Fettavskiljare
Många avloppsstopp beror på stora mängder fett i avloppsvattnet. Du som äger en fastighet med en restaurang, ett café eller annan livsmedelslokal måste se till att fettavskiljare finns installerad.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Fett i avloppsvattnet orsakar på många håll stora problem i ledningar och pumpstationer. Orsaken till problemen är utsläpp från bland annat pizzerior, gatukök, andra restauranger eller andra typer av livsmedelslokaler. I ledningsnätet sjunker vattentemperaturen med följden att fettet stelnar och fastnar på ledningarnas väggar. Konsekvenserna av avloppsstoppen kan bli källaröversvämningar eller bräddning av spillvatten till sjöar och vattendrag. Kostnaderna för avhjälpande av skador orsakade av fett kan bli ganska stora. I de fall fettet kan härledas till en viss fastighet debiteras fastighetsägaren för skadorna, i övriga fall är det tyvärr VA-abonnenterna som får betala.
Bestämmelser - ABVA
Bestämmelser i Täbys ABVA förbjuder fastighetsägare att släppa ut fett i större mängd. För att förhindra större utsläpp av fett ska fettavskiljare finnas installerad. Fastighetsägaren är ytterst ansvarig för att lagar och övrigt regelverk följs samt att fettavskiljaren fungerar på avsett vis och att den har tillräcklig kapacitet.
Livsmedelslokal - SRMH
För att undvika påverkan på bland annat livsmedel ska placering och tömning av fettavskiljaren ske på föreskrivet sätt. Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH) svarar på frågor om detta.
Anmälan och tömning av fettavskiljare
En livsmedelsverksamhet som har installerat eller som ska installera en fettavskiljare ska anmäla den till Täby kommuns VA-enhet. Blankett "Anmälan för fettavskiljare (VA)" finns nedan som pdf-fil. Du kan spara pdf-filen på din dator och fylla i blanketten digitalt innan du skriver ut den. OBS! Glöm inte att skicka med VA-situationsplan med markering för fettavskiljaren och installationsritning för fettavskiljaren när du skickar in din anmälan.
Fettavskiljare ska tömmas minst en gång i månaden eller enligt särskild överenskommelse (tömningsdispens) med Täby kommuns VA-enhet. Vid tömning ska hela fettavskiljaren tömmas och rengöras och sedan fyllas upp med vatten. Lock ska tillslutas ordentligt för att undvika luktproblem. Tömning av fettavskiljare ska utföras av kommunens avtalade entreprenör. Information och kontaktuppgifter finns hos Täby kommuns Avfallsenhet.
Tömningsdispens
Grunden är alltid att en fettavskiljare ska tömmas minst en gång i månaden. En verksamhet kan ansöka om annat tömningsintervall genom att skicka in en utförlig beskrivning av verksamheten (bland annat typ av mat, rutiner för disk, storlek för verksamheten) till Täby kommuns VA-enhet i samband med anmälan för fettavskiljare. Ansökan om annat tömningsintervall kan godkännas eller avslås och detta kommuniceras till verksamheten.
Fettavskiljare - anvisningar och information
Fastighetsägaren är ytterst ansvarig för att lagar och övrigt regelverk följs samt att fettavskiljaren fungerar på avsett vis och har tillräcklig kapacitet, så att kommunens ledningsnät inte påverkas negativt av livsmedelsverksamheten. Vid skador uppkomna på grund av otillräcklig fettavskiljning kan fastighetsägaren bli skadeståndsskyldig.
Åtgärder för livsmedelsverksamheter
- Kontakta bygglovsenheten, Täby kommun, för att kontrollera om åtgärden är anmälningspliktig och om anmälan behövs. Om så är fallet är det viktigt att med berörd handläggare diskutera vilka handlingar som ska bifogas anmälan (till exempel: VA- och installationsritning med placering av avskiljaren inklusive anslutnings- och avluftningsledningar).
- Kontakta Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor (SRMH, www.srmh.se) gällande placering av fettavskiljare ur livsmedelshygienisk synpunkt.
- Välj fettavskiljare och utför installation (kontakta leverantör/rörmokare/VVS-montör) enligt gällande regler (Svensk Standard SS-EN 1825, Boverkets föreskrifter, SRMH).
