Gröna Lund och fysikens lagar i praktiken
Varje år så ordnar Gröna Lund en s.k edutainment-dag, då gymnasieskolor bjuds in för att pröva på fysikens lagar i praktiken. Det anknyter bra till kursen Fysik 2, där det bl a ingår rörelse i loopar och svängar.
Bakom upplägget står Ann-Marie Pendrill, som är fysikprofessor på Lunds universitet. Hon har utvecklat konceptet tivolifysik, som har anammats av både Gröna Lund och Liseberg och där det genomförts under flera års tid. Någon kanske såg det avsnitt i den senaste säsongen av tv-programmet Fråga Lund, där Ann-Marie lät Kristian Luuk (tidigare Åva-elev!) sätta sig med förbundna ögon på olika ställen i ett berg-och-dalbanetåg. Han skulle då avgöra var man skulle sitta någonstans för att g-kraften skulle bli som störst.
Eleverna på Åva får mäta och uppleva hur krafter och hastighet i olika storlekar och riktningar faktiskt känns. Det är roligt att kunna erbjuda mätningar som i allra högsta grad är verklighetsanknutna i ett ämne som annars kan upplevas lite abstrakt, säger Nikodemus Karlsson, ämnesansvarig i fysik på Åva. Vi brukar lägga upp det så att eleverna får sina uppgifter i förväg så att de vet vad de ska mäta på. Då vet de också vilka åkattraktioner som de ska prioritera och skynda sig till under dagen. Därefter blir det diskussioner och redovisning kring uppgifterna. I höst är det dags igen: den 19 september kommer turen till årets Fysik 2-grupper att delta i Edutainmentdagen. Det ser vi fram emot!
Här i Stockholm arrangeras edutainmentdagen som ett samarbete mellan Gröna Lund och Vetenskapens hus. Åva gör regelbundet besök på Vetenskapens hus såväl i fysik som i de andra naturvetenskapliga ämnena. Förutom tivolifysiken får de då möjlighet att göra mer avancerade laborationer och att träffa studenter och doktorander på KTH och Stockholms universitet. Inte minst finns det även möjlighet att göra grunden till sitt gymnasiearbete på Vetenskapens hus.
Åvas utbildningsmässa
Våra studie- och yrkesvägledare anordnar årligen en utbildningsmässa som sker i Åvas centralhall.
Det brukar bli ett lyckat evenemang och är välbesökt av både elever och personal. Syftet med mässan är framförallt att påvisa vilka olika valalternativ, såsom olika utbildningar och yrken det finns att välja på efter gymnasiet. Till mässan bjuder vi in olika universitet, högskolor, yrkeshögskolan, komvux samt anordnare av utlandsstudier.
Mässan är framförallt ordnad för våra årskurs 3-elever, men naturligtvis får alla elever komma och besöka mässan då vi tycker att det är viktigt att våra elever i god tid börjar fundera över vad de önskar göra efter gymnasiet. Mässan hålls i mars, på så sätt får avgångselever chans att ställa frågor till olika högskolor innan de bestämmer sig för vilka utbildningar de ska söka.
Hållbarhetsdagen
Syfte med Hållbarhetsdagen är i första hand att inspirera men också att engagera våra ungdomar inför framtidens frågeställningar och utmaningar. Vår tolkning av begreppet Hållbarhet inrymmer förutom klimat- och miljöfrågor också social hållbarhet och hållbara relationer. Tanken med dagen är också att elever från olika program ska få en möjlighet att träffa varandra.
Under hållbarhetsdagen är samtliga elever, lärare och mentorer på Åva gymnasium engagerade inom olika aktiviteter. Elever i årskurs 1 och 2 har workshops och föreläsningar på temat “Hållbar utveckling” med inbjudna experter, forskare och representanter från ideella organisationer. Två av Åvas lärare bidrar med uppskattade seminarier om “Näthat” och “Schysst resande”. Föreläsningarna är också kopplade till olika övningar där eleverna får möjligheter att diskutera och fördjupa sig i de olika hållbarhetsfrågorna. Bildskapande aktiviteter kopplat till temat ger utrymme för elevernas kreativitet.
Flera av våra samarbetspartners är engagerade under dagen. Ett exempel är KTH, som ger eleverna möjlighet att pröva på att spela specifikt utvecklade miljöstrategiska spel. Studenter från Röda Korsets högskola håller workshops i samarbete med Täbys naturskyddsförening och där kommunens miljöchef, Gregor Hackman, deltar för att bjuda in eleverna till medborgardialog kring kommunens miljöarbete.
Åva Bucklan
Åva-Bucklan är en tävling för treorna på skolan som vi nu kör för fjärde året i följd. Den är till för att göra trean extra rolig och få ihop klasserna ännu mer. Tävlingen är utlagd över hela läsåret och priset är - förutom äran och att ens klassnamn för evigt skrivs in i historieböckerna - att man får springa först ut på studenten.
Vi vill inte avslöja för mycket, men det inkluderar film, "häst"hoppning, skidskytte, saxar, spaghetti, pingisbollar och muggar, "jakt", quiz, TV-spel och en hel del annat. Riktigt roligt, tycker eleverna.
Mösspåtagning
I slutet av april är det mösspåtagning för treorna på Åva, en dag med härlig stämning och roliga aktiviteter. Efter lunch utmanar klasserna varandra i Bucklan, en tävling med många olika grenar som pågår under hela sista året. Senare på eftermiddagen samlas alla på innergården, där musikeleverna spelar och rektor håller tal till eleverna. Innan vi skiljs åt sjunger alla Studentsången tillsammans. Då brukar stämningen vara på topp, oavsett om solen skiner eller det är duggregn i luften.
Studentutspringet
Årets festdag på Åva är den dag då våra studenter tar examen och springer ut. Glädjen är stor. Eleverna träffas först i sina klasser tillsammans med mentorerna, en stund då de blickar tillbaka och pratar om sina framtidsplaner. Därefter är det högtidlig lunch i matsalen med god mat och underhållning av musikeleverna. Stipendier delas ut och rektor önskar studenterna lycka till. Efter Studentsången springer klasserna ut på gräsmattan vid Skateparken, där familjer och kompisar tar emot. En ljusnande framtid väntar de elever som gått på Åva!