats.

Att ta sig till spåren med Roslagsbanan

Kommer du med tåg på Roslagsbanan väljer du att åka till Täby kyrkby eller till Hägernäs station för en promenad till närmaste spår. Se kommunens fritidskarta, länk hittar du till höger.

Trivsel 

Mycket arbete läggs ner på att preparera spåren, varför vi vill påpeka att det inte är tillåtet att gå i anlagda skidspår och det är heller inte tillåtet att rida eller cykla på motionsspåren. Vi är därför tacksamma om du som promenerar eller springer håller dig vid sidan av skidspåren. Vid Ensta är elljusspåret på 2,5 numera enbart ett löp- och promenadspår.

Skötsel av skidspåren

Skidspåren sköts av kommunens fastighetsbolag Täby Fastighets AB och Täby kommuns kultur- och fritidskontor genom driftsentreprenör. För skötsel av konstsnöspåret vid Arninge golfklubb svarar skidklubbarna. 

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2017-01-05