Alléer
Täby är relativt rikt på alléer. Flera är mycket gamla och har ett stort kulturhistoriskt och estetiskt värde. Det finns även flera unga alléer som på sikt kommer att bli värdefulla och viktiga inslag i gatumiljön.
För att behålla jämnhet och kontinuitet är återkommande skötsel viktigt. Skötseln är också till för att säkra trädens fortlevnad samt förhindra att träden utgör fara för personer eller egendom.
Alléerna är enkla eller dubbla trädrader längs med bil-, gång- och cykelvägar. De utgör strukturella element i landskapet och formar eller förstärker siktstråk. Bladverket skapar trivsamma och gröna gaturum som förändras med årstiderna.
Gamla alléer är historiskt och kulturellt värdefulla. De är spår som visar hur landskapet en gång såg ut och de nyplanterade alléerna kommer att lämna spår på samma sätt.
I Täby förekommer flera olika alléträd, men det i särklass vanligaste alléträdet i kommunen är skogslind (Tilia cordata).
Andra träd som förekommer är:
- lönn (Acer platanoides)
- hästkastanj (Aesculus hippocastanum)
- gråal (Alnus incana)
- vårtbjörk (Betula pendula)
- ask (Fraxinus excelsior)
- ek (Quercus robur)
- oxel (Sorbus intermedia)
- alm (Ulmus glabra).
Skötselplan för Täbys allér
En allévårdsplan togs fram under 2009 för Täbys 23 alléer. En trädinventering genomfördes där varje enskilt träd bedömdes av en arborist. Åtgärdsförslag finns kopplade till varje allé.
Stamskott på träden rensas bort årligen. Övrig beskärning utförs enligt skötselplanen.