Miljö och hållbarhet
Hållbar utveckling omfattar inte bara miljö, utan även social och ekonomisk hållbarhet. Det mesta av all kommunal verksamhet berörs såsom utbildning, stadsplanering, kultur och fritid, ekonomistyrning och inte minst social omsorg.
Fem mål för ett hållbart Täby 2050
Översiktsplan Täby 2050 – Staden på landet antogs av kommunfullmäktige den 19 april 2022.
Översiktsplanen innehåller fem mål för en hållbar utveckling som ska vägleda arbetet med att bidra till relevanta globala mål enligt Agenda 2030 och nationella miljö- och klimatmål:
- Attraktivt och tryggt
- Framkomligt och sammanlänkat
- Artrikt och hälsosamt
- Innovativt och näringslivsvänligt
- Robust och klimatsmart
För Täby innebär målen att kommunen ska fortsätta att vara en trygg och attraktiv plats att bo och verka i, utan att äventyra samma möjlighet på andra platser, och att det som idag kännetecknar Täby bevaras för framtiden.
Översiktsplanen och de nya målen ersätter Täby kommuns miljöprogram och utgör kommunens hållbarhetsprogram inom alla aspekter av hållbarhet; sociala, ekonomiska och miljömässiga.
Arbetet med att nå en hållbar utveckling sker i det dagliga och långsiktiga arbetet inom kommunens alla verksamheter och tillsammans med kommunens invånare, aktörer inom näringsliv och stadsutveckling, föreningar och organisationer.
Översiktsplan Täby 2050 – Staden på landet
Om Agenda 2030
De 17 globala målen med 169 delmål i Agenda 2030 antogs av FNs medlemsländer år 2015. De globala målen innefattar alla dimensioner av hållbar utveckling; sociala, miljömässiga och ekonomiska. Sveriges klimat- och miljömål bidrar till att nå de miljömässiga aspekterna av i Agenda 2030. Täby kommun ingår i Glokala Sverige som är en nationell förening för ökad kompetens kring Agenda 2030. Utbildningsinsatser för en ökad kunskap om de globala hållbarhetsmålen har genomförts i kommunens organisation. Via länkarna nedan kan du läsa mer om Agenda 2030 och Sveriges klimat- och miljömål samt om kompetenssatsningen Glokala Sverige.
Täby kommuns hållbarhetsarbete
I listan nedan kan du läsa mer om Täby kommuns hållbarhetsarbete.
Anrika kraftledningar
Pollinatörernas gröna infrastruktur byggs upp av ett nätverk av slåtterängar, betesmarker och andra gräsmarker. Dessa livsmiljöer fungerar som viktiga spridningssamband för till exempel vildbin och fjärilar i det öppna landskapet. För att förbättra pollinatörernas spridningssamband sköter kommunen kraftledningsgatorna i Gullsjöskogen. De artrika kraftledningsgatorna knyter ihop olika gräsmarker och blir till en grön motorväg genom skogslandskapet.
Avfallsplan
Avfallsplan 2021–2032 är en gemensamt framtagen avfallsplan för Täby, Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Upplands Väsby och Vallentuna kommun. Avfallsplanen "Lätt att göra rätt" innehåller fem målområden som tillsammans ska bidra till en cirkulär ekonomi och cirkulär avfallshantering i norra Storstockholm.
Belysningsprogram
En viktig faktor för tryggheten är god belysning som minskar risken för olyckor och ökar trygghetskänslan. Med modern belysningsteknik kan man samtidigt minska energiförbrukningen. Just nu pågår ett arbete med att förnya vår belysningsanläggning. Här presenteras de aktuella belysningsprojekt som sker under året:
Biologisk mångfald i parker
Biologisk mångfald är variationen av djur och växter i vår omgivning. Kommunen värnar mångfalden i flera naturvårdsprojekt, bland annat i naturreservaten i Täby. Men tänk också på att din egen trädgård kan gynna de naturvärden vi behöver. Här får du tips på hur du kan göra.
