Brandskydd, eldning och sotning
Kontakta oss
Eldning i vedpannor, kaminer och öppna spisar
För att minska miljöpåverkan och eventuella besvär behöver du som eldar se till att det blir en god förbränning i eldstaden. För det krävs att veden är torr och att det finns bra lufttillförsel. Vid god förbränning är röken vit eller nästan osynlig.
Vedeldning i braskaminer och öppna spisar definieras i miljöbalken som trivseleldning. Det innebär att eldning i braskamin eller öppen spis bör begränsas till två eldningstillfällen per vecka, och högst fyra timmar per eldningstillfälle.
Om du eldar i en vedpanna minskar miljöpåverkan om en ackumulatortank kopplas till pannan. Har du en äldre kombipanna är det ur miljösynpunkt oftast bättre att byta till en pelletsbrännare.
Elda rätt
Vedeldning i braskaminer, öppna spisar, pannor och andra eldstäder i tättbebyggda områden leder ofta till att de omkringboende besväras.
Röken från vedeldning innehåller partiklar, sot och andra ämnen som kan påverka människor negativt.
Speciellt svårt kan personer med astma och allergi drabbas och i värsta fall kan röken medföra att de inte kan vistas i sina hem när grannarna eldar. Vid vissa väderförhållanden kan röken bli särskilt störande, till exempel när det är vindstilla eller när vindriktningen är olämplig i förhållande till andra bostäder.
Före köp av eldstad
Välj alltid en eldstad som har bästa möjliga förbränning. Den släpper ut lägst halter av skadliga ämnen och har även bäst verkningsgrad. SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har en lista på miljögodkända pannor, bras- och pelletskaminer.
Se information om eldning, ved, pellets med mera:
För braskaminer i tätbebyggt område gäller i dag rättspraxis att eldning tillåts två gånger per vecka i högst fyra timmar per eldningstillfälle.
Risken att grannar ska störas av röken är annars för stor. Även miljögodkända pannor/kaminer ger upphov till rök, sot och skadliga ämnen om man använder felaktigt bränsle eller eldningsteknik.
Därför ska du som eldar tänka på att, bränslet ska vara torrt och att lufttillförseln ska vara god.
Du får inte elda kommunalt avfall, plast, målat eller impregnerat virke.
Lokala föreskrifter för Täby kommun
- 7§ Vid användning av eldningsanordning för fasta bränslen gäller att lufttillförseln ska vara god och att bränslet ska vara torrt, om inte konstruktionen medger annat.
All eldning med kommunalt avfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor eller liknande material är förbjuden.
Med torr ved menas ved med fukthalt under 25%, vilket motsvarar en sommarsäsongs torkning under tak. Vid otillräcklig lufttillförsel uppstår så kallad pyreldning. - 8§ Småskalig fastbränsleeldning för uppvärmning och varmvattenproduktion i anordning som inte är miljögodkänd eller försedd med ackumulatortank, får inte ske under tiden från 1 maj till och med 30 september inom område med detaljplan.
Sotning och brandskyddskontroll
Rengöring och sotning handlar om att rensa bort brännbara beläggningar för att minska risken för okontrollerad brand i förbränningsanordningen, så kallad soteld.
Brandskyddskontroll handlar om att göra en bedömning av förbränningsanläggningen säkerhet ur brandskyddssynpunkt, det vill säga om en brand i en im- eller rökkanal skulle uppstå ska branden inte kunna sprida sig till husets konstruktion.
Om du bor i Täby kommun hittar du utförare av sotning och brandskyddskontroll på Storstockholms brandförsvars webbplats.