Erasmus-ackrediterade till år 2027
Erasmus+ är EU:s program för internationellt samarbete och utbyte inom bland annat utbildning. Programmet ger organisationer möjlighet att söka bidrag för att utveckla och stärka både kompetens och verksamhet tillsammans med andra länder som också deltar i Erasmus+.
Åvas internationella satsningar har lönat sig och vi har blivit Erasmus-ackrediterade till och med år 2027. Det kommer underlätta internationaliseringsarbetet för både yrkesprogram och högskoleförberedande program. Det här är en unik möjlighet att både samarbeta med framgångsrika skolor i Europa och att möjliggöra finansiering för utlandspraktik. “Det här ger alla elever på Åva gymnasium möjlighet, oavsett vilket program man studerar, att besöka andra länder och knyta kontakter inför framtiden”, säger Ulrika Perbo, biträdande rektor och ansvarig för internationaliseringsarbetet på Åva gymnasium.
Åva arbetar med två projekt varav det ena är kompetensutvecklande för personal där lärare på Språkintroduktion deltar i kurser i Santarem, Portugal eller Sofia, Bulgarien. Kurserna handlar om hur man arbetar med elever kring mänskliga rättigheter, mångfald och social inkludering samt mångfald och aktivt medborgarskap. Det andra projektet, Tell me a story, please, är ett utbyte mellan elever som syftar till att utveckla undervisningen och få elever att läsa romaner i större utsträckning. De länder som deltar är Spanien, Italien, Rumänien, Portugal och Frankrike. Det är ett ämnesövergripande samarbete och FNs globala mål angående hållbar utveckling implementeras i arbetet.
Erika Larsson, ansvarig lärare på Åva, säger att det är “fantastiskt roligt att Åva får möjlighet att vara med i internationella projekt. Det är motivationshöjande för eleverna och ett tillfälle att umgås och lära sig även utanför klassrummet”. Erika uppmanar elever att söka eftersom “det är ett minne för livet om ni får möjlighet att delta”.
Åvas satsning på internationalisering uppmärksammas
Utbyten.se uppmärksammar Åvas arbete med internationalisering och beskriver vårt samarbete med Erasmus.
Följ länken för att läsa intervju med förstelärare Kenneth Dahlgren och hans engagemang i skolans målinriktade satsning på internationalisering.
Ekonomiprogrammet gör utbyte med Belgien
EU-parlamentet
Åva och Erasmus har gett ekonomielever från Åva chansen att åka till Bryssel för att bland annat förhandla med varandra genom rollspel som EU-parlamentariker. Eleverna har också fått ta del av sevärdheter som Grand Place och Belgiska parlamentet.
Bra tillfälle att lära känna nya människor
Eleverna hann även med att gå på övrig sightseeing och testa mycket mat som till exempel belgiska våfflor med glass. Alla var överens om att de ville stanna längre och att det var ett bra tillfälle att få lära känna nya människor. En kväll fick svenskarna laga mat till belgarna och bjöd då på köttbullar, potatismos, sås, pressgurka och lingonsylt för att imponera. Ett uppskattat besök som skapade många minnen.
Två veckor i Malaga
Filippa Lindberg och Victor Berg har båda varit i Malaga under två veckor för att studera spanska. “Vi fick uppleva en helt ny kultur och jag utvecklade mitt språk vilket märktes allra tydligast när jag kom hem igen till lektionerna”, säger Filippa. Victor berättar om olika utflykter de fick göra och att “det var som att få en extra familjemedlem när de spanska eleverna sedan kom till Sverige. Det var också en chans att få vara turist i sin egen stad eftersom vi ville visa sevärdheterna som att vandra genom Gamla stan och Södermalm men vi hann också med Gröna lund och att fira Valborg med majbrasa”.
Tilde Jonsson och Fredrik Sinner, tog studenten 2022
“Vi har praktiserat fyra veckor på en restaurang i La Nucia, Spanien. Det var en helt ny upplevelse att få arbeta utomlands och dessutom prova på att bo hemifrån. Det gav en riktig försmak på arbetslivet eftersom vi fick ta eget ansvar för både jobb och hem”, säger Tilde. Fredrik berättar att huset de bodde i var lyxigt med egen pool och grill. “Men det bästa var utsikten från takterrassen som var över havet. Jag lärde mig mycket om både maten och kulturen. Kultur är viktigt inom matlagning. Det var också intressant att se hur människor lever och hur vardagen ser ut i ett annat land”.