Cirkulär ekonomi
Cirkulär ekonomi kan förklaras som ett ekonomiskt system där man maximerar återanvändningen av resurser. Täby har tillsammans med grannkommunerna tagit fram en gemensam avfallsplan med den cirkulära ekonomin som bärande idé. I Täby finns också en stor mängd både ideella och mer marknadsdrivna verksamheter som arbetar med återbruk.
Cykelplan
Täbys första cykelplan togs fram 2014. Den hade fokus på arbetspendling med cykel. Ett mål sattes om att cyklingen skulle fördubblas på 10 år. I mars 2020 reviderades cykelplanen med ett bredare fokus även på barn och ungdomar samt vardagscyklister. Läs den reviderade cykelplanen nedan.
Dagvattendammar
Dagvatten är regnvatten och smältvatten som tillfälligt rinner ovanpå marken, till skillnad från exempelvis grundvatten som finns i marken och berg. För att hindra översvämningar och försämrad vattenkvalitet i våra sjöar och havet behöver dagvatten uppehållas och renas. För detta ändamål har vi i Täby ett stort antal anläggningar som renar stora delar av vattnet innan det leds vidare till sjöarna och havet.
Ekar
Ekar kan bli 1000 år gamla. Minst 1000 olika arter är knutna till eken och många av dem bebor de gamla, grova och solexponerade träden. Jätteekar utvecklas i öppen hävdad miljö. Genom att sköta ekarna och se till att de får tillräckligt med ljus och utrymme, kan de växa sig stora och gamla.
Projektet "Ekarna i Täby"
I Täby finns flera områden med grova ekar, till exempel i trakterna runt Viggbyholms gård, Torslunda gård och Hagby gård. I det gamla beteslandskapet runt Hagby gård finns flera områden med ekar som står i skogsbryn och på åkerholmar. Dessa ekar har stått fritt och vuxit sig stora, men med tiden har de blivit allt mer beskuggade av andra träd och växtlighet. I projektet "Ekarna i Täby", arbetar kommunen tillsammans med Täby Naturskyddsförening och Täby Hembygdsförening, för att friställa Täbys ekar. Projektet syftar till att värna om och lyfta fram de värdefulla ekmiljöerna i kommunen.
Ekbacken
Ekbacken är en daglig verksamhet som vänder sig till personer med en funktionsnedsättning. Under våren och sommaren nyttjas trädgården med trädgårdsskötsel. Man sår frön och skördar för hand bland annat. Bärbuskar, jordgubbsland och mycket annat finns att avnjuta. Detta ger stimulans som ökar förutsättningen för utveckling och avkoppling.
Ekologisk mat
Förutom att vi i Täby kommun ställer krav på näringsriktiga rätter från våra leverantörer satsar vi mycket på att utveckla det ekologiska utbudet i skolmaten. För att minska klimatavtrycket arbetar Täby kommun, tillsammans med våra leverantörer, med att minska matsvinnet på våra skolor. I nya skolor och förskolor som byggs inrättas tillagningskök. I övrig verksamhet ställs höga krav på leverantörer vad gäller kvalitet och märkning. Ett exempel där vi verkat för att höja kvaliteten är när vi låtit en grupp av seniorer inom våra verksamheter provsmaka mat för att få fram en meny som seniorerna själva föredrar.
Ekosystemtjänster
Ekosystemtjänster är de funktioner hos naturen som gynnar människor, det vill säga upprätthåller eller förbättrar människors välmående och livsvillkor. Exempel på ekosystemtjänster är pollinering genom insekter, vattenrening via våtmarker samt växternas upptagning av partiklar och koldioxid. I den kommunala planeringen tas i möjligaste mån hänsyn till ekosystemtjänster.
Energi- och klimatrådgivare
Genom smarta val kan du minska dina kostnader och samtidigt skydda miljön och klimatet. Vill du veta mer kan du kontakta våra opartiska energi- och klimatrådgivare. Tjänsten är finansierad av Energimyndigheten.
