Avfall och återvinning
Det är kommunen som har ansvaret för att ta hand om det kommunala avfallet. I Täby görs det tillsammans med upphandlade entreprenörer som Verdis och i samarbete med Sörab.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Verdis kundtjänst
Har du frågor om din sophämtning kontaktar du Verdis (före detta Urbaser) kundtjänst direkt så hjälper de dig vidare.
Fredag 6 december stänger Verdis kundstjänst 14.00
Telefon: 08-408 080 70
E-post: kundtjanst.taby@verdis.se
Verdis svarar på frågor om abonnemang, byte till mindre eller större kärl, hämtdagar och hämtveckor, anmälan om utebliven hämtning samt andra frågor och beställningar som rör din sophämtning.
Om du ska flytta anmäler du ägarbyte till Verdis kundtjänst via följande blankett.
Sophämtningstider
När hämtas sopor, mat- och restavfall, trädgårdsavfall och tidningar för dig med fasta hämtdagar?
Verdis hämtar sopor och avfall på vardagar klockan 07.00-22.00. Därför ska du låta din soptunna stå kvar även om den inte är tömd när du kommer hem. Sök på din adress för att se ditt hämtningsschema.
Felanmälan för sopsug i Täby park
Om det behövs göras en felanmälan av sopsugen kontaktar du den upphandlade entreprenören Envac. Varje inkast har ett eget DV-nummer som du behöver lämna vid felanmälan.
Ring Envac: 010-265 00 00
Faktablad för dig i Täby park
Dimensionering av avfallsutrymmen
För fastighetsägare, främst till flerbostadshus och verksamheter finns stöd för att bygga ut, dimensionera och utforma utrymmen för sortering. I handböckerna från Boverket och Avfall Sverige finns också information om vad du behöver tänka på så att utrymmena blir tillgängliga för både de som lämnar och hämtar avfall på fastigheten. Kika också i kommunens avfallsföreskrifter om vad som gäller i Täby.
Avfallsföreskrifter
Enligt lag ska kommunen ha en renhållningsordning. Den ska beskriva målen med avfallshanteringen, hur hämtningen ska gå till för olika typer av avfall samt specifika regler och undantag.
Renhållningsordningen i Täby kommun består av:
Avfallsplan 2021-2032
Avfallsplan 2021–2032 är en gemensamt framtagen avfallsplan för Täby, Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Upplands Väsby och Vallentuna kommun. Avfallsplanen "Lätt att göra rätt" innehåller fem målområden som tillsammans ska bidra till en cirkulär ekonomi och cirkulär avfallshantering i norra Storstockholm. Målområdena heter System efter behov, Avfall förebyggs, Material cirkulerar, Matavfall samt Skräp och Nedskräpning.