Att tänka på sommartid
När sommaren närmar sig finns det några saker man bör tänka på för att matavfallssorteringen ska fungera så bra som möjligt. Nedan hittar du några enkla tips. Många av dem gäller dessutom året runt.
- Håll ditt matavfall så torrt som möjligt. Låt det rinna av innan du lägger det i påsen och lägg gärna använt hushållspapper i påsen, eftersom det suger upp fukt.
- Skölj av illaluktande matrester som till exempel räkskal i kallt vatten, eller lägg det i frysen fram till hämtdagen. (Låt avfallet rinna av innan du lägger det i påsen).
- Stäng alltid påsen ordentligt. Om du stänger påsen förhindrar du att matavfallet trillar ut i kärlet och skapar dålig lukt.
- Undvik att placera kärlet i direkt solljus eller i ett rum med dålig luftgenomströmmning. Har du möjlighet så ställ gärna kärlet i skuggan. Glöm dock inte att ställa fram det på hämtdagen.
- Håll kärlet rent och tvätta kärlet vid behov. Kärltvätt går att beställa från Verdis, läs gärna mer i kommunens avfallstaxa.
- Spraya lite ättika på kärlets kant och botten. Ättika motverkar både dålig lukt och flugor.
- Lägg en liten pinne under locket så att det står lite på glänt. Då kan fukt vädras ut ur kärlet.
- Om det finns en liten hylla i ditt kärl ska du ställa påsen på den när du ska slänga ditt matavfall, så att påsen hinner torka till innan den läggs ner på botten av kärlet. Om ditt kärl inte har någon hylla har det i stället en dubbel botten som gör att påsen kan torka.
Frågor och svar
Behöver ni hjälp med att komma igång med matavfallsinsamling?
Kontakta avfallsenheten om du behöver rådgivning kring insamlingen. Du når oss på matavfallsinsamling@taby.se eller via kontaktcenter på 08-555 590 00.
När kommer kärlet?
Efter anmälan får du det nya kärlet och startpaketet med matavfallspåsar, påshållare, slaskskrapa samt en broschyr med information om hur du sorterar inom ett par veckor.
Hur får jag tag i ett kärl och matavfallspåsar?
Om du bor i villa eller i radhus med eget sophämtningsabonnemang:
Under våren 2024 har Verdis ställt ut matavfallskärl till de hushåll som saknar matavfallsinsamling. Kontakta Verdis om du inte har fått ett kärl för matavfall.
Om du bor i flerfamiljshus eller har företag/verksamhet:
För att beställa matavfallsinsamling till er förening eller verksamhet kontakta Verdis.
E-post: kundtjanst.taby@verdis.se
Telefon: 08-408 080 70
Vad kostar det?
Matavfallsinsamling ingår i din sophämtningavsgift. Sophämtningsavgifterna hittar du under avfallstaxa och avgifter.
Hur gör jag om jag inte kan sortera ut mitt matavfall separat på min fastighet?
Om du inte har möjlighet att sortera ut ditt matavfall kan du ansöka om dispens. Här finns mer information om hur du ansöker om dispens och vad som krävs för att du ska beviljas.
Vad händer när jag har anmält mig?
Inom ett par veckor får du allt du behöver - nytt sopkärl och startpaket med påshållare, påsar m.m. Startpaketet ligger inne i kärlet när det ställs ut hos dig. Så snart du har fått ditt nya kärl ska du börja använda det.
Går det att ha olika långt mellan hämttillfällen för matavfall och övriga hushållsopor?
Vanligtvis hämtas matavfall och resterande hushållsopor vid samma tillfälle. Om du har väldigt lite sopor kan du dock ha hämtning av matavfall varannan vecka och hämtning av övriga sopor var fjärde vecka.
Jag betalar gångavståndstillägg, kan jag delta i matavfallsinsamlingen?
