Ventilation
Ett bra ventilationssystem behövs för att uppnå en god inomhusmiljö.
Självdragssystem
Självdragsventilation saknar fläktar och drivs av vind och av temperaturskillnaden mellan inom- och utomhustemperaturen (termiska drivkrafter). Ventilationen blir därför sämre sommartid då temperaturskillnaden på inne- och uteluften är mindre. Tilluft, den friska uteluften, tar sig in via tilluftsventiler och andra otätheter i klimatskalet. Frånluften leds ut genom ventilationskanaler i kök och badrum och/eller en murstock. Det minskade draget sommartid kan kompenseras med vädring genom öppnade fönster. Självdragssystem (S-system) är vanligast i äldre byggnader, byggda före år 1960.
F-system
Ett frånluftssystem (F-system) består av en frånluftsfläkt som drivs med el och suger ut luft ur huset genom frånluftskanaler. Fläkten kan varvtalsstyras för att ge samma flöde sommar som vinter. Frånluftssystemet kan i efterhand kompletteras med värmeåtervinning i form av t ex frånluftsvärmepump. Frånluftssystem förekommer främst i hus byggda efter år 1960.
FT-system
I ett från- och tilluftssystem (FT-system), eller så kallad ”balanserad ventilation”, finns det både från- och tilluftskanaler som reglerar luftflödet. Oftast är elanvändningen lite högre än för frånluftssystem då det behövs fläktar för både till- och frånluften men med fördelen att man får en jämn och styrd ventilation. FT-system förekommer främst i hus byggda efter år 1960.
FTX-system
Ett från- och tilluftssystem kan kompletteras med värmeåtervinning och kallas då ett FTX-system. I FTX-systemen återvinns oftast värmen genom en roterande värmeväxlare eller en plattvärmeväxlare för att värma upp tilluften med hjälp av frånluftens värme. Liksom för FT-system finns det stora motstånd som kräver mycket el för att driva fläktarna men tack vare att de idag kan återvinna en stor del av värmen från frånluften är de ändå ett energieffektivt alternativ. FTX-system förekommer främst i hus byggda efter år 1980.