Hos oss lär du dig hur samhället i Sverige och övriga världen är uppbyggt och styrs. Du kommer i kontakt med aktuella frågor där du får analysera, diskutera, tolka och utveckla ett källkritiskt synsätt. Du kommer även att reflektera över din egen roll i världen. Elever på Samhällsprogrammet ansvarar för genomförandet av skolvalen på Åva och vi har många internationella utbyten och samarbeten. Bland annat samarbetade vi med andra skolor i Europa för att fördjupa våra elevers kunskaper om EU inför EU-valet. Samarbetet resulterade i att en samhällsklass blev utsedd att delta i Euroscolaprogrammet i Strasbourg. Där träffas elever från hela Europa för att se hur parlamentarisk demokrati i EU fungerar.
På Samhällsvetenskapsprogrammet erbjuder vi både en beteendevetenskaplig inriktning och samhällsvetenskaplig inriktning med ett globalt fokus. Det öppnar upp för dig som antingen vill lära dig mer om psykologi och sociologi eller för dig som vill fördjupa dig i internationella relationer och globala frågor. Oavsett inriktning är du väl förberedd för universitets- och högskolestudier inom hela det samhällsvetenskapliga området efter gymnasiet.
Idrottsprofil
Sedan hösten 2020 erbjuder Åva gymnasium Idrottsprofil för dig som vill satsa både på idrott och skola. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid.
Här kan du läsa mer om Idrottsprofil och göra din ansökan.
Musikprofil
För dig som har ett brinnande intresse för musik finns möjligheten att kombinera dina studier med ett aktivt musikutövande.
Här kan du läsa mer om Musikprofil och göra din ansökan.
Programplan

Sofia Norling, tog studenten 2024, om kursen Organisation och ledarskap
“Organisation och ledarskap är en lärorik kurs. Det är intressant att lära sig om människan och människans beteende, både ur individ- och grupperspektiv. Kursen ger en bra inblick i arbetslivet. Man kan se vad man passar som och vilket yrke man vill ha, till exempel utifrån vilken person man är - om man vill vara ledare eller om man vill jobba i grupp.”

Sebastian Ericson och Astrid Ståhl, tog studenten 2023
Elever från årskurs tre på SA ansvarade för skolvalet under september 2023 på Åva gymnasium. Astrid Ståhl och Sebastian Ericson arrangerade, tillsammans med ansvariga lärare, bokbord och debatter med representanter från de politiska partierna. De hanterade all kommunikation mellan valrörelsen och skolan. "Vi vill att skolans elever förstår att rösträtten är viktig och att det är viktigt att skydda och bevara demokratin", berättade Astrid. "Alla måste göra sin röst hörd så vi vill ta upp frågor som är viktiga för ungdomar", instämde Sebastian.

Anna Frisk, undervisar i samhällskunskap och religion
Jag undervisar i samhällskunskap och religionskunskap på Åva gymnasium. Mina hjärtefrågor är demokrati och mänskliga rättigheter, vilket jag vill ska genomsyra hela undervisningen. Alla elever ska känna att de kan vara med och påverka och alla elever ska känna sig trygga och sedda i klassrummet. Att fördjupa elevernas kunskaper och engagemanget kring globala frågor och mänskliga rättigheter känns särskilt viktigt i dagens värld. Genom att anpassa undervisningen efter elevernas erfarenhet och intressen och genom att arbeta med olika metoder såsom rollspel, debatter, föreläsningar och studiebesök tror jag att elevernas engagemang, nyfikenhet och lusten att lära ökar kring globala frågor.
Åva gymnasium är från och med hösten 2018 en certifierad FN-skola och att få vara med och utveckla Åvas internationella profil känns både utmanande och roligt.

Nils Sparreman
Studie- och yrkesvägledare för
Ekonomi
Samhällsvetenskap
El och energi
08-555 580 64

Ulrika Perbo, biträdande rektor
Biträdande rektor för Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet och International Baccalaureate.