Start / Ny i Sverige

För dig som är ny i Sverige

Som ny i Sverige får du stöd från Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen ansvarar för samordningen av alla insatser som ska hjälpa dig att på bästa sätt komma in i det svenska samhället.

Det här kan du få hjälp med

Som ny i Sverige får du stöd från Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen ansvarar för samordningen av alla insatser som ska hjälpa dig att på bästa sätt komma in i det svenska samhället.

Du kan få hjälp med svenskundervisning, skola och barnomsorg och att komma igång med ett arbete.

Du som är ny i Sverige och bosätter dig i Täby får en etableringsersättning från Arbetsförmedlingen. Ersättningen betalas ut av Försäkringskassan. Arbetsförmedlingen ansvarar för etableringsinsatser som ska hjälpa dig att på bästa sätt komma in i det svenska samhället och i arbetslivet.

Hemutrustningslån är pengar som du kan låna för att köpa möbler och andra saker till hemmet. Lånet måste du betala tillbaka. Du får också betala ränta. För att du ska kunna få låna pengar till hemutrustning, måste en kommun ha tagit emot dig som flykting eller som anhörig till en flykting.

Svenska för invandrare, SFI

För dig som saknar tillräckliga kunskaper i svenska finns det kurser. Kontakta Kunskapscentrum Nordost för mer information om vilka kurser som finns.

Kurs i samhällsorientering

Samhällsorientering är en kurs för dig som är ny i Sverige. Kursen är på 60 timmar på ditt modersmål eller annat språk som du behärskar väl. Du får kunskaper om dina rättigheter och skyldigheter, om svensk demokrati och hur samhället är organiserat. Kursen ger dig viktig information för en bra start i Sverige.

Prata svenska-café

På Svenska kyrkans prata svenska-café är du välkommen att fika när du har lust, oavsett religös tillhörighet.

 

Skip Navigation Links.
Senast uppdaterad:2016-06-28