- Teckna ett tömningskontrakt med Täby kommuns tömningsentreprenör.
- När installationen är klar ska anmälan göras till VA-enheten, Täby kommun, vilket görs på blankett på www.taby.se/fettavskiljare. Gällande tömningskontrakt samt VA- och installationsritning ska skickas med anmälan till VA-enheten. Om verksamheten vill ha tömningsdispens måste handlingar för detta bifogas.
Olika typer av livsmedelsverksamheter
De största problemen med fett i ledningarna uppstår på grund av utsläpp från restauranger, storkök och gatukök med flera. För att förhindra att större utsläpp av fett görs till avloppet ska fettavskiljare finnas installerad. Fett från fritös och stekbord, så kallat spillfett, ska inte tömmas i avloppet överhuvudtaget. Spillfett ska samlas upp och därefter hämtas och hanteras av lämplig avfallsentreprenör. Exempel på verksamheter som normalt måste ha fettavskiljare: bageri, hamburgerbar, konditori, café, mottagningskök, storkök, catering, personalmatsal, rökeri, charkuteriindustri, pizzeria, gatukök, friteringsanläggning, restaurang, sushirestaurang, livsmedelsbutik och salladsbar.
Dimensionering och installation
Antalet sittplatser i lokalen multiplicerat med tre (antalet sittningar) ger antalet portioner per dag, varefter dimensionerande flöde erhålls ur nedanstående tabell. Fettavskiljare ska ha kapacitet för ett flöde på minst 2 l/s. Tänk på att dimensionera fettavskiljaren för eventuella framtida expansioner i verksamheten.
Till fettavskiljaren ska följande enheter i kök anslutas: alla vaskar där disk hanteras, diskmaskiner samt golvbrunnar (om placering av golvbrunn är sådan att fetthaltigt avlopp kan hamna där).
Handfat som används för hygieniska ändamål, till exempel handtvätt, ska inte anslutas till fettavskiljare. WC får ALDRIG anslutas till fettavskiljare.
Avluftning av fettavskiljare ska alltid göras separat. Avluftning av fettavskiljare får ALDRIG göras via ordinarie avloppsstam.
Rekommendation är att möjlighet till provtagning av spillvatten efter fettavskiljare anordnas.
Bestämning av normstorlek för fettavskiljare i restauranger och matutskänkningsställen (enligt SS-EN 1825, DIN 4040), se tabell nedan.
Matportioner per dag | 0-200 | 201-400 | 401-700 | 701-1000 | 1001- |
Normstorlek för fettavskiljare (l/s) | 2 | 4 | 7 | 10 | special |
Verksamhetens momentana vattenflöde får aldrig överstiga fettavskiljarens kapacitet eftersom dess funktion då minskar, rådgör med leverantör/rörmokare/VVS-montör framförallt med avseende på antal vaskar och antal diskmaskiner i lokalen.
Tömning
Fettavskiljare ska tömmas minst en gång i månaden eller enligt särskild överenskommelse (tömningsdispens) med Täby kommuns VA-enhet.
Spillfett från livsmedelsverksamheter
Fett från fritös och stekbord, så kallat spillfett, ska inte tömmas i avloppet överhuvudtaget. Spillfett ska samlas upp och därefter hämtas och hanteras av lämplig avfallsentreprenör.
Privatperson
Som privatperson är det bra om du tänker på att inte spola ut större mängder fett i vasken. Till exempel kan du torka ur stekpannan med ett papper som slängs i soporna, innan du diskar stekpannan. Har du gammal matolja (mindre mängder) eller andra feta matvaror som du vill bli av med, släng dem i soporna. Större mängder matolja (1 liter eller mer) ska lämnas till en miljöstation. Läs mer om vad som får spolas ned i vasken/avloppet samt hur du tar hand om ditt kommunala avfall via länkar i menyn till vänster.
Tratt för fett till PET-flaska
Ett tips för dig som privatperson är att skaffa en tratt för fett till PET-flaska.Tratten skruvas på en helt vanlig plastflaska. Med tratten på plastflaskan kan du på ett smidigt sätt samla ihop mindre mängder flytande fett (till exempel matolja). Tratten kan du få via Täby kommun, kontakta Avfallsenheten eller VA-enheten.