Närsortering för dig som bor i villa
Med anledning av ny lagstiftning inför Täby kommun närsortering av förpackningar för att erbjuda god service till invånarna samt öka återvinningen. Målet är att alla hushåll i kommunen ska få sina förpackningar hämtade till återvinning i nära anslutning till hemmet från 1 januari 2027.
Kontakta oss
Den 21 oktober 2024 beslutade Stadsbyggnadsnämnden i Täby kommun att insamling av förpackningar från villor ska ske med tvådelade kärl samt en sidolösning. De befintliga kärlen för mat- och restavfall kommer under år 2026 att kompletteras med:
- Ett kärl för förpackningar av papper och plast
- Ett kärl för förpackningar av färgat- och ofärgat glas
- En mindre sidolösning för förpackningar av metall kommer att erbjudas, till exempel en mindre box som hängs på ett kärl.
Frågor och svar
Stadsbyggnadsnämnden i Täby kommun beslutade den 21 oktober 2024 om insamlingssystem för närsortering.
Här är några skäl till att tvådelade kärl valts:
- Valfrihet – insamlingssystemet möjliggör variationer i val av kärlstorlek hos fastighetsägarna. De som har hög konsumtion och tillgänglig yta för många kärl skulle kunna ges möjlighet till singelkärl. Denna valfrihet möjliggörs eftersom singelkärl kan tömmas i samma fordon som tvåfackskärl.
- Driftsäkerhet – Insamlingssystemet bedöms vara ett stabilt system med liten risk för driftstörningar. I närområdet finns god tillgång till insamlingsfordon avsedda för tvåfackskärl, vilket betyder att det finns möjlighet att hitta reservfordon vid behov.
- Transportlogistik - I Täby är tvåfackssystemet sammantaget det mest transporteffektiva insamlingssystemet, eftersom avfallet från ett och samma kärl kan lämnas på samma mottagningsanläggning. Dessutom kan hämtning från enfamiljshus och flerfamiljshus ske med samma fordonstyp, vid samma körtur. Tvåfackskärl är dessutom möjligt att tömma med mindre specialfordon, vilket är en förutsättning vid insamling i trånga områden.
- Leveranssäkerhet – Alla kommuner som inte redan har infört nytt insamlingssystem kommer att göra det till år 2027. Det innebär att det kan bli brist och långa leveranser av fordon och kärl. Eftersom det finns flera leverantörer av tvåfacksfordon och en befintlig fordonsflotta hos entreprenörer i närområdet bedöms möjlighet till uppstart enligt plan vara god vid val av tvåfackssystemet. Det är dessutom relativt enkelt att bygga om vanliga insamlingsfordon så att de kan tömma tvåfackskärl.
- Kostnadseffektivitet - Utredningar om ekonomiska konsekvenser visar på att insamlingssystemet också är det mest kostnadseffektiva systemet.
- Bristande flexibilitet och valfrihet - Det är svårt att göra förändringar av indelning i kärlen när systemet har börjat användas. Fordonen är anpassade efter avfallstypernas placering i kärlen och alla hushåll måste ha samma upplägg.
- Bristande flexibilitet - Ett fyrfacksfordon kan inte tömma vanliga kärl från flerbostadshus på ett effektivt sätt, vilket innebär att fordon och körturer måste delas in i trakter som endast har enfamiljshus respektive flerbostadshus.
- Högre kostnader - Fyrfacksfordon är dyrare i inköp jämfört med tvåfacksfordon. Flera kommuner med fyrfackssystem rapporterar också om höga kostnader och återkommande tillfällen för reparationer av fyrfacksfordon.
- Risker med leverans - Kärlen kräver ett specialbyggt fordon. Idag finns endast en tillverkare av fyrfackspåbyggnader till fordon vilket gör att leveranstid kan bli lång och att det kan bli brist på reservfordon. Fyrfackskärl tillverkas endast av en leverantör, vilket innebär att även leverans av kärl kan bli fördröjd. Tvåfacksfordon finns redan i bruk för förpackningsinsamling i närområdet, vilket innebär att hämtning kan möjliggöras även om leverans av nya tvåfacksfordon blir fördröjd.
