Fastighetsnära insamling
Kommunerna har tagit över insamlingen av förpackningsavfall från hushållen 2024.
Kommunen ansvarar för att samla in förpackningar (papper, plast, glas och metall). Förordningen om procentansvar har nyligen ändrats och innebär att det senast den 1 januari 2027 ska finnas fastighetsnära insamling av förpackningar från alla hushåll. Med fastighetsnära menas insamling i direkt anslutning till bostaden. Exempelvis att en bostadsrättförening har sortering av förpackningar i ett miljörum, som föreningen bekostar och sedan hämtas av auktoriserad entreprenör. Hushåll i villa får invänta lösning från kommunen. Så länge kan alla hushåll lämna sina förpackningar på återvinningsstationerna. Återvinningsstationerna och andra platser för sortering hittar du under Anläggningar för sortering.
Fastighetsnära insamling av förpackningar – flerbostadshus
Fastighetsägare som vill ha hämtning av förpackningar kan anlita valfri entreprenör som är auktoriserad av Täby kommun.
Frågor och svar
Vad gäller för flerbostadshus som redan har fastighetsnära insamling av förpackningar?
I och med att det blir ett kommunalt insamlingsansvar för förpackningar får fastighetsägare, bostadsrättföreningar eller samfälligheter inte välja att anlita någon annan entreprenör är den/de som Täby kommun har upphandlat.
Kontrollera att den entreprenör ni anlitar är auktoriserade. Om entreprenören inte är det, behöver en annan godkänd entreprenör väljas för att utföra insamlingen. Er anlitade entreprenör kommer fortsatt att fakturera er för utförda tjänster. För er som har meddelat kommunen att ni har hämtning av förpackningar utgår per utsorterad förpackningstyp och hushåll kommer på fakturan för mat- och restavfall.
Vad gäller för flerbostadshus som saknar fastighetsnära insamling av förpackningar?
Fastighetsägare, bostadsrättförening eller samfällighet som idag saknar insamling av förpackningar behöver börja planera och avsätta ytor för förpackningsinsamlingen samt även gärna för returpapper (dock ej lagkrav).
Vanliga plastkärl på hjul kommer vara det vanligaste sättet att samla in förpackningar. Till exempel 660 liters kärl för papper- och plastförpackningar och 190-liters kärl för färgat och ofärgat glas samt metall.
Det finns schabloner att använda för att få en fingervisning om hur stora mängder hushållen kan tänkas generera, under en viss period, och hur många behållare av olika storlekar som därmed kan behövas.
Ska jag kontakta Täby kommun om jag vill få förpackningar hämtat fastighetsnära?
Nej, Täby kommun kommer att auktorisera företag som erbjuder fastighetsägare hämtning av förpackningar fastighetsnära. Det innebär att du som fastighetsägare måste anlita ett företag som är auktoriserat av Täby kommun för att förpackningarna ska tas om hand på rätt sätt.
Däremot behöver du meddela Täby kommun att ni har startat med hämtning av förpackningar fastighetsnära för att få per utsorterad förpackningsfraktion och hushåll.
Finns det bara ett företag att kontakta om att få förpackningar hämtade?
Täby kommun kommer kontinuerligt auktorisera företag som uppfyller kraven om att hämta förpackningar fastighetsnära. Målsättningen är att du som fastighetsägare ska kunna välja mellan olika företag.
Jag har redan en entreprenör för insamling av förpackningar. Måste jag säga upp dem och teckna nya avtal?
Så länge entreprenören är auktoriserad av Täby kommun och de håller sig inom ramarna för auktorisationsavtalet, och avgiften håller sig under maxtaxan ska avtalet kunna löpa vidare. Om entreprenören inte är auktoriserad behövs dock en ny entreprenör som är auktoriserad.
Vad är en samlokaliserad verksamhet?
En samlokaliserad verksamhet är en verksamhet som använder samma avfallskärl för förpackningar som hushållen i ett flerbostadshus. Det kan till exempel vara en frisör eller restaurang som bedriver verksamhet i samma fastighet som hushållen i ett flerbostadshus. Om verksamheten däremot har egna sopkärl (även om de finns i samma miljörum som de boendes kärl) räknas verksamheten inte som en samlokaliserad verksamhet.
Samlokaliserade verksamheter måste själva anmäla om de vill lämna sitt avfall i samma kärl som de boende eller om de vill köpa tjänsten från en privat entreprenör.
Här kan du läsa mer om den nya förordningen:
Avfall Sverige om förpackningsinsamling
Förordning om ändring i förordningen (2022:1274) om producentansvar för förpackningar