Avgifter för omsorg och stöd
Du betalar omsorgsavgift för hemtjänstinsatser, trygghetslarm, dagverksamhet, äldreboende samt korttidsboende och återkommande avlösning.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Du betalar avgift för hemtjänstinsatser, trygghetslarm, dagverksamhet, särskilt boende (kan vara äldreboende och andra typer av boende) samt korttidsboende och återkommande avlösning. Det är olika avgifter för olika insatser. Du betalar dock aldrig mer än maxtaxan för insatser oavsett hur många insatser du har eller hur omfattande de är.
Alla avgifter betalar du per kalendermånad i efterskott. Du betalar för utförda insatser under månaden. Du kan ansöka om nedsatt avgift för omsorg hos kommunen om du har låg inkomst.
Andra kostnader kan tillkomma som till exempel avgift för måltider och hyra om du bor på ett särskilt boende.
Här finns information om avgifterna för de olika biståndsbedömda insatserna samt hur en inkomstprövning för att reducera omsorgsavgifterna går till.
Omsorgsavgift kan ibland kallas för omvårdnadsavgift.
Maxtaxa för omsorgsavgift
Det finns högkostnadsskydd i form av en maxtaxa. Maxtaxan är den högsta avgift som du betalar för omsorgsinsatser, oavsett hur många insatser du har eller hur omfattande dina insatser är. Måltidsavgifter ingår inte i maxtaxan.
Maxtaxan från och med 1 januari 2025 är 2 642 kronor per kalendermånad. Maxtaxan är nationell och justeras varje år mot aktuellt prisbasbelopp enligt socialtjänstlagen.
Avgifter för olika insatser
Avgift för hemtjänst
Avgiften för hemtjänst är uppdelad på avgift för omsorg respektive avgift för service. Omsorgsavgift betalar du för personlig omvårdnad. Serviceavgift är för städning, tvätt eller inköp. Dessa räknas in i maxtaxan.
Omsorgsavgift
Omsorgsavgiften är 169 kronor per insats. Som mest betalar du för drygt sju insatser (tillfällen) per månad, ett abonnemang, vilket motsvarar 1 321 kronor. Har du fler insatser än sju per månad betalar du ingenting för dessa.
Serviceavgift
Du betalar 528 kronor per månad för varje enskild serviceinsats som till exempel städ, tvätt eller inköp. Du betalar 528 kronor per insats oavsett hur många tillfällen du beviljats varje enskild serviceinsats.
Avgift för dagverksamhet
Omsorgsavgift
Omsorgsavgiften för dagverksamhet är 1 321 kronor per månad oavsett hur många dagar du besöker dagverksamheten. Detta räknas in i maxtaxan.
Måltidsavgift
Avgift för måltider tillkommer. Det är respektive dagverksamhet som beslutar om beloppet och du får faktura på detta separat.
Avgift för korttidsboende
Omsorgsavgift
Omsorgsavgiften för att vistas på korttidsboende är 87 kronor per dygn. Detta räknas in i maxtaxan.
Måltidsavgift
Avgift för måltider tillkommer med 144 kronor per dygn för dig som är 65 år och äldre.
För dig som är under 65 år är måltidsavgiften 158 kronor per dygn.
Avgift för särskilt boende, äldreboende eller annat typ av boende
Det totala beloppet som du betalar för att bo på särskilt boende består av tre delar:
- Omsorgsavgift – Du får faktura av kommunen
- Måltidsavgift – Du får faktura av kommunen
- Hyreskostnad – Du får faktura av fastighetsägaren och du kan få faktura i förskott eller efterskott
Omsorgsavgift
Omsorgsavgiften per månad är lika med maxtaxan, 2 642 kronor. Om insatsen påbörjas efter den 15 eller avslutas före den 15 i innevarande månad debiteras halv omsorgsavgift.
Vid frånvaro reduceras omsorgsavgiften för varje hel frånvarodag.
Dubbla boendekostnader vid flytt
Om du är ensamstående och har dubbla boendekostnader i samband med flytt från ordinärt boende till särskilt boende kan du ansöka om reducering av omsorgsavgiften i upp till tre månader.
Du får blankett av din handläggare eller ladda ner här:
Måltidsavgift
Du betalar måltidsavgift för de dagar du befinner dig på boendet. Ordinerad specialkost samt sondmat ingår i måltidsavgiften.
Avgiften är 4 312 kronor per månad för dig som är 65 år och äldre. Måltidsavgiften minskar med 144 kronor per dygn om du är borta minst ett dygn.
För dig som är under 65 år är måltidsavgiften 4 753 kronor per månad. Måltidsavgiften minskar med 158 kronor per dygn om du är borta minst ett dygn.
Om du avstår från enstaka måltider eller äter små portioner kan du inte få någon reducering.
Hyreskostnad
Hyresvillkor är olika för olika boenden och bestäms av respektive fastighetsägare. Hyran beror på standard och lägenhetsstorlek och regleras mellan dig och fastighetsägaren. Du som är över 66 år kan ansöka om bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd hos Pensionsmyndigheten. Du som är under 66 år kan ansöka om bostadsbidrag eller bostadstillägg hos Försäkringskassan.
Avgift för välfärdsteknik, till exempel larm
Avgiften för trygghetslarm är 370 kronor per månad. Avgiften är en abonnemangsavgift som du betalar oavsett om du är hemma eller bortrest. Detta räknas in i maxtaxan. Trygghetslarm är avgiftsfritt från och med det år du fyller 80 år.
