Halva Täby grönt
En grundläggande politisk ambition är att utveckla och bevara Täbys grönområden för rekreation och biologisk mångfald. Halva Täby ska vara grönt och hela Täby hållbart.
Ny översiktsplan för Täby 2050
Staden på landet - ny översiktsplan för Täby 2050
Grönplan
Grönplanen visar den avsikt kommunen har vad gäller att bevara och utveckla parker och grönområden för dagens och framtida generationers Täbybor. Den är också ett strategiskt underlag vid planering och lokalisering av bostäder och arbetsplatser.
Skyddad natur
I Täby finns många naturreservat och skyddade områden såsom Täby prästgårdsmarker, Skålhamra kvighage, Mörtsjöområdet och Stolpaskogen. Många av våra värdefulla områden värnas och bevaras även om de inte är reservat.
Här kan du läsa mer om våra naturreservat och naturområden:
Hållbara skogar
Täbys skogar som ingår i kommunens naturområden sköts med målet att skapa upplevelserika och variationsrika skogar med höga natur- och rekreationsvärden samt välskötta kulturmiljöer. Skötseln är inriktad mot ett hyggesfritt skogsbruk för att värna om biologisk mångfald, friluftslivet och klimatet. Skogen ger även andra ekosystemtjänster som temperaturutjämning, luft- och vattenrening samt fördröjer regnvatten vilket minskar översvämningsrisken. Skötseln av Täbys skogar finns dokumenterad i skötselplanerna och ska också leda till att förbättra möjligheterna för olika arters spridning i skogslandskapet.
Hållbara öppna landskap
Kommunen arbetar aktivt med att gynna biologisk mångfald i det öppna jordbrukslandskapet genom att sköta ängs- och betesmarker. Skötseln finns dokumenterad i kommunens landskapsplan. Det gamla jordbrukslandskapet hör till de artrikaste biotoperna vi har i Sverige. Många växter och djur är knutna till dessa marker, till exempel pollinatörer, som fjärilar och vildbin.
Skötsel av skog och landskap utanför tätorten
Projektet "Ekarna i Täby"
I Täby finns flera områden med grova ekar, till exempel i trakterna runt Viggbyholms gård, Torslunda gård och Hagby gård. I det gamla beteslandskapet runt Hagby gård finns flera områden med ekar som står i skogsbryn och på åkerholmar. Dessa ekar har stått fritt och vuxit sig stora, men med tiden har de blivit allt mer beskuggade av andra träd och växtlighet. I projektet "Ekarna i Täby", arbetar kommunen tillsammans med Täby Naturskyddsförening och Täby Hembygdsförening, för att friställa Täbys ekar. Projektet syftar till att värna om och lyfta fram de värdefulla ekmiljöerna i kommunen.
Hästslåtter
Hästslåtter utförs regelbundet varje år under perioden juli–augusti. Detta är ett av många verktyg Täby kommun använder för att vårda sitt landskap fylld av natur och kultur. Med öppna marker fyllda av värden är hästslåtter ett utmärkt sätt att ta hand om landskapet. Genom slåtter skärs gräset av för att sedan torka och föras bort.
Skötsel av skog och landskap utanför tätorten
Grönkilssamverkan
Stockholmsregionen har ett antal gröna kilar. De tio gröna kilarna är stora sammanhängande grönområden som sträcker sig från den omgivande landsbygden in mot Stockholms centrum. Täby ingår i en samverkan tillsammans med Danderyd, Sollentuna, Upplands Väsby, Vallentuna, Sigtuna, Vaxholm och Österåker för att utveckla naturens innehåll och tillgänglighet. Läs mer på:
Artrika kraftledningar
Pollinatörernas gröna infrastruktur byggs upp av ett nätverk av slåtterängar, betesmarker och andra gräsmarker. Dessa livsmiljöer fungerar som viktiga spridningssamband för till exempel vildbin och fjärilar i det öppna landskapet. För att förbättra pollinatörernas spridningssamband sköter kommunen kraftledningsgatorna i Gullsjöskogen. De artrika kraftledningsgatorna knyter ihop olika gräsmarker och blir till en grön motorväg genom skogslandskapet.
Grönytefaktor och krontäckningsgrad
Grönytefaktor och krontäckningsgrad är verktyg som används vid stadsplanering i Täby. Grönytefaktor är ett mått på mängden grönska inom en fastighet med hänsyn till fastighetens storlek medan krontäckningsgrad talar om hur stor andel av en yta som skuggas av trädkronor.
Ekosystemtjänster
Ekosystemtjänster är de funktioner hos naturen som gynnar människor, det vill säga upprätthåller eller förbättrar människors välmående och livsvillkor. Exempel på ekosystemtjänster är pollinering genom insekter, vattenrening via våtmarker samt växternas upptagning av partiklar och koldioxid. I den kommunala planeringen tas i möjligaste mån hänsyn till ekosystemtjänster.
Parkvård
I Täby finns det mer än 30 parker av olika slag som erbjuder plats för både vila och aktivitet.