Trafiken
En stor del av föroreningarna härstammar från trafiken. De kommer bland annat från avgaser, asfalt, däck, dubbar, bromsbelägg och korrosion av fordonens metaller. Till det kommer en del olja och annat som droppar och spills på vägar och parkeringsplatser.
Verksamheter
Andra typer av verksamheter som till stor del påverkar dagvattnets innehåll är till exempel industrier och jordbruk.
Hushåll
Enskilda hushåll är inte någon stor bov i dramat, men eftersom det finns så många hushåll genererar de ändå en betydande del av föroreningarna. Sedan spelar det också stor roll vilka material som utsätts för väder och vind. Koppartak släpper ifrån sig en hel del koppar som är skadligt för miljön. En faktor som skulle kunna minimeras är hur folks beteende påverkar mängden föroreningar i dagvatten. Många hushåll tvättar sina bilar på den asfalterade garageuppfarten och övergödslar sina gräsmattor, det är beteenden som inte är bra för den närliggande sjön.
Miljöpåverkan av dagvatten
Tungmetaller och oljerester kan många gånger ha en giftverkan på växter och djur i sjöar och vattendrag. En hög halt näring, övergödning, leder till en stor produktion av organiskt material, till exempel alger som kan orsaka algblomning.
När den onormalt stora mängden organiskt material dör, vilket sker kontinuerligt, faller den till sjöns botten och börjar brytas ned. Vid nedbrytningen går det åt syrgas, och alltså leder nedbrytningen av en stor mängd organiskt material till att en stor mängd syre förbrukas. Om sjöns bottenvatten blir syrefattigt eller syrefritt kan det skada de djur och växter som är beroende av att helt eller delvis uppehålla sig just där. Jämför med torskens situation i Östersjön som påverkas av detta.
Att sjöarnas bottenvatten är syrefattigt kan dessutom rent kemiskt leda till att näring, fosfor, som tidigare sedimenterat på sjöbotten lakas ut ur sedimenten. Detta försvårar situationen ytterligare eftersom vattenmassan då blir ännu mer övergödd.
Dagvattnets påverkan på våra sjöar och vattendrag är idag ett stort problem. Täby försöker att rena dagvattnet genom att anlägga dammar och annat som ska fånga upp en del av föroreningarna. Men med dagens metoder är det inte möjligt att få bort allt och ofta gör utrymmesbristen och kostnaden att dammar blir mindre än vad de borde vara. Med rätt kunskap kan situationen förbättras genom att försöka minska mängden föroreningar som kommer till dagvattnet.
Avrinning av dagvatten i Täby
Den största delen av Täbys tätbebyggda delar avrinner till Stora Värtan, men även Rönningesjön och Vallentunasjön får ta emot dagvatten från stora delar av kommunen. Mörtsjön tar emot en betydande del dagvatten i förhållande till sin ringa storlek.