Nybyggnation
Genom att tänka igenom hur du bygger ditt nya hus kan du spara mycket energi.
När du bygger nytt är det möjligt att minska energiförbrukningen radikalt jämfört med befintlig bebyggelse.
Idag klarar man av att bygga passivhus och plusenergihus som i det närmsta inte kräver någon tillförsel av köpt uppvärmningsenergi.
Vid nybyggnation är det viktigt att man gör rätt från början. Att i efterhand rätta till fel är ofta svårt och i många fall dyrt. I Boverkets byggregler finns reglerat hur mycket energi ett nybyggt hus får använda. Här nedan hittar du enkel information om hur man bygger energieffektivt.
Att tänka på vid nybyggnation
Energisnål konstruktion
Ju mindre andel av ett hus volym som angränsar mot den kalla utomhusluften, desto lättare att bygga energieffektivt. Den optimala formen på ett hus ur energisynpunkt hade varit att bygga husen klotformade, men detta är inte särskilt praktiskt. Enklare är att bygga huset i kubform, med flera våningsplan. Då får man mindre andel av husets volym som gränsar mot kallt klimat, och värmen som används på nedre plan kan utnyttjas även på ovanliggande plan i och med att värme stiger uppåt.
Den minst energieffektiva utformningen av byggnader är långsmala konstruktioner i ett enda plan.
Bygg tätt
En viktig faktor för att få låg energiförbrukning är att man är noga med att bygga tätt. Även om huset är välisolerat tappar det en stor del av sin värmehållande förmåga om det finns för mycket otätheter i konstruktionen. Eventuella ångspärrar som appliceras måste överlappa och tejpas noggrant. Samtliga rördragningar, eldosor mm ska vara installerade innan man sätter upp ångspärren, för att minska läckagerisken. Även ur fuktsynpunkt är det viktigt att man bygger tätt. Viktigt att tänka på är att man inte placerar den eventuella ångspärren närmast ytskiktet utan en bit in i väggen. Annars riskerar man att punktera ångspärren när man hänger upp tavlor eller av andra anledningar borrar i väggarna eller taket.
För att vara säker på att tätskiktet är korrekt installerat kan man provtrycka huset innan ytskikt i form av gipsskivor mm sätts upp. Märker man efter ett trycktest att huset läcker för mycket kan man åtgärda otätheter. Regler för byggnaders luftläckage finns i Boverkets byggregler, länk till byggreglerna finns nedan.
Den som väljer att bygga sitt hus i betongbaserat material har en enklare uppgift att bygga tätt, då betong i sig självt är lufttätt. Däremot måste man vara lika noggrann här när det gäller rörgenomföringar och övergångar mellan betong och andra material.
Klimatskal med lågt U-värde
Husets klimatskal omfattar alla ytor som har kontakt med utomhusmiljön, det vill säga tak, ytterväggar, fönster, dörrar och grundläggning/golvbjälklag.
En ytas värmeisolerande förmåga benämns U-värde. Ju lägre U-värde, desto bättre isolerande egenskaper har den aktuella ytan. Av klimatskalets samtliga ytor är fönster och dörrar de ytor som har sämst isolerande förmåga i ett modernt hus. Att investera i fönster och dörrar med låga U-värden är därför av största vikt för att få låg energiförbrukning under många år. Ett energieffektivt fönster ligger under 1,0 i U-värde, en bra isolerad dörr runt 1,0.
När det gäller väggar och tak kommer man vid normal isoleringsstandard ner på betydligt lägre U-värden, för väggar bör man ligga under 0,15 och för tak under 0,12 i U-värde. Ta till rejält med isolering när du bygger. Isolering har lång hållbarhet så länge det inte utsätts för fukt. Att vid nybyggnad isolera extra mycket är alltså i de flesta fall en mindre engångskostnad för husägaren, medan tilläggsisolering ofta är dyrt. Ca 35 % av den energi som används för uppvärmning i ett normalhus försvinner ut genom tak och väggar.
Undvik köldbryggor
För att få ett välisolerat hus krävs inte bara en tät konstruktion och ett tjockt lager av isolering. Det krävs även att du är noggrann när man isolerar runt övergångar mellan tak och vägg samt mellan vägg och golv. Är du oaktsam kan du få genomgående konstruktionsdetaljer helt utan isolering. Där uppstår då en så kallad köldbrygga där värme läcker ut från huset. Även mitt på väggkonstruktionen ska du se till att isolera bort köldbryggor som kan uppstå längs väggreglarna. Detta gör du genom att lägga isolering i flera skikt, både mellan reglarna och utanpå.
Även när du gjuter betongplattan i sitt hus ska du vara noggrann med att det finns köldbryggebrytare i kantstöden för att hindra värmevandring i golvet, med kallt golv som följd.
Välj en energieffektiv ventilationslösning
Ca 15 % av husets energiförbrukning försvinner ut med ventilationsluften. Därför är det viktigt att man i planeringsstadiet tänker igenom noga vilken typ av ventilationssystem man vill ha i sitt hus. Ventilationen är också viktig för att transportera bort den fukt som alstras i huset vid dusch, matlagning mm.
Energiberäkning
Ställ alltid krav på husleverantören, din arkitekt eller energikonsult att få en energikalkyl. På så vis får du en bild av vilken energianvändning huset beräknas få. Beräkningen ska vara anpassad efter Boverkets gällande byggregler. Det är ett krav för att du ska kunna visa att byggreglernas energikrav kommer att uppnås vid byggnationen. Energiberäkningen ska bifogas när du lämnar in din ansökan om bygglov.