Hållbart näringsliv
Genom kommunens samverkan med det lokala och regionala näringslivet, samhällsaktörer, kommuner och forskning skapas innovationer och ett stärkt och hållbart näringsliv.
Energi- och klimatrådgivare
Genom smarta val kan du minska dina kostnader och samtidigt skydda miljön och klimatet. Vill du veta mer kan du kontakta våra opartiska energi- och klimatrådgivare. Tjänsten är finansierad av Energimyndigheten.
Cirkulär ekonomi
Cirkulär ekonomi kan förklaras som ett ekonomiskt system där man maximerar återanvändningen av resurser. Täby har tillsammans med grannkommunerna tagit fram en gemensam avfallsplan med den cirkulära ekonomin som bärande idé. I Täby finns också en stor mängd både ideella och mer marknadsdrivna verksamheter som arbetar med återbruk.
Avfallsplan 2021-2032, (sorab.se)
Miljöklassade byggnader
Sveriges nybyggnadsregler ställer höga krav på energieffektivitet när det byggs nytt. Om du planerar att bygga nytt och vill minska miljöbelastningen ytterligare kan du följa olika klassningssystem för byggnader. Olika aktörer har utvecklat olika klassningsmodeller. I Sverige finns bland annat EcoEffect, Bygga-bo-dialogens miljöklassning samt Miljöbyggnadsklassningen. Internationellt finns t ex BREEAM med brittisk ursprung samt LEED från USA.
Kommunhuset och Hägerneholmsskolan har till exempel byggts enligt kraven för Miljöbyggnad guld vilket är den högsta nivån i klassningssystemet Miljöbyggnad. Alla kommunens byggnader värms med fjärrvärme, förnybara bränslen eller bergvärme samt drivas med förnybar el.
Miljödagen
Årligen anordnar Täby kommun en miljödag i samverkan med företag och föreningslivet i Täby. På miljödagen kan man få energiråd, lära sig om avfallshantering, shoppa loppisfynd och rida häst. Håll utkik på Täbys evenemangskalender.
Hållbar upphandling
Täby kommuns inköp görs utgående från riktlinjer och styrdokument för att klara lagkrav och infria politiska ambitioner om en hållbar utveckling inom de områden som kommunen har rådighet. Kommunen vill bidra till hållbara och sunda affärer och underlätta för företag att lämna anbud till kommunen. Där det är relevant och inte blir kostnadsdrivande ställs miljö- och andra hållbarhetskrav, som sedan följs upp genom bland annat stickprovskontroller. I måltidsupphandlingar ställs till exempel krav på minst 30% ekologiskt.
I transportupphandlingar där kommunen har rådighet ställs alltid krav på låga växthusgasutsläpp förutsatt att det inte kan anses bli alltför kostnadsdrivande. Senaste exemplet är upphandlingen av avfallstransporterna där krav på 100 % förnybara drivmedel ställts. Upphandlingskraven främjas av den snabba utvecklingen inom transportsektorn för en lägre koldioxidbelastning liksom av EU:s direktiv för renare fordon (Clean Vehicles Directive) samt nationella stöd och regleringar. Bedömningen är att minst ca 40 % av kommunens transportbehov såsom skolskjuts, färdtjänst, avfalls- och varutransporter sker idag med fossilbränslefria alternativ.
Företagslotsen
Om du funderar på att starta ett företag eller om du redan är företagare och vill förändra eller utveckla din verksamhet kan du ta hjälp av Täby kommuns tjänst Företagslotsen. Företagslotsen ger en snabb väg in i kommunen och du får hjälp med de kontakter du behöver.
Företagsträffar
Täby kommun tycker det är viktigt att föra dialog och möta dig som är företagare. Täby kommun arrangerar därför företagsträffar som är ett forum där företagare möter andra lokala företagare, politiker och tjänstepersoner.
Träffen vänder sig till företag inom alla branscher och varje tillfälle har ett nytt tema med näringslivskoppling. På träffarna diskuteras aktuella frågor, du får information från kommunen och möjlighet till nätverkande och affärskontakter.
Anmäl dig till nyhetsbrevet Näringslivsnytt för att bli inbjuden till företagsträffarna