Bygg- och rivningsavfall
Vid rivning, byggnation och renovering uppstår alltid avfall. Det är viktigt att avfallet tas om hand på rätt sätt och att det som går att återvinna sorteras ut.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
När behövs rivningslov?
Innan du river en byggnad är det bra att ta reda på om du behöver ansöka om rivningslov.
Inom detaljplanerat område krävs rivningslov för att riva byggnader eller delar av byggnader. Rivningslov behövs normalt inte för sådant som får utföras utan bygglov, till exempel friggebodar.
Mer information och ansökning om rivningslov.
Krav på utsortering av bygg- och rivningsavfall
Sedan 1 augusti 2020 gäller nya krav för utsortering av bygg- och rivningsavfall. Kraven gäller både företag och privatpersoner. Det innebär att vid byggnadsåtgärder, som tillbyggnader, renoveringar, rivningar eller anläggningsarbeten, ska de olika avfallsslagen sorteras och förvaras åtskilda redan på platsen för bygget. Följande ska sorteras:
- Trä
- Mineral (betong, tegel, keramik eller sten)
- Metall
- Glas
- Plast
- Gips
- Brännbart
Syftet med utsorteringskraven är att öka återanvändningen och återvinningen av material.
Bygg- och rivningsavfall från hushåll
Kommunen ansvarar för insamling av bygg- och rivningsavfall som inte produceras i yrkesmässig verksamhet, dvs när hushållet själva renoverar utan att anlita hantverkare. Avfallet ska vara sorterat i fraktionerna trä, mineral (betong, tegel, klinker, keramik, sten), metall, glas, plast och gips. Avfallet kan också lämnas på Hagby återvinningscentral. Hämtning av sorterat bygg- och rivningsavfall i storsäck. Behandlingsavgift tillkommer enligt SÖRABs prislista till kommunen.
Behållare | Volym (liter) | Per säck och gång |
Storsäck grov- och rivningsavfall | 1000 | 1 357 kronor |
Undantag från utsorteringskravet
På Naturvårdsverkets webbplats finns mer information om hur rivningsavfallet ska sorteras och vilka undantag som finns från utsorteringskravet.