Ja, men matavfallskärlet ska stå max 13 meter från sopbilens närmaste stannställe. Om du har säck som står längre in på tomten betyder det att du måste ha säcken och kärlet på olika ställen. Gångavståndstillägg utgår endast för säcken/kärlet som står längst från sopbilens stannställe.
Hur gör jag för att få tag i fler påsar?
Till hushåll med eget sophämtningsabonnemang delas påsar ut två gånger per år; två buntar på våren och en bunt på hösten. Varje bunt innehåller 80 påsar och tre buntar bör räcka ett år. Om du ändå behöver fler påsar kan du ringa till sophämtningsentreprenören.
Om du bor i flerfamiljshus eller ingår i en samfällighetsförening med gemensam sophämtning, kontakta din fastighetsägare/styrelse för besked om var du kan hämta fler påsar.
Du kan också hämta matavfallspåsar på Hemköp i Näsbyparks Centrum, ICA Nära Rösjöhallen, Ica Supermarket Täby kyrkby och ICA Nära Gribbylund.
I Täby Park lämnas matavfall i särskilda påsar som är anpassade för sopsugssystemet. Kontakta din fastighetsägare/styrelse för besked om var du kan hämta fler påsar. Du kan också hämta matavfallspåsar på Citus i Täby Park.
Vad gäller för mig som har egen kompost?
Hemkompostering innebär att matavfall sorteras ut från de vanliga soporna. Det är samma avgift för abonnemang med hemkompostering som för ett abonnemang med matavfallsinsamling i kommunens regi. Hemkompostering uppfyller även kraven för separat insamling av matavafall som är obligatoriskt från år 2024.
Får jag lägga snittblommor i matavfallskärlet?
Nej. Snittblommor, krukväxter och jord ska inte läggas bland matavfallet.
Kan jag lägga fallfrukt i kärlet för matavfall?
Ja, men bara i små mängder annars blir kärlet för tungt. Frukten ska läggas i papperspåsar, precis som matavfallet.
Varför papperspåsar och inte olikfärgade plastpåsar?
Att lägga matavfall i papperspåsar som sedan läggs i ett separat sopkärl är ett enkelt och väl beprövat system som majoriteten av de svenska kommuner som erbjuder matavfallsinsamling använder.
I en del kommuner i landet används i stället olikfärgade plastpåsar som läggs i ett och samma sopkärl. En sådan lösning kräver att den behandlingsanläggning som tar emot avfallet kan sortera påsarna automatiskt.
Täbybornas avfall körs till Uppsala som också tar emot avfallet från många av våra grannkommuner. Där finns inte möjlighet att sortera påsar efter färg. När matavfallet ligger i papperspåsar kan matavfallet tillsammans med påsen skickas direkt in i förbehandlingsanläggningen där matavfallet mals och blandas med vatten.
Om matavfallet ligger i en plastpåse måste påsen tas bort innan matavfallet kan malas och blandas med vatten. Plastpåsarna tas sedan omhand på annat sätt.
Kan jag använda en vanlig papperspåse istället för en matavfallspåse från kommunen?
Utsorteringen av matavfall sker i speciella papperspåsar som levereras hem till dig. Det är viktigt att använda dessa eftersom de är extra hållbara och anpassade för rötningen.
Matavfallspåsen placerar du luftigt i en påshållare som du får av kommunen. När påsen är full lägger du påsen i kärlet för matavfall. På sophämtningsdagen kommer en sopbil och tömmer ditt matavfall och resterande hushållsopor i två olika fack.
Jag använder sopsäck och har inget kärl, kommer min säck att försvinna?
Ja, om du vill. Du kan byta ut säcken mot ett kärl för vanliga sopor, men du kan behålla säcken om du vill. I båda fallen får du ett separat kärl för matavfall. Om du har lång gångväg till säcken kan kanske kärlet inte stå på samma plats som säcken, eftersom det maximala gångavståndet mellan sopbilen och kärlet är 13 meter.