Energiplan
Energiplanen beskriver hur en säker och tillförlitlig energiförsörjning kan uppnås och hur miljö, hälsa och resurshushållning påverkas.
Fjärrvärme
Under senare tid har fjärrvärmen utvecklats i Täby genom att kommunen byggt ett nytt fjärrvärmenät och nya byggnader anslutits till den miljöanpassade fjärrvärmen.
Gröna tak
Alla hus i Roslags-Näsby blir miljöcertifierade med lägst miljöbyggnad silver. Gröna tak och innergårdar hjälper dagvattenreningen och den biologiska mångfalden i området. Många av husen har växthus och gemensamma takterrasser.
Grönkilssamverkan
Stockholmsregionen har ett antal gröna kilar. De tio gröna kilarna är stora sammanhängande grönområden som sträcker sig från den omgivande landsbygden in mot Stockholms centrum. Täby ingår i en samverkan tillsammans med Danderyd, Sollentuna, Upplands Väsby, Vallentuna, Sigtuna, Vaxholm och Österåker för att utveckla naturens innehåll och tillgänglighet. Läs mer på:
Grönplan
När Täby utvecklas är det viktigt att ta till vara på vilka befintliga parker, naturområden och platser som är bra och kan förbättras för att fortsätta bevara halva Täby grönt.
Grönytefaktor och krontäckningsgrad
Grönytefaktor och krontäckningsgrad är verktyg som används vid stadsplanering i Täby. Grönytefaktor är ett mått på mängden grönska inom en fastighet med hänsyn till fastighetens storlek medan krontäckningsgrad talar om hur stor andel av en yta som skuggas av trädkronor.
Hållbar stadsutveckling
Hur bebyggelsen utvecklas i vår kommun och hur mark- och vattenområden ska användas, är frågor som berör alla som bor eller arbetar i Täby. Oavsett om det gäller planering av helt nya områden eller förändringar i gamla, har stadsbyggnadsnämnden till uppgift att väga samman allmänna och enskilda intressen.
Ett av kommunens inriktningsmål lyder ”Täby är en ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar kommun”. Målet präglar stadsutvecklingen. Centralt i arbetet för den hållbara stadsutvecklingen är att skapa trygga och attraktiva miljöer.
Hållbara skogar
Täbys skogar som ingår i kommunens naturområden sköts med målet att skapa upplevelserika och variationsrika skogar med höga natur- och rekreationsvärden samt välskötta kulturmiljöer. Skötseln är inriktad mot ett hyggesfritt skogsbruk för att värna om biologisk mångfald, friluftslivet och klimatet. Skogen ger även andra ekosystemtjänster som temperaturutjämning, luft- och vattenrening samt fördröjer regnvatten vilket minskar översvämningsrisken. Skötseln av Täbys skogar finns dokumenterad i skötselplanerna och ska också leda till att förbättra möjligheterna för olika arters spridning i skogslandskapet.
Hållbar upphandling
Täby kommuns inköp görs utgående från riktlinjer och styrdokument för att klara lagkrav och infria politiska ambitioner om en hållbar utveckling inom de områden som kommunen har rådighet. Kommunen vill bidra till hållbara och sunda affärer och underlätta för företag att lämna anbud till kommunen. Där det är relevant och inte blir kostnadsdrivande ställs miljö- och andra hållbarhetskrav, som sedan följs upp genom bland annat stickprovskontroller. I måltidsupphandlingar ställs till exempel krav på minst 30% ekologiskt.
