Matavfallskvarn (MAK)
I Täby är det inte möjligt att installera och använda matavfallskvarn ansluten till VA-anläggningen.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Matavfallskvarnen är ett bekvämt och hygieniskt sätt att ta hand om sitt matavfall.
Tyvärr är det risk att matavfallet fastnar i ledningsnätet och pumpstationer. Ledningsnätet är av lägre kapacitet i vissa delar av kommunen och därför fungerar det inte med ett tillskott av matavfall. Det är därför inte tillåtet att koppla på matavfallskvarnar i Täby kommun.
Insamling av matavfall från hushåll
Täby kommuns ambition är att hushåll ska kunna delta i insamling av matavfall, för produktion av biogas och rötslam (från avloppsslam)/biogödsel (från matavfall). Insamling av matavfall för central behandling kan göras på flera sätt:
- insamling i kärl eller tank
- matavfallskvarn till tank
- matavfallskvarn till VA-anläggningen (inte tillåtet i Täby).
Sortering och hantering av matavfall i Täby
Utredning matavfallskvarnar i Täby
En utredning är genomförd och den bestod i att undersöka förutsättningarna för MAK i Täby. Slutsatserna kan sammanfattas i följande punkter:
- MAK är ett användarvänligt insamlingsalternativ som sannolikt ökar andelen omhändertaget matavfall.
- MAK till VA-anläggningen kan övervägas inom ”VA-säkra” områden som ett alternativ till traditionell matavfallsinsamling, förutsatt att Käppala avloppsreningsverk tillåter MAK till VA-anläggningen och att forskning inte fastställer alltför negativ påverkan på ledningsnätet.
- MAK till tank kan utgöra ett insamlingsalternativ i tätbebyggda områden och som insamlingsalternativ för verksamheter.
- Aspekter som bör beaktas inför ett eventuellt införande är taxor och föreskrifter.
- Insamling av matavfall via kärl/tank och separat rötning (utan att blandas med avloppsslam) till biogas ger en restprodukt som kallas biogödsel. Med denna hantering är det enklare att säkerställa kvaliteten på restprodukten, som till exempel kan användas till gödsel på åkermark.
BOA - en utredning från Käppala och SÖRAB
Käppalaförbundet tillsammans med SÖRAB har under år 2009 färdigställt en rapport om användandet av MAK, vilken tyder på att miljönyttan inte är så stor som man kan tro. Projektet heter BOA - Biologisk behandling av Organiskt matavfall med hjälp av Avfallskvarnar. Studierna visar att det organiska matavfallet börjar brytas ned redan i ledningsnätet, vilket fräter på ledningarna. När matavfallet väl når avloppsreningsverket, där det ska rötas, har mängden biogas som kan utvinnas minskat så pass att miljönyttan kan ifrågasättas.