Boendemiljö, buller och luftkvalitet
Vår boendemiljö och hälsa påverkas av olika typer av miljöstörningar. Här finns övergripande information om buller och luftkvalitet, hur kommunen arbetar med dessa frågor samt vad du ska göra om du har klagomål.
Planering ska ske så att buller och luftföroreningar begränsas. Genom att planera för bebyggelseutveckling inom kollektivtrafiknära lägen, utbyggd kollektivtrafik, gång- och cykelvägnät, kan förutsättningar skapas för att minska buller och luftföroreningar från vägtrafiken i Täby.
Buller
I områden nära större vägar och spår finns utmaningar med buller, stomljud och vibrationer. Det ställer särskilda krav vid bostadsbyggande, då ambitionen är att bostäder ska lokaliseras i kollektivtrafiknära lägen.
I såväl befintliga miljöer som vid planering av nya områden finns goda möjligheter att skapa hälsosamma ljudmiljöer genom olika typer av bullerskyddsåtgärder. Vid planering av ny bebyggelse finns det lagstiftning, regler och riktvärden för trafikbuller både för inomhus- och utomhusmiljön som Täby kommun förhåller sig till.
Fastighetsägare till bostäder uppförda före år 1997 kan ansöka om bidrag till bullerskyddsåtgärder för att minska bullerstörningar från trafiken. Bidrag kan endast sökas om fastigheten som påverkas av vägtrafikbullret ligger vid en kommunal väg. Mer information om kriterier och ansökningsprocessen finns på Bidrag för bullerskyddsåtgärder.
Luftkvalitet
Täby kommun ska klara kraven i luftkvalitetsförordningen, miljökvalitetsnormen för luft och god luftkvalitetstatus. God luftkvalitet ska eftersträvas i enlighet med det nationella miljökvalitetsmålet ”Frisk luft” och åtgärder ska tillämpas för förbättrad luftkvalitet.
Kommunen är medlem i Östra Sveriges Luftvårdsförbund som övervakar, analyserar och beskriver luftkvaliteten i medlemskommunerna.
Om du har klagomål
Om du har klagomål som rör buller eller luftkvalitet ska du i första hand vända dig till verksamhetsutövaren eller fastighetsägaren.
- Kommer bullret från Roslagsbanan vänder du dig till SL
- Om bullret kommer från en statlig väg till exempel E18 vänder du dig till Trafikverket
- Om bullret kommer från någon av kommunens vägar vänder du dig till samhällsutvecklingskontoret i Täby.
- Om bullret kommer från en verksamhet vänder du dig till verksamhetsutövaren och,
- Om bullret uppkommer i fastigheten du bor i vänder du dig till fastighetsägaren.
- Klagomål på buller och annan störning eller oro för utökad flygtrafik ska i första hand riktas till Swedavia.
Om du anser att du inte blir hjälpt av verksamhetsutövaren eller fastighetsägaren kontaktar du kommunen.
Mer information
Bostäder och offentliga lokaler, Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor- Information för dig som fastighetsägare och verksamhetsutövare.
Vägledning om buller och höga ljudnivåer, folkhalsomyndigheten.se
Regler och riktvärden för buller - PBL kunskapsbanken, boverket.se