Träd
Varje år får kommunen in många önskemål från allmänheten angående fällning eller beskärning av träd på kommunens mark. Här beskriver vi ansökningsprocessen och Täby kommuns riktlinjer för trädfällning. Vid akut fara för person eller egendom – kontakta kommunen direkt via telefon.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Önskemål om trädfällning på kommunens mark
För att vi ska kunna behandla samtliga önskemål på ett rättvist och effektivt sätt behöver ärendena hanteras via e-tjänsten för trädönskemål. Innan du fyller i formuläret är det viktigt att du har läst igenom riktlinjerna för trädfällning. Fyll i formuläret med så utförlig information som möjligt. Bifoga gärna bilder eller en skiss för att förtydliga.
Trädönskemål hanteras årligen
Önskemålen ska vara Täby kommun tillhanda senast den 15 september för att kunna hanteras efterföljande år.
När ska en anmälan om åtgärder på träd anmälas till Länsstyrelsen?
Det är främst åtgärder som riskerar att skada särskilt skyddsvärda träd som kan innebära väsentlig förändring av naturmiljön som behöver anmälas för samråd till Länsstyrelsen. Särskilt skyddsvärda träd utgörs av minst ett av följande:
- Jätteträd: Levande eller döda träd som är grövre än en meter i diameter på det smalaste stället under brösthöjd.
- Mycket gamla träd: Levande eller död gran, tall, ek och bok som är äldre än 200 år.
- Övriga trädslag som är äldre än 140 år.
- Grova hålträd: Levande eller döda träd som är grövre än 40 cm i diameter i brösthöjd med utvecklad hålighet i huvudstammen.
Du kan även behöva tillstånd av Länsstyrelsen om området ligger inom landskapsbildskydd eller på annat sätt är skyddad natur, till exempel alléer eller större ekar. Du hittar mer information på Länsstyrelsens webbplats.
Länsstyrelsen, lansstyrelsen.se
Naturparksskötsel
Närheten till grönområden är uppskattad av kommunens invånare. Täby kommun har ett stort ansvar att på ett långsiktigt och hållbart sätt ta hand om våra träd och skapa variation i trädbeståndet genom olika skötselåtgärder, som exempelvis föryngring, beskärning och gallring.
Täby är indelat i fem skötselområden och naturparkerna sköts utifrån naturparksplanens riktlinjer, vart femte år från december till april. Trädönskemål hanteras däremot årligen.
Tidplanen för de fem övergripande skötselområden är:
- Östra Täby (2023–2024)
- Centrala Täby (2024–2025)
- Västra Täby (2025–2026)
- Södra Täby (2026–2027)
- Norra Täby (2027–2028)
Här kan du läsa hur Täby kommun jobbar med skötsel av skogar och naturparker.
Trädfällning på privat mark
Innan du fäller ett träd är det viktigt att du försäkrar dig om att trädet står på din tomt så att du inte av misstag fäller någon annans träd. På detaljplanekartan kan du se gällande detaljplaner och planbestämmelser som gäller för just din fastighet.
Skulle din fastighet omfattas av en planbestämmelse att träd ska bevaras får du inte fälla träden utan tillstånd från bygglovsenheten. Krav på återplantering kan förekomma. Kommunen utför inte trädfällning, gallring eller andra åtgärder på privat mark.
Träd på privat mark
Farliga träd – akuta nedtagningar
Ibland skadas träd av storm, påkörning eller liknande så att de utgör en fara för person eller egendom. Träd som är riskträd, men efter vissa säkerhetsåtgärder bedöms kunna stå kvar ytterligare en tid, hålls under särskild uppsikt.
Olovlig trädfällning
Det är förbjudet och straffbart att ta ner eller göra åverkan på träd som står på allmän mark. Det är endast kommunen som tillåts fälla träd på kommunens mark. Täby kommun har som rutin att polisanmäla all olovlig trädfällning eller vandalisering av träd.
Vid pågående brott, ring 112. Vid icke akuta ärenden, ring 114 14 eller Täby kommuns kontaktcenter 08-555 590 00.
Döda träd
Även döda träd är viktiga och värdefulla för den biologiska mångfalden och också för variationen i vår tätortsnära natur. Olika växter och djur har olika livsbetingelser och behöver olika slags träd. Att lämna både stående och liggande döda träd, solbelysta och beskuggade, är därför betydelsefullt för den biologiska mångfalden.
Om det döda trädet klassas som ett riskträd, tas trädet bort alternativt läggs ner på marken. Fällda döda träd blir på så sätt en del av det naturliga kretsloppet. Kvarliggande träd fyller en funktion och får inte användas för privat bruk, exempelvis ved.
Träd som växer in på grannens tomt
Det är många som undrar vad som gäller för träd och växter på grannens tomt som växer in på den egna tomten eller som på något annat sätt skapar olägenhet. Det bästa är att tala med den det berör och försöka komma överens. Om det inte fungerar kan man diskutera med en jurist om vilka möjligheter som finns.
Vad säger lagen?
Så här står det i Jordabalken och Plan- och bygglagen:
Jordabalken 3 kap 2 §
"Tränger rot eller en gren in på fastighet från område intill denna och medför det olägenhet för fastighetens ägare, får denne ta bort roten eller grenen. Områdets ägare ska dock beredas tillfälle att själv utföra åtgärden, om denna kan befaras medföra skada av betydelse för honom."
Plan- och bygglagen (2010:900) 8 kap 15 §
"En tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer."
Träd som hänger över ledning
Ett träd som står på din privata mark och som hänger över en ledning – vänligen kontakta ledningsägaren för åtgärd.
Trädgårdsavfall hör inte hemma i bostadsnära natur
Kompostera gärna trädgårdsavfallet hemma inom den egna tomten eller beställ hämtning genom att kontakta vår entreprenör Verdis på telefon 08-408 080 70 eller e-post kundtjanst.taby@verdis.se. Du kan också lämna trädgårdsavfall kostnadsfritt på Hagby återvinningscentral. Att skapa egna komposter på allmän mark är inte tillåtet.