Textil
Textil lämnas till separat insamling så att det kan återvinnas till nytt material och att mer begagnad textil ska kunna användas av fler.
Från och med 1 januari 2025 ska textilavfall sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Detta gäller inte bara i Sverige, utan inom hela EU.
Det nya kravet innebär du inte längre får kasta trasiga kläder och andra kasserade textilier i ”den vanliga soppåsen”, restavfallet. Textilavfall ska i stället sorteras ut och lämnas för återbruk eller återvinning i kommunens insamlingssystem.
Produktion av textilier är resurskrävande, både vad gäller vatten och energi. Dessutom används stora mängder farliga ämnen som kan skada både människor och miljö i tillverkningslandet. Flera farliga ämnen kan dessutom finnas kvar i produkterna när de sätts på den svenska marknaden.
Lämna bort dina textilier
Du kan lämna dina textilier på olika sätt för återvinning.
- Human Bridge har insamlingsbehållare på flera platser i kommunen.
- Myrorna/Frälsningsarmén har insamlingsbehållare på några platser.
- Du kan även lämna in textil i vissa second hand-butiker.
- På alla SÖRABs återvinningscentraler kan du lämna textilier för både återanvändning och återvinning.
Vänligen lämna inga textilier utanför insamlingsbehållarna, då det drar till sig verksamhet som tyvärr bidrar till nedskräpning.
Otillåtna behållare och oseriösa insamlingsföretag
Då och då ställs det ut behållare för textilinsamling i kommunen av företag som varken har tillstånd eller faktiskt bedriver den verksamhet de utger sig för att göra. Det är i dagsläget bara Human Bridge som har tillstånd att ställa ut insamlingsbehållare för textil på kommunens mark.
På privat mark kan andra, både seriösa (till exempel Myrorna) och oseriösa företag ha behållare. Det figurerar ibland även anonsering i media samt lappar direkt hem i brevlådan från olika insamlingsföretag. Det kan vara svårt att veta vilka man ska lämna till men de generella rekommendationerna är att hjälporganisationer bör ha 90-konto.
90-konto, Svensk insamlingskontroll, (insamlingskontroll.se)
Lämna in textil till butiker och få rabatt
I många kläd- och textilbutiker kan du lämna in textilier du inte längre vill ha. Det du lämnar in behöver oftast inte vara köpt i butiken och många av butikerna har olika rabatterbjudanden om du lämnar in gammal textil till dem. Läs mer om hur det fungerar på respektive butiks hemsida eller fråga i butiken.
Insamlingsplatser
På följande insamlingsplatser kan du lämna trasig och hel textil i Human Bridge behållare. Tänk på att textilen ska vara torr och ren.
- Eskadervägen 1-3
- Flygbacken, ÅVS
- Fregattvägen
- Frestavägen/Vikingavägen, ÅVS
- Hagby ÅVC, Frestavägen 10
- Hagmovägen 87
- Koltrastvägen, transformatorhuset
- Kometvägen 39-45
- Lahällsvägen/Studievägen, ÅVS
- Nytorpsvägen, ÅVS
- Näsbydalsvägen 23, parkeringsinfarten
- Vallatorpsvägen 2, ÅVS
- Värmevägen 8
- Åkerbyvägen 1-3
- Åkerbyvägen 96
- Ullnavägen, Ullna Strand återvinningsstation
I Myrornas behållare kan du lämna hela kläder, skor och textilier. I deras butiker kan du även lämna möbler mm.
- Södervägen 62-74
- Forsvägen 1, Rösjöskolan
- Hagby ÅVC, Frestavägen 10
Frågor och svar om textil
Vad är textilavfall?
Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Om en produkt består av flera material avgör det dominerande materialslaget om det ska sorteras ut som textilavfall. Här listar vi några exempel för att göra det ännu tydligare:
- Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.
- Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
- Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
- Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.
Du kan också titta i sorteringsguiden på sorab.se.
Vem omfattas av det nya kravet?
De nya reglerna gäller överallt där textilavfall uppstår, i hushåll och i verksamheter, och inte bara i Sverige utan inom hela EU.
Varför införs det nya kravet?
Konsumtionen av textil är hög inom EU och ligger i Sverige på drygt 11 kilo per person och år enligt naturvårdsverket. Syftet med det nya kravet är att bidra till en mer cirkulär hantering av textilavfall, det vill säga ökad återanvändning, second hand, och materialåtervinning, att materialet tas till vara och blir till nya produkter.
Idag går mycket textil till energiåtervinning, det vill säga att det blir till värme och el. En stor del hade kunnat återanvändas, eller om textilen är trasig och utsliten, materialåtervinnas. En färsk undersökning visar att ungefär hälften av det som slängs är textilier som hade kunnat återbrukas.
Varför planeras inte ett mer omfattande insamlingssystem för textilavfall?
Från och med 1 januari 2025 fick kommunerna ansvar för insamling av textilavfall.
Men inom EU diskuteras redan en annan lösning: ett producentansvar för textil. Det innebär att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Precis som många andra kommuner inväntar Täby därför ett beslut i frågan innan de bygger upp ett mer omfattande system.
Varför erbjuder ni inte fastighetsnära insamling av textilier nu när annan fastighetsnära insamling planeras?
För att textilierna ska kunna återbrukas eller materialåtervinnas måste de vara rena och torra. Vid fastighetsnära insamling som ju oftast sker utomhus, riskerar de att skadas av fukt och kanske mögla.
Utöver det så finns få synergieffekter med insamlingen av övriga avfallsfraktioner som samlas in fastighetsnära – rest- och matavfall, samt förpackningsavfall.
Varför ansvarar inte textilproducenterna för återvinning av textil?
Inom EU diskuteras ett producentansvar för textil. Det betyder att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Det innebär att producenter måste bygga upp system för att ta hand om textilierna. Täby inväntar därför ett beslut i frågan innan ett mer omfattande system för insamling av textilavfall utvecklas i kommunen.
Vad kommer att hända med det insamlade textilavfallet?
Efter att textilavfall samlats in är nästa steg sortering. Det är avgörande för att det insamlade textilavfallet efter kontroll, rengöring och reparation ska kunna återanvändas eller materialåtervinnas på bästa sätt.
Textil som ska förberedas för återanvändning sorteras idag manuellt då det kräver professionell kunskap om mode, trender och efterfrågan i secondhandbutiker. Detta är tidskrävande och genomförs endast i liten skala i Sverige. Hanteringen medför också stora kostnader.
Textilavfall som ska materialåtervinnas behöver sorteras på fibernivå. I dagsläget finns bara en anläggning i Sverige för denna typ av sortering, Siptex i Malmö.
Det finns få anläggningar för återvinning av den sorterade textilen, men flera utvecklingsprojekt pågår.