Avloppsvatten
Spillvatten är det som i dagligt tal kallas avloppsvatten. Skillnaden är att termen avloppsvatten även innefattar dagvatten, det vill säga regn- och smältvatten.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Spillvatten utgörs av vatten från toaletter tillsammans med så kallat BDT-vatten som uppkommer vid bad, disk och tvätt.
Spillvatten i Täby
I Täby gör vi av med cirka 4 miljoner kubikmeter dricksvatten per år (1 kubikmeter = 1000 liter). Nästan allt detta vatten blir förr eller senare spillvatten som pumpas och rinner till Käppala avloppsreningsverk på Lidingö.
Kommunens ledningsnät för spillvatten är ungefär 30 mil långt och betjänar drygt 14000 abonnenter, vilket motsvarar så gott som samtliga kommuninvånare. Ungefär 200 fastigheter i Löttingelund har eget huvudmannaskap för vatten och avlopp och endast ett knappt hundratal hushåll har enskilt avlopp.
Käppalaförbundet
Täby har inget eget avloppsreningsverk för spillvatten – det som i dagligt tal kallas avloppsvatten. Kommunen är istället medlem i Käppalaförbundet som äger och driver Käppala avloppsreningsverk (Käppalaverket) på Lidingö.
Käppalaförbundet är ett kommunalförbund bestående av medlemskommunerna som nyttjar avloppsreningsverket.
Totalt leder 11 kommuner sitt spillvatten till Käppala avloppsreningsverk. Dessa är Danderyd, Lidingö, Nacka, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Täby, Upplands-bro, Upplands Väsby, Vallentuna och Värmdö samt delar av Järfälla. Totalt renas vatten från cirka 500000 personer i Käppalaverket. Det renade vattnet släpps ut i Halvkakssundet i Värtan öster om Lidingö.
Käppalaverket tar årligen hand om cirka 5,5 miljoner kubikmeter vatten från Täby. Merparten av detta är spillvatten, men en viss andel är grundvatten och regnvatten som tränger in i ledningsnätet, så kallat tillskottsvatten som inte hör hemma i ledningsnätet för spillvatten. Täby arbetar med att reducera mängden tillskottsvatten i ledningsnätet för spillvatten, vilket bland annat sker genom omläggning och/eller renovering av ledningar.
Käppalaverket är ett modernt avloppsreningsverk med mycket goda reningsresultat. Verket är utrustat med mekanisk, kemisk och biologisk rening samt filtrering. Kontroll av det renade vattnet utförs kontinuerligt genom provtagning och analys.
Slam och biogas
Käppalaverkets viktigaste produkt är det renade vattnet. Men förutom renat vatten ger processen också en bonus i form av användbara restprodukter, slam och biogas. Slammet innehåller näringsämnen (till exempel kväve och fosfor) och kan efter kvalitetskontroll användas som gödsel i jordbruket och för jordtillverkning. Biogasen används som fordonsbränsle till SL:s bussar, men även för att värma upp bostäder.