I transportupphandlingar där kommunen har rådighet ställs alltid krav på låga växthusgasutsläpp förutsatt att det inte kan anses bli alltför kostnadsdrivande. Senaste exemplet är upphandlingen av avfallstransporterna där krav på 100 % förnybara drivmedel ställts. Upphandlingskraven främjas av den snabba utvecklingen inom transportsektorn för en lägre koldioxidbelastning liksom av EU:s direktiv för renare fordon (Clean Vehicles Directive) samt nationella stöd och regleringar. Bedömningen är att minst ca 40 % av kommunens transportbehov såsom skolskjuts, färdtjänst, avfalls- och varutransporter sker idag med fossilbränslefria alternativ.
Hållbara vattendrag
Kommunen jobbar kontinuerligt med den blåa infrastrukturen och för att uppnå god status för våra vattendrag. Provtagning görs löpande och en plan för god ytvattenstatus har tagits fram. I år restaureras våtmarken Prästsjön. Skötselplaner ska upprättas för kommunens fem vattendrag: Mörtsjöbäcken, Karbyån, Hagbyån, Ullnaån och Rönningebäcken. Det pågår kontinuerligt arbete med att minska övergödningen till våra vattendrag i form av nya dagvattendammar, fiske av vitfisk i Vallentunasjön och att gynna rovfiskar genom riktad vassklippning och skapande av yngelplatser.
Den övergripande målsättningen för vattenvård i Täby kommun är att nå och bibehålla god ekologisk och god kemisk status i samtliga ytvatten senast år 2027. Handlingsplanens syfte är att visa hur vi kan nå det målet.
Hållbara öppna landskap
Kommunen arbetar aktivt med att gynna biologisk mångfald i det öppna jordbrukslandskapet genom att sköta ängs- och betesmarker. Skötseln finns dokumenterad i kommunens landskapsplan. Det gamla jordbrukslandskapet hör till de artrikaste biotoperna vi har i Sverige. Många växter och djur är knutna till dessa marker, till exempel pollinatörer, som fjärilar och vildbin.
Hälsans stig
Hälsans stig är ett projekt med stöd av EU. "Stigar till hälsan" finns i många EU-länder och de är utformade och skyltade på liknande sätt. Utmed slingorna finns avståndsanvsiningar och ett antal översiktskartor och utomhusgym. Man kan börja och sluta sin promenad var man vill och ändå veta hur lång sträcka man promenerat tack vare kilometermärken längs stigen. Hälsans stig i Täby är 3 km lång och finns i Gribbylund.
Hälsostråket
I projektet Hälsostråket byggs ett stråk med positiva hälsoeffekter i vardagen för alla åldrar. Stråket ska gå från centrala Täby till Rönningesjön genom Åkerbyparken, via Byängsparken förbi Stolpaskogen till Libbyängen och erbjuda olika typer av hälsofokuserade aktiviteter och upplevelser. Stråket är uppdelat i tre större etapper som utgör stommen i hela projektet som inom sig består av många olika etapper. Tanken är att stärka och koppla samman dessa parker och grönområden så att man ska kunna gå eller cykla tryggt och säkert från centrum ut till parker och grönområden inom Täby kommun. Hälsostråket är en del i ett samverkansprojekt med forskare från SLU Alnarp på området hälsofrämjande evidensbaserad design.
Hästgårdsrådgivning
Du som är hästhållare eller markägare med hästar kan få värdefull och konkret rådgivning och förslag på åtgärder kopplat till vattenfrågor. Det kan till exempel vara:
- Hantering av gödsel
- Underhåll av diken och dränering
- Skyddszoner mot vattendrag
Läs mer och boka ett kostnadsfritt rådgivningsbesök: Hästgårdsrådgivning, wrs.se
Hästslåtter
Hästslåtter utförs regelbundet varje år under perioden juli–augusti. Detta är ett av många verktyg Täby kommun använder för att vårda sitt landskap fylld av natur och kultur. Med öppna marker fyllda av värden är hästslåtter ett utmärkt sätt att ta hand om landskapet. Genom slåtter skärs gräset av för att sedan torka och föras bort.
Invasiva arter
Invasiva främmande arter räknas som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald. De kan också orsaka stora negativa effekter på jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa. Här kan du läsa mer om några av de invasiva arter och växtsjukdomar som finns etablerade i Täby.
