Helheten är viktig på Restaurang- och livsmedelsprogrammet vilket innebär att du som elev får lära dig om mer än bara matlagning. Du lär dig även teorin bakom maten, näringslära, samt om dryck och servering. Du behöver inga förkunskaper utan du lär dig under tiden och kommer efter studenten att kunna göra såväl en Creme brulée som att blanda goda drinkar och veta när saltet ska dukas av från bordet. Eleverna på Restaurang- och livsmedelsprogrammet driver tillsammans med våra professionella lärare en riktig restaurang, rÅVAra, vilket ger dig de bästa förutsättningarna för att utvecklas i en kreativ och genuin miljö. Dessutom erbjuder vi attraktiva praktikplatser och goda chanser till jobb direkt efter studenten och många gånger även innan studenten.
Beroende på intresse väljer du i årskurs 2 mellan profilerna Kök eller Servering och specialiserar dig inom ditt valda område. Efter utbildningen kommer du att kunna jobba inom restaurang- och livsmedelsbranschen vilket exempelvis kan innebära arbete på restaurang, i butik med mat och dryck, äldreomsorg, eller i servicebranschen. Vi erbjuder även högskolebehörighet vilket ger dig ytterligare möjligheter i och med vidare utbildning.
APL som leder till jobb
Andra och tredje året består, tillsammans med undervisning på skolan, av APL (arbetsplatsförlagt lärande) på välrenommerade restauranger i Stockholmsområdet. Våra goda kontakter i branschen gör att vi kan ge dig erfarenheter från olika typer av jobb inom livsmedel, krog och bar. På Åva finns det även möjlighet till praktik i Spanien i årskurs 3 vilket har gett våra elever kunskaper och erfarenheter för resten av livet.
Tidigare elevers framgångar
Vi har många framgångsrika elever som tidigare gått på Åva gymnasium inom restaurangbranschen idag. De är bland annat med i svenska kocklandslaget eller jobbar på restauranger som finns med i Guide Michelin.
Programplan

Miranda Cayli, årskurs 3
“En harmonisk skola med engagerade lärare som bryr sig.
Jag trivs på programmet eftersom jag vill jobba praktiskt. Vi får testa på att laga en massa olika maträtter och lära oss hur man bemöter människor. Jag ser fram emot praktiken och att få perspektiv på hur det är i arbetslivet. Det finns alla typer av människor på Åva och man kan vara sig själv. Det är en harmonisk skola med engagerade lärare som bryr sig. I framtiden vill jag jobba med service på en yacht. Vi fick lyssna på en gammal elev som gör det och det inspirerade mig."

Tilde Jonsson och Fredrik Sinner, tog studenten 2022
“Vi praktiserade fyra veckor på en restaurang i La Nucia, Spanien. Det var en helt ny upplevelse att få arbeta utomlands och dessutom prova på att bo hemifrån. Det gav en riktig försmak på arbetslivet eftersom vi fick ta eget ansvar för både jobb och hem”, säger Tilde. Fredrik berättar att huset de bodde i var lyxigt med egen pool och grill. “Men det bästa var utsikten över havet som var från takterrassen. Jag lärde mig mycket om både maten och kulturen. Kultur är viktigt inom matlagning. Det var också intressant att se hur människor lever och hur vardagen ser ut i ett annat land.”

Åsa Sammeli, biträdande rektor på Restaurang- och livsmedelsprogrammet
På Åva har man fantastiskt fina lokaler till utbildningen på restaurang - och livsmedelsprogrammet. När jag kommer till deras del av skolan är det som att komma till en riktig restaurang. Det är väldigt inspirerande att få se hur lärarna ihop med eleverna driver en riktig restaurangverksamhet. Jag är glad över att programmet har yrkeslärare med stor erfarenhet från branschen vilket märks tydligt i deras arbete. Tillsammans med övriga lärare ger de eleverna en bra utbildning som via praktikplatser ofta kan ge jobb. Jag är också stolt över att se att Åva-elever får delta i olika evenemang utanför skolans väggar. Detta är för mig ett bevis på att vår utbildning är bra.

Jenny Eriksson
Studie- och yrkesvägledare för
Naturvetenskap
Restaurang och livsmedel
Vård och omsorg
08-555 580 61