Övrig välfärdsteknik, ingår inte i maxtaxan
Borttappad larmknapp: 375 kronor/styck
Ej återlämnat trygghetslarm: 1350 kronor/styck
Ej återlämnat digitalt lås: 1450 kronor/styck
Inkomstprövning för reducering av omsorgsavgifter
Du kan ansöka om inkomstprövning av omsorgsavgiften för att få den summan reducerad. Då räknar avgiftshandläggaren ut vilket utrymme du har att betala omsorgsavgifter, som mest enligt maxtaxan.
Så här ansöker du
Du kan ansöka om inkomstprövning av omsorgsavgiften för att eventuellt få den summan reducerad. Då räknar avgiftshandläggaren ut vilket utrymme du har att betala omsorgsavgifter, som mest enligt maxtaxan.
Du ansöker genom att fylla i en blankett med inkomster och boendekostnader. Reducering kan inte beviljas retroaktivt.
Blanketten kan du få av din biståndshandläggare eller ladda ner här.
Lämnar du inte dessa uppgifter till oss betalar du automatiskt enligt ditt avgiftsbeslut och som mest enligt maxtaxan. Om dina ekonomiska förhållanden ändras är du är skyldig att meddela kommunen.
Så här beräknas utrymmet för att betala omsorgsavgifter
Avgiftsutrymmet är den summa som är kvar när inkomster och utgifter enligt vissa schabloner är uträknade. Omsorgsavgiften får då inte överstiga ditt avgiftsutrymme. Det innebär att även om avgifterna för dina insatser uppgår till maxtaxan kan du komma att betala mindre om avgiftsutrymmet är mindre än maxtaxan.
Beräkning av avgiftsutrymme
+ Din nettoinkomst (inkomst från pension, tjänst, näringsverksamhet, ränta med mera)
+ Bostadstillägg (ansökan görs hos Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan)
- Förbehållsbelopp (består av minimibelopp, individuella belopp och boendekostnader, se förklaring nedan)
=
Ditt avgiftsutrymme
Är du gift så räknas era inkomster samman och delas med två.
Minimibelopp
Minimibeloppet regleras i socialtjänstlagen och är den summa pengar som du har rätt att behålla till dina personliga behov efter att boendekostnaderna är betalda. Det ska täcka dina normalkostnader för livsmedel, kläder, skor, fritid, hygien, dagstidning, telefon, hemförsäkring, öppen hälso- och sjukvård, tandvård, hushållsel, förbrukningsvaror, resor, möbler, husgeråd och läkemedel. Minimibeloppet är en schablon och justeras varje år mot aktuellt prisbasbelopp enligt socialtjänstlagen.
Minimibelopp per månad för dig som är 65 år och äldre
- Ensamstående 7 247 kronor
- Sammanboende, per person 5 912 kr kronor
Minimibelopp per månad för dig som är yngre än 65 år
- Ensamstående 7 972 kronor
- Sammanboende, per person 6 504 kronor
Om du bor på särskilt boende (äldreboende eller annan typ av boende) reduceras minimibeloppet med 12 procent. Det beror på att du där bland annat har tillgång till hemutrustning, hushållsel och internetuppkoppling.
Individuella belopp
Minimibeloppet kan utökas med individuella belopp om det finns särskilda skäl. Det kan till exempel vara kostnad för god man eller särskilt dyra mediciner.
Boendekostnader
Om du bor i lägenhet räknas hyran eller avgiften för bostaden samt räntekostnader för eventuella bostadslån. Om du bor i villa eller radhus kan du välja att acceptera en schablon från Pensionsmyndigheten för beräkning av driftskostnader eller att så kan du lämna in uppgifter om dina faktiska kostnader.
Avgiftsbeslut
När du har fått ditt biståndsbeslut på insatser får du även ett avgiftsbeslut som skickas till dig separat. I det står vilken total avgift du ska betala varje månad. Om det finns en inkomstprövning med reducering av omsorgsavgiften så framgår det i avgiftsbeslutet.
Avgifterna justeras varje år efter beslut i riksdag och kommunfullmäktige. Du får då ett nytt avgiftsbeslut med de justerade avgifterna som räknas från årsskiftet. Det brukar skickas ut i februari varje år.
Avgift via autogiro
Använd blanketten om du vill betala din avgift via autogiro.
Om du inte är nöjd och tycker att beslutet är felaktigt kan du överklaga det.
- Du har tre veckor på dig att skriftligt överklaga från det datum du fick del av beslutet
- Du behöver förklara varför du tycker att beslutet är felaktigt och hur du vill att det ska ändras
- Du ska ange att Förvaltningsrätten i Stockholm är mottagare av din överklagan, men du ska ändå skicka överklagan till Täby kommun
- Om ditt överklagande har kommit in i rätt tid kommer kommunen skicka det vidare till Förvaltningsrätten i Stockholm för vidare prövning
- Om du behöver hjälp med att skriva en överklagan kan du kontakta din handläggare
Skicka överklagan till:
Täby kommun
Social omsorg
183 80 Täby
I överklagan behöver du ange vilket beslut som överklagas och varför. Om ditt överklagande har kommit in i rätt tid skickar kommunen det vidare till förvaltningsrätten som ska överpröva beslutet.
Synpunkter
Dina synpunkter hjälper oss att utveckla våra verksamheter.