Kommunen behöver din hjälp med kartläggning av invasiva arter. Kommunen har som markägare ansvar att bekämpa arter som ingår i EU:s förordning för invasiva arter på sin mark.
Kemikaliearbete
Kemikalieplanen för Täby kommun är ett vägledande dokument för insatser som behöver genomföras för att uppnå det nationella målet kring en giftfri miljö. Fokus i kemikalieplanen är att dokumentera användningen av kemiska ämnen, byta ut de farligaste ämnena, prioritera giftfria varor och produkter i barns och ungas miljöer samt ställa kemikaliekrav vid upphandlingar.
Kemikalievägledning för förskolor och skolor
Som stöd i förskolor och skolor har en särskild kemikalievägledning tagits fram. Syftet med vägledningen är att hjälpa förskolor och skolor i Täby kommun att undvika skadliga kemikalier och uppfylla det nationella miljömålet Giftfri miljö.
Klimatanpassning
Klimatanpassning innebär att anpassa samhället till de klimatförändringar som redan märks av idag och som vi kommer påverkas av i närtid, såsom extremväder. Till exempel vid störtregn behöver regnvatten tas omhand och avledas för att hindra översvämning. En skyfallskartering för Täby har tagits fram som utgör grunden för detta arbete. Täby kommun arbetar också för att minska riskerna med värmeböljor genom till exempel trädplantering och utveckling av parker och grönområden.
Klimatneutralt Täby 2045
Täby kommun har länge arbetat med klimatfrågan inom den egna verksamheten. Kommunens fastigheter har successivt energieffektiviserats och konverterats till förnybar uppvärmning. Ett antal fastigheter har till exempel utrustats med solceller på taken. Kommunen har också byggt ut fjärrvärmen så att allt fler byggnader ska kunna anslutas och lokala oljepannor fasas ut.
Klimatstrategi
Kommunfullmäktige antog klimatstrategin den 18 december 2023. Klimatstrategin beskriver hur verksamheten ska arbeta med klimatfrågor och pekar ut tre utvalda fokusområden – hållbara transporter, biologisk mångfald och hållbar hantering av vatten.
Syftet med strategin är att skapa förutsättningar för Täby att utvecklas på ett miljövänligt, ekonomiskt och klimatneutralt sätt så att energianvändningen effektiviseras och utsläpp av växthusgaser är nära noll. Därmed stärks kommunens måluppfyllelse och Täby bidrar till att de nationella miljö- och klimatmålen uppnås.
Kultur och fritid
Kultur- och fritidsnämnden svarar för en central del av kommunens hållbarhetsarbete genom att erbjuda upplevelser, idrott och kultur för alla åldrar året om.
Laddplatser
Laddningsplatser för elbilar finns på flera platser i Täby kommun. Hur du laddar och vad det kostar kan variera, men framgår på platsen.
Lokal odling
I Täby kommun finns ett stort intresse för odling. Intresset och efterfrågan finns med i kommunens planer för framtida stadsutveckling. Här hittar du länkar till några föreningar för odlingslotter i kommunen:
Miljöklassade byggnader
Sveriges nybyggnadsregler ställer höga krav på energieffektivitet när det byggs nytt. Om du planerar att bygga nytt och vill minska miljöbelastningen ytterligare kan du följa olika klassningssystem för byggnader. Olika aktörer har utvecklat olika klassningsmodeller. I Sverige finns bland annat EcoEffect, Bygga-bo-dialogens miljöklassning samt Miljöbyggnadsklassningen. Internationellt finns t ex BREEAM med brittisk ursprung samt LEED från USA.
Kommunhuset och Hägerneholmsskolan har till exempel byggts enligt kraven för Miljöbyggnad guld vilket är den högsta nivån i klassningssystemet Miljöbyggnad. Alla kommunens byggnader värms med fjärrvärme, förnybara bränslen eller bergvärme samt drivas med förnybar el.
