Sophämtning i flerbostadshus
Om du bor i lägenhet så ansvarar din förening eller fastighetsägare för avfall och återvinning. Det kan därför variera vilken service som ingår.
Verdis kundtjänst
För att beställa hämtning, frågor om abonnemang eller anmäla utebliven sophämtning, kontakta Verdis.
Så sorterar du
För att göra det enklare att återvinna och återanvända ditt avfall och gamla saker kan du sortera så här.
Skadligt avfall för miljön
El- och elektronikavfall
Allt som har sladd, drivs med batteri eller lyser sorterar du i särskilda behållare i miljörummet. Flerbostadshus kan ha abonnemang för insamling av elavfall. I abonnemanget ingår ett kärl som rymmer 660 liter. Elavfallet som hämtas av Verdis ska få plats i kärlet. Vitvaror ingår inte i abonnemanget.
Ni kan även lämna ert elavfall till Hagby återvinningscentral, den mobila återvinningscentralen eller till butik som säljer elektronik-produkter och tar emot elavfall.
Farligt avfall
Färg, lösningsmedel, olja, rengöringsmedel, kvicksilvertermometrar, nagellack mm, lämnar du till Hagby återvinningscentral, den mobila farligt avfall-bilen eller till den mobila återvinningscentralen.
Småbatterier
Lämnas i en särskild behållare i grovsoprummet, batteriholk eller i butik som säljer batterier.
Medicinrester och sprutspetsar
Lämnas in på apoteket.
Återanvändning och återvinning
Matavfall
Matavfall är till exempel skal och rester från frukt och grönsaker, äggskal och alla slags, matrester tillagade och råa. Sorteringen sker i papperspåsar och i separata kärl.
Om du som bor i flerfamiljshus behöver fler matavfallspåsar kontaktar du din fastighetsägare/styrelse för information om var du kan hämta fler påsar.
Förpackningar med pant
Flaskor och burkar med pant lämnas i butiken.
Plast, metall, papper och glas
Dessa lämnas och sorteras på återvinningsstationer eller glasiglos. Om fastighetsnära insamling av förpackningar finns sorteras och lämnas dessa där.
Tidningar
Tidningar lämnas i returpappersrum eller tidningsbehållare.
Användbara kläder, möbler, böcker och prylar
Lämnas till ideella organisationer.
Sopor och grovsopor
Soppåsen
Städsopor och mindre föremål, som inte skadar miljön och inte kan återanvändas eller återvinnas. Tänk på att knyta ihop soppåsen ordentligt innan du kastar den. Tänk också på att förpacka vassa föremål ordentligt.
Grovsopor
Större föremål, som inte ryms i soppåsen och som inte räknas som elavfall. Grovsopor får inte tryckas ned i sopnedkastet, utan ska lämnas i grovsoprum eller grovsopcontainer. Följ fastighetsägarens anvisningar.
Fastighetsägarens ansvar
Fastighetsägaren är ansvarig för att du ska kunna bli av med ditt avfall på ett riktigt sätt. Om du saknar information eller om hanteringen inte fungerar där du bor, kontakta i första hand din bostadsrättsförening eller hyresvärd.