“Vi har förstått att det funnits ett stort intresse för samhällsbyggnadsfrågor från de elever som läst kursen Hållbart samhällsbyggande hos oss och vi har sett att en teknisk inriktning likt denna saknats i norrort”, säger Magnus Folkesson, biträdande rektor för Teknikprogrammet. Täby är en fortsatt växande kommun där det byggs mycket och Åva gymnasium har sedan innan haft ett gott samarbete med kommunens samhällsbyggnadskontor. Det samarbetet kommer nu att stärkas ytterligare.
Städer kommer fortsätta att expandera med krav på miljötänk. Som elev hos oss kommer inriktningen ge dig god kompetens och bra framtidsutsikter. Du kommer få en bred behörighet till universitet och högskola samtidigt som du kommer förberedas för framtidens samhällsbyggnadsprojekt.
LIU - lokal idrottsutbildning
Sedan hösten 2020 erbjuder Åva gymnasium LIU, lokal idrottsutbildning, för dig som vill satsa både på idrott och skola. Vi kan erbjuda dig en högskoleförberedande utbildning av hög kvalitet i kombination med utövandet av din idrott på schemalagd skoltid.
Här kan du läsa mer om LIU och göra din ansökan.
Musikprofil
För dig som har ett brinnande intresse för musik finns möjligheten att kombinera dina studier med ett aktivt musikutövande.
Här kan du läsa mer om Musikprofilen och göra din ansökan.
Programplan
Programplan för dig som startade hösten 2022
Programplan för dig som startade hösten 2023
Programplan för dig som startade hösten 2024
Villehart Frölid, årskurs 3
Inriktningen Samhällsbyggande och miljö är ett bra alternativ för dig som vill veta hur samhället fungerar och få en djupare förståelse varför saker och ting händer. Du kommer att få ta del av konkreta exempel vilket gör att det är lätt att förstå och relatera. När jag läste kursen Hållbart samhällsbyggande var det mycket inspirerande och interaktiva lektioner. Till exempel fick vi besöka bygget i Norra Djurgårdsstaden för att lära oss mer hur det gått till. Väljer du inriktningen Samhällsbyggande och miljö får du en bred utbildning. Inriktningen är både för dig som är intresserad av exempelvis infrastruktur och för dig som är intresserad av sociala aspekter av varför något händer i ett specifikt område.
Fanny de Paulis, årskurs 3
Jag läste kursen Hållbart samhällsbyggande och var väldigt nöjd med innehållet, strukturen, fältstudierna och undervisningen. Det vi lärde oss tycker jag att jag hade användning för även i andra kurser på programmet. Hållbarhetsfrågor genomsyrar allt vi gör. Det handlar inte bara om miljö utan också ekonomisk och social hållbarhet. Vill du lära dig mer om detta samt utveckla hur och var vi bor på olika plan så är denna inriktning något för dig.