Solceller
Det blir allt vanligare att producera el med solceller för egen användning i bostadshus. I normalfallet räcker den egenproducerade elen endast till en del av det totala årsbehovet.
Solelen är bara ett komplement till övrig köpt el och den genomsnittlige solelsproducenten kan endast ta vara på en del av sin egen produktion. Det vanligaste är att man ansluter sin anläggning till elnätet och säljer sin överskottsel till elhandelsföretaget främst sommartid. Är systemet inte nätanslutet går det att lagra den producerade elen för kortare perioder med hjälp av batterier.
En solcellsanläggning består i huvudsak av solcellsmoduler, en uppsättning kablar och växelriktare. All installation ska göras av en behörig elektriker. Alla företag som utför elinstallationsarbete på annans elanläggning ska enligt lag vara registrerade hos Elsäkerhetsverket.
Placering, storlek och pris
Solcellsanläggningar kräver en lämplig placering. För ett bra energiutbyte bör de orienteras från sydost till sydväst (90º skillnad) med en lutning som sträcker sig från 15º upp till 60º från horisontalläget. En hög lutning innebär en högre instrålning då solen står lågt under höst, vinter och vår och en låg lutning innebär en högre instrålning under högsommaren. För största möjliga nytta bör skuggning från exempelvis träd eller andra byggnader undvikas.
Hur stor anläggning som behövs beror till exempel på den egna årliga energiförbrukningen, takförutsättning, säkringsstorlek, önskad återbetalningstid och ekonomiska förutsättningar.
En installerad kW motsvarar oftast fyra solcellsmoduler som tillsammans tar upp ungefär 7-8 kvadratmeter på taket. Du kan räkna med att priset ligger på cirka 15 000-20 000 kr per installerad kW (prisnivå år 2021) lite beroende på typ av solpanel, installationens storlek, läge med mera.
Solkartan
Med hjälp av Stockholmsregionens solkarta kan du se hur mycket sol just ditt hus får och var det är mest lämpligt att placera ut solceller. Du behöver bara klicka på ditt hus så får du information om hur många watt-timmar taket kommer att generera.
Solkartan, energiradgivningen.se
Bygglov för solenergianläggningar
Ekonomiskt stöd för installation av solceller
Som privatperson kan man söka bidrag genom skattereduktion för grön teknik. Skattereduktion för grön teknik ges för nätanslutet solcellssystem, system för lagring av egenproducerad elenergi och laddningspunkt till elfordon. Det gäller installationer som påbörjas och betalas från och med 1 januari 2021. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut.
Skattereduktion för grön teknik, skatteverket.se
Mer information
Solcellsguide för privatpersoner, energimyndigheten.se
Solcellsguide för företag, föreningar med mera, energimyndigheten.se
Solelportalen, energimyndigheten.se