Norrvatten
Täby har ingen egen produktion av dricksvatten. Kommunen är istället medlem i kommunalförbundet Norrvatten som producerar dricksvatten i Görvälnverket som ligger vid Mälaren i Järfälla kommun.
Distributionsledningarna som leder vattnet från vattenverket har grova dimensioner och är sammanlagt cirka 25 mil långa. I Täby finns ett vattentorn som tillhör Norrvatten. Tornet ligger i Ensta och rymmer 9 000 kubikmeter. Vattentornet utjämnar trycket i vattenledningarna och fungerar som brandvattenreserv.
Oxunda vattensamverkan
Täby kommun har tillsammans med fem andra kommuner (Järfälla, Upplands Väsby, Sigtuna, Vallentuna och Sollentuna) inom Oxundaåns avrinningsområde bildat Oxunda vattensamverkan i syfte att minska föroreningarna och förbättra vattenkvaliteten.
Parkvård
I Täby finns det mer än 30 parker av olika slag som erbjuder plats för både vila och aktivitet.
Skogsvårdsplan
En skogsvårdsplan har tagits fram för att bevara och utveckla skogarnas naturvärden, rekreationsvärden och kulturhistoriska värden. Skogsvårdsplanen finns digitalt i programmet Forestplan där samtliga skogsmiljöer finns digitaliserade. Skogarna ligger utanför tätorten och ägs av kommunens bolag Täby Fastighets AB (TFAB).
Skräpplockardag
Skräpplockardagen är en kampanj som anordnas av organisationen Håll Sverige Rent i samarbete med Täby kommun och många andra kommuner i landet. Kampanjen engagerar varje år hundratusentals deltagare och vänder sig till barn och unga för att informera om nedskräpning.
Skyddad natur
I Täby finns många naturreservat och skyddade områden såsom Täby prästgårdsmarker, Skålhamra kvighage, Mörtsjöområdet och Stolpaskogen. Många av våra värdefulla områden värnas och bevaras även om de inte är reservat.
Läs mer om våra naturreservat och naturområden.
Solkartan
Inom arbetet med energi- och klimatrådgivningen har Täby tillsammans med länets kommuner tagit fram ett verktyg som visar hur mycket solenergi som når taket på olika byggnader. Med hjälp av informationen är det enkelt att göra en bedömning om solceller eller solfångare är lämpligt att installera. Dessutom redovisas beräknad minskning av koldioxidutsläpp om nuvarande elanvändning ersätts med el från solceller.
Säkra skolvägar
Täby kommun arbetar aktivt för att öka trafiksäkerheten runt skolorna. Varje år sätt fokus på ett antal skolor och särskilda åtgärder vidtas för att höja trafiksäkerheten för barnen.
Trygg i Täby
Täby har en låg brottslighet jämfört med andra kommuner i regionen, och flera mätningar visar också att den upplevda tryggheten är större i Täby än i många andra kommuner. För att stärka trygghetsarbetet ännu mer driver Täby kommun tillsammans med polisen ett trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete och har tillsammans undertecknat Medborgarlöften 2021–2022. Arbetet med trygghet organiseras av Trygg i Täby-rådet.
Täbys nya stadspark
Täby stadspark planeras mitt i kvartersstaden Täby park. Över tid ska befintliga naturkullar, parkeringsytor, upplagsytor och lämningar från galoppverksamheten omvandlas till 10 hektar grönskande park, vilket motsvarar cirka 20 fotbollsplaner. Målet är att parken ska bli ett attraktivt utflyktsmål för alla Täbybor.
Vitfisk i Vallentunasjön
Det pågår kontinuerligt arbete med att minska övergödningen till våra vattendrag i form av nya dagvattendammar, fiske av vitfisk i Vallentunasjön och att gynna rovfiskar genom riktad vassklippning och skapande av yngelplatser.