Sök till Åva
Design och produktutveckling

Design och produktutveckling

Här får du chans att utveckla dina kreativa förmågor, kombinera dem med kunskaper i konstruktion och se till att produkter blir funktionella och hållbara.

Inriktningen Design och produktutveckling är för dig som tycker om att skapa och göra saker både digitalt och analogt. Under utbildningen här på Åva gymnasium får du chansen att vara kreativ och göra verklighet av dina idéer. Detta kommer du få göra i våra kurser så som Bild och visualisering samt Design och Konstruktion där du får skapa alltifrån logotyper, förpackningar, pallar eller kanske någon helt ny produkt som kan lösa framtidens eller dagens problem.

LIU - lokal idrottsutbildning

Sedan hösten 2020 erbjuder Åva gymnasium LIU, lokal idrottsutbildning, för dig som vill satsa både på idrott och skola. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid.

Här kan du läsa mer om LIU och göra din ansökan.

Musikprofil

För dig som har ett ­brinnande intresse för musik finns möjligheten att kombinera dina studier med ett aktivt musik­utövande.

Här kan du läsa mer om Musikprofilen och göra din ansökan.

Programplan

Programplan för dig som startade hösten 2022

Programplan för dig som startade hösten 2023

Programplan för dig som startade hösten 2024

Programplan för dig som startar hösten 2025 (44.33 KB)

Åva2, gymnasiearbete

Emma Viitanen, Rasmus Jürss och Wilma Ribbehorn tog studenten 2022. I sitt gymnasiearbete skapade de en modell av Åva, så som de önskade att skolan skulle se ut. De var innovativa i sina idéer som innefattade att ta bort våningsplan för att skapa ett lägre hus. “Vi har verkligen satsat och det blev så fint!”, säger gruppen om sin modell.

“Teknik är en av de mest avancerade ­programmen du kan gå och nu när vi ­tagit oss igenom det känner jag mig redo för vad ­universitetet har att bjuda på. Men ­Teknik är inte riktigt det vi innan trodde att det var. Det är inte bara teori utan det är ­kreativt ­skapande och man får applicera det ­teoretiska i praktiken”, säger Rasmus som i ­framtiden vill bli programmerare. Han har sökt till Blekinge högskola och det har även Emma gjort. De blev faktiskt inspirerade av den ­skolan till sin modell eftersom de tycker att den är estetiskt tilltalande.

Lovisa Nilsson, Vincent Düring och Linnea Gottling, tog studenten 2022

Linnea, Vincent och Lovisa har byggt en modell för ett offgridhus i sitt gymnasiearbete och säger att “det har varit lärorikt och många komponenter att tänka på när vi byggt vår modell”.

Profilen Arkitektur och miljö på Teknikprogrammet, passar dig som är intresserad av hållbart samhällsbyggande och vill lära dig hur man kan bygga vackra, funktionella och miljövänliga hus och stadsdelar. Du använder digitala verktyg och skapar modeller i traditionella material.

Pia Almgren och Tilde Goodliffe, tog studenten 2021

-Vi byggde en modell av framtidens mest ultimata hus, ett plus­energihus som producerar mer energi än vad det förbrukar, säger Pia och Tilde.

Irma Lidberg och Malin Sandbrink, Design, arkitektur, miljö, tog studenten 2023

Du väljer själv om du vill läsa fördjupningskurser inom till exempel matematik för att bredda din behörighet eller om du vill välja kreativa kurser som Designmodeller. 

-Vi valde båda inriktningen Design för att det är mycket bild och form samtidigt som det finns mycket man kan göra efter gymnasiet. Det är passande om du t.ex. vill bli arkitekt men även för andra yrken. Vi har båda valt matte 4 då det ger oss största möjliga högskolebehörighet. 

.









Matematik specialisering utmanar och förbereder

Kursen Matematik specialisering är ett individuellt val för dig som vill ha en extra utmaning och som har en hög ambitionsnivå.

Kursen är tänkt att vara en motsvarighet till en av de första kurserna som du kommer att möta på många matematikintensiva högskoleutbildningar, exempelvis civilingenjör. Området som kursen tar upp heter linjär algebra vilket är användbart i en mängd olika områden. Det kan handla om att lösa ekvationssystem med massor av obekanta eller för att lösa avancerade problem i sannolikhet och statistik.

Förutom matematik består kursen också av programmering med olika problemtyper för datorer att lösa. Det är bra dels för att många kommer att komma i kontakt med dylik programmering i vidare studier och yrkesliv och dels för att det underlättar den egna förståelsen för matematik i och med att eleverna själva måste berätta för datorn vad den ska göra. Det matematiska innehållet i kursen står KTH för och eleverna får delta i totalt tolv föreläsningar under ett läsår från högskolan. Det är ett uppskattat inslag som gör att eleverna får ett smakprov på riktigt om hur det är att läsa matematik på högskola.

Amanda Kristfeldt, Teknik, Design, tog studenten 2021

Det som är det allra bästa med Teknik och design är att vi har en fantastisk blandning mellan de tyngre, teoretiska ämnena och de mer kreativa kurserna. Precis som alla teknikklasser läser vi fysik och matematik på en hög nivå, men designinriktningen ger oss också kurser som bild och CAD (3D modellering i datorn). De ­kurserna lättar upp i schemat och gör att man orkar med de allra tyngsta kurserna, men ger också utrymme att vara kreativ och öva på att tänka ”utanför boxen”, vilket jag tror är viktigt inom många yrken. Inte minst som ingenjör måste man kunna hitta nya lösningar på problem, något som vi tränar mycket på. Vi har också väldigt bra lärare. De anstränger sig alltid för att se till att alla ­hänger med och är ofta flexibla med prov och inlämningar om vi har mycket att göra under en period.

 Som skola tycker jag att Åva är otroligt bra. Det är mysig stämning och man anstränger sig verkligen för att skapa en plats där man vill vara. Det finns gott om bord om man vill sitta och plugga på rasterna eller efter skolan. Dessutom finns ett välutrustat bibliotek med böcker och tidningsartiklar inom det mesta.

Anton Mattsson, Teknik, Design, tog studenten 2021

Jag tycker att det vi gör på Teknikprogrammet är väldigt roligt och samtidigt lärorikt. Lärarna är fantastiska vilket gör undervisningen engagerande och motiverande för oss elever. På Teknikprogrammet gör man allt möjligt som har med grunden till ingenjörsutbildningarna på högskola att göra och det gör det väldigt lätt för oss som elever att veta var våra intressen är och således välja rätt högskoleutbildning. Vi på Teknik och design har till exempel CAD där vi lär oss att designa föremål och större konstruktioner i 3D, för att sedan kunna skriva ut modellerna i skolans 3D-skrivare. Vi har också Konstruktion vilket är väldigt roligt och lärorikt då man får många insikter i hur byggnader och fordon är konstruerade för att hålla.

Jarl Sjögren

Studie- och yrkesvägledare för

Teknik 

08-555 580 31

jarl.sjogren@taby.se