- Omlastningssituation för Täby kommun - Rådande avtalssituation för omlastning av avfallet innebär att fyrfacksfordon måste lasta av på flera anläggningar. Det försvårar en effektiv transportlogistik.
- Stora och tunga fordon - Fyrfacksfordon byggs inte i mindre varianter och därmed kan det bli problem att hämta avfall i fyrfackskärl i områden där vägar är smala, där vändmöjligheter är bristfälliga och vägars bärighet är låg. Tvåfacksfordon kan däremot erhållas i mindre specialbyggda varianter för platser som har sämre hämtförhållanden, vilket möjliggör anslutning av fler kunder till tvåfackssystemet.
Exempelvis: Sundbyberg, Lidingö, Upplands-Väsby, Danderyd, Stockholm, Värmdö, Nacka, Tyresö, Göteborg, Norrtälje,
Här är några anledningar till att ett optiskt sorteringssystem inte bedömts lämpligt för Täby kommun:
- Avsaknad av sorteringsanläggning i närområdet - Insamlingssystemet kräver en anpassad anläggning för att sortera påsarna. En ny anläggning skulle behöva etableras i närområdet alternativt behöver kapacitet säkerställas på den närmast belägna anläggningen i Eskilstuna. SÖRAB ansvarar för mottagning av avfall i Täby kommun och de har redan en sorteringsanläggning i Brista, som inte hanterar förpackningar i olikfärgade påsar. Det finns i dagsläget inga planer på att investera i ytterligare anläggningar.
- Sämre kvalitet på sorterat material - Felsortering uppges vara vanligare vid sortering i påsar, hämtpersonal har svårt att upptäcka felaktigt sorterat material när det är förpackat i påsar och material riskerar att blandas eller kontamineras om påsar spricker under transport.
- Minskar inte antal kärl –Systemet kan kräva fyra kärl eftersom insamlingssystemet inte hanterar matavfall och glasförpackningar. Då är detta system inte mer fördelaktigt sett till platsbehov än tvåfackssystemet.
- Stort behov av plastpåsar - Distribution av påsar behöver utföras kontinuerligt och blir en kostnad för kommunens invånare. Påsarna ökar dessutom konsumtion av plast och kan behöva gå till förbränning.
- Ej optimal fyllnadsgrad i transport - Påsarna kan inte komprimeras under transport, vilket innebär att avfallet som transporteras har en större volym jämfört med andra insamlingssystem där komprimering är möjlig.
Tömning av ett fyrfackskärl kräver ett specialbyggt fordon med fyra fack. När ett insamlingssystem för tvåfackskärl införs kommer det inte att finnas fordon som kan tömma fyrfackskärl i kommunen.
Utgångspunkten i utredning av insamlingssystem har varit att nuvarande kärl för matavfall och restavfall ska användas ett par år till för att det är kostnads- och resurseffektivt. Kärlkombinationen i de olika insamlingssystemen blir då så här:
- Tvåfackslösning: fyra kärl samt sidolösning för metall
- Fyrfackslösning: tre kärl samt sidolösning för metall
- Optiskt insamlingssystem: fyra kärl. (Glas och matavfall ska inte sorteras tillsammans med övrigt avfall och därför kräver systemet fyra kärl om färgat och ofärgat glas sorteras i separata kärl).
Ytbehovet för de olika systemen beror på vilka kärlstorlekar som väljs. Ett exempel på jämförelse mellan tvåfackslösning och fyrfackslösning visar att en vanlig kärlkombination med tvåfackssystem kan kräva cirka 40 centimeter mer än en kärlkombination för fyrfackssystem. Ytbehov för kärlen har inte bedömts vara avgörande för val av insamlingssystem.
För de fastigheter som kommer att få tvåfackskärl:
I slutet av 2024 kan fastighetsägare tycka till om standardabonnemang för tvåfackskärl i en enkät. När beslut om standard och tillval har gjorts kan upphandling av insamlingsföretag, kärl och utställning av kärl slutföras. Avtalstecknande för tjänster och utrustning beräknas till hösten 2025.
De fastighetsägare som önskar tillvalskärl som avviker från standard kan ansöka om detta under hösten 2025. Kärlutställning planeras till hösten 2026 och insamling startar löpande för de fastigheter som fått kärl.
