Vanliga frågor
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna. Om svaret på din fråga saknas är du välkommen att höra av dig. Använd gärna frågeformuläret längst ner på sidan.
Frågor & svar
Vad är en detaljplan?
En detaljplan är ett dokument med bestämmelser som bland annat reglerar vad du får bygga och hur mycket av tomten som får bebyggas. Du behöver läsa detaljplanen för din fastighet innan du startar ditt byggprojekt.
I vilken ordning hanterar ni inkomna ärenden?
Alla ärenden hanteras i den ordningen de inkommit, oavsett storlek och omfattning. För att minska risken för komplettering kan det vara bra att läsa på vad som krävs för ditt byggprojekt. Tänk också på att vara ute i god tid.
Hur lång är handläggningstiden?
Handläggningstiden för en bygglovsansökan är 10 veckor från det att ärendet anses komplett. I enstaka fall kan handläggningstiden förlängas till sammanlagt 20 veckor. Om du behöver komplettera ditt ärende får du information om det inom 3 veckor från det att din ansökan mottagits. Handläggningstiden börjar då räknas från det datum ärendet komplettförklarades.
Du kan läsa mer om handläggningstider via länken nedan.
Mer om handläggningstider på Boverkets webbplats, (www.boverket.se)
Var hittar jag detaljplaner?
Du hittar detaljplaner genom att använda kartfunktionen "Detaljplanekarta" på förstasidan.
Den ligger också under rubriken "Ritningar, handlingar och detaljplaner".
Varför kan ni inte i förväg säga vad som gäller i mitt ärende?
Varje byggprojekt är unikt och vi kan inte veta innan vi har kompletta handlingar vilket besked du får. En del av vårt arbete och dess regler och lagar kanske framstår som fyrkantliga och obegripliga, men bestämmelserna är nödvändiga för att vår kommun inte ska spreta iväg åt olika håll.
Om din ansökan eller anmälan blir godkänd eller vilka handlingar du behöver skicka med beror på massor av faktorer, det är svårt att på förhand veta om ditt byggprojekt kommer avvika för mycket från omgivningen. För att vi ska kunna hjälpa dig på bästa sätt och fatta rätt beslut behöver vi därför ofta ett gediget och bra underlag.
Vem bestämmer vad jag får bygga?
Vad och hur mycket du får bygga regleras i gällande detaljplan, plan- och bygglagen (PBL) och Boverkets byggregler (BBR). Ibland kan det även finnas särskilda restriktioner om byggnaden eller området anses särskilt värdefullt ur historisk, kulturhistorisk miljömässig eller konstnärlig synpunkt.
Kan jag påverka det mina grannar bygger?
Om du anses vara sakägare kan du i vissa fall ha möjlighet att påverka. Till sakägare hör grannar med gemensam tomtgräns samt grannar på andra sidan mindre gator och vägar. Om du anses vara sakägare får du information om det per post och kan då inom en angiven tid lämna din åsikt.
På boverket.se kan du läsa mer om vilka regler som gäller för grannyttrande.
Mer om grannar och andra berörda på Boverkets webbplats, (www.boverket.se)
Vad händer om jag bygger utan bygglov?
Om du bygger något som kräver bygglov eller anmälan utan att ha fått startbesked kallas det för olovligt byggande. Då kan det hända att du får riva det du har byggt samt betala en avgift.
Om du har glömt att ansöka om bygglov kan du ansöka om det i efterhand. Även om du får bygglovet beviljat i efterhand kan du behöva betala byggsanktionsavgiften. Får du det inte beviljat behöver du betala en avgift och även riva det du har byggt. Det är därför bra att i förväg ta reda på om ditt byggprojekt kräver bygglov eller anmälan.
Om du börjar bygga utan startbesked, har börjat använda ditt byggprojekt utan att slutbesked har meddelats eller om giltighetstiden för ett så kallat tidsbegränsat lov har gått ut kan du behöva betala en saktionsavgift.
Hur anmäler jag ett svartbygge?
Om du misstänker att en fastighetsägare saknar bygglov, frångår beviljat lov eller på annat sätt bryter mot plan- och bygglagen eller andra regler kan du anmäla det. Det gäller även ovårdad tomt. Ett tillsynsärende kommer då att startas på den aktuella fastigheten om det finns grund för anmälan.
Du kan välja att vara anonym, men kommer då inte få uppdateringar i ärendet. Väljer du att inte vara anonym kommer du få uppdateringar och även stå som anmälare i ärendet. Lättast är att ringa oss, då kan du också välja att vara anonym.