Vattenvård
Täby har på ett föredömligt sätt länge och systematiskt arbetat för en god vattenkvalitet i havet liksom i våra sjöar och vattendrag.
Täbys dagvattendammar
Dagvatten är regnvatten och smältvatten som tillfälligt rinner ovanpå marken, till skillnad från exempelvis grundvatten som finns i marken och berg. För att hindra översvämningar och försämrad vattenkvalitet i våra sjöar och havet behöver dagvatten uppehållas och renas. För detta ändamål har vi i Täby ett stort antal anläggningar som renar stora delar av vattnet innan det leds vidare till sjöarna och havet.
Oxunda vattensamverkan
Täby kommun har tillsammans med fem andra kommuner (Järfälla, Upplands Väsby, Sigtuna, Vallentuna och Sollentuna) inom Oxundaåns avrinningsområde bildat Oxunda vattensamverkan i syfte att minska föroreningarna och förbättra vattenkvaliteten.
Hästgårdsrådgivning
Du som är hästhållare eller markägare med hästar kan få värdefull och konkret rådgivning och förslag på åtgärder kopplat till vattenfrågor. Det kan till exempel vara:
- Hantering av gödsel
- Underhåll av diken och dränering
- Skyddszoner mot vattendrag
Läs mer och boka ett kostnadsfritt rådgivningsbesök: Hästgårdsrådgivning, wrs.se
Hållbara vattendrag
Kommunen jobbar kontinuerligt med den blåa infrastrukturen och för att uppnå god status för våra vattendrag. Provtagning görs löpande och en plan för god ytvattenstatus har tagits fram. I år restaureras våtmarken Prästsjön. Skötselplaner ska upprättas för kommunens fem vattendrag: Mörtsjöbäcken, Karbyån, Hagbyån, Ullnaån och Rönningebäcken. Det pågår kontinuerligt arbete med att minska övergödningen till våra vattendrag i form av nya dagvattendammar, fiske av vitfisk i Vallentunasjön och att gynna rovfiskar genom riktad vassklippning och skapande av yngelplatser.
Den övergripande målsättningen för vattenvård i Täby kommun är att nå och bibehålla god ekologisk och god kemisk status i samtliga ytvatten senast år 2027. Handlingsplanens syfte är att visa hur vi kan nå det målet.