De fastigheter som bedöms lämpliga för insamling med det nya tvåfackssystemet kommer att behålla sina kärl för matavfall och för restavfall.
Ett nytt tvåfackskärl för papper respektive plast och ett kärl med fack för färgat och ofärgat glas planeras att ställas ut. En mindre lösning för metall kommer att erbjudas, men exakt utformning av behållare är ännu inte beslutad.
Under de första åren kan det alltså bli aktuellt med upp till fyra kärl men sedan kan de två kärlen för mat- och restavfall bytas ut till ett tvåfackskärl och det blir då upp till tre kärl samt sidolösning för metall.
Planen är att ställa ut kärl och starta insamling under hösten år 2026 så att allt är klart till den 1 januari 2027.
Ja, du kommer ha kvar dina mat- och restavfallskärl tills vidare. På sikt kan dessa kärl bytas ut till ett tvåfackskärl.
Förslaget är att avskaffa tjänsten säck för restavfall i samband med införande av närsorteringen och utställning av fler kärl.
Det är inte obligatoriskt att sortera tidningar fastighetsnära och därför ingår tidningar inte i de tjänster som är aktuella för uppstart till 2027. Tillvalstjänsten för insamling av tidningar i eget kärl kommer fortlöpa tills vidare. Tidningar kan också sorteras på återvinningsstation eller återvinningscentral.
Det är inte beslutat vilka storlekar som kommer att ingå i standardabonnemanget. Beslut planeras fattas i början av 2025. Det kommer vara möjligt att välja en annan storlek än den som ingår i standardabonnemanget.
Mått på de kärl som är aktuella (angivna mått är ungefärliga eftersom det varierar mellan olika leverantörer av kärl):
Kärl 190 liter: Bredd: 575 mm/Djup: 705 mm/Höjd: 1075 mm
Kärl 240 liter: Bredd: 580 mm/Djup: 730 mm/Höjd: 1070 mm
Kärl 370 liter: Bredd: 770 mm/Djup: 805 mm/Höjd: 1070 mm
Det är inte beslutat vilken hämtfrekvens som kommer att erbjudas i standardabonnemanget. Beslut planeras fattas i början av 2025.
Avvakta helst med att anordna plats till dess att du vet vilka kärl som kommer att bli aktuella på din fastighet.
Generellt gäller dock att kärl ska vara placerade så nära hämtfordon som möjligt och kärlens hjul ska vara vända utåt – då slipper du vända kärlet inför kommande tömningsdagar. Tänk på att lägga till minst 5 cm på varje sida om kärlen vid byggnation av plank/skydd. Se till att kärlet enkelt rullar fram och tillbaka. Det ska inte finnas kanter och trösklar. Marken ska vara täckt med betong, asfalt eller något annat som ger hård yta. Gräs, singel och kullersten räknas inte som hårdgjord yta.
Avgifter för avfallshantering regleras i kommunens avfallstaxa. Målet är att standardabonnemanget för förpackningsinsamlingen ska ingå i den ordinarie avgiften för avfallshämtning. Eventuella byggnationer bekostas av fastighetsägaren.
Det är lagkrav på fastighetsnära insamling av förpackningar. Du behöver inte ha förpackningskärlen framställda hela tiden, det räcker om du ställer fram kärlet inför tömning. Det kommer också finnas möjlighet att dela kärl med grannen.
TMR var inte upphandlad eller verkade på uppdrag av kommunen utan var en enskild aktör för att producenterna (alla som tillverkar eller importerar förpackade varor) skulle uppfylla sitt producentansvar. När kommunen fick insamlingsansvaret för förpackningar den 1 januari 2024 upphörde TMRs insamlingstjänst.
Ja, om du vill dela förpackningskärl med en granne behöver ni skicka in en ansökan till kommunen under hösten 2025 när tillval till standardabonnemanget ska väljas.
Vi utreder den frågan just nu.
Om kärlet inte står på sin uppställningsplats vid hämtning kommer det inte att bli tömt.
Om du sorterar fel kommer ditt kärl inte att tömmas. Du behöver då själv plocka ur det felsorterade avfallet inför nästa tömning.