Vattenmätare
I Täby används cirka 150 liter dricksvatten per person och dygn. På ett år blir det omkring 55 kubikmeter per person (1 kubikmeter = 1000 liter). Vattnet används till att duscha, spola i toaletten, diska, tvätta, laga mat, dricka, vattna växter med mera.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
På varje fastighet mäts vattenförbrukningen med vattenmätare. Eftersom kommunen äger, sätter upp och kontrollerar vattenmätaren, ska den vara placerad så att den är lättillgänglig för byte och avläsning. Fastighetsägaren ansvarar för att vattenmätaren inte utsätts för kyla eller yttre påverkan. Ventiler och kopplingar på båda sidor om vattenmätaren tillhör fastigheten och ska ha god funktion när det är dags för mätarbyte, som genomförs enligt gällande bestämmelser. Vattenmätarplatsen ska vara godkänd av kommunen.
Läsa av vattenmätaren
Fastighetsägaren behöver läsa av vattenmätaren minst en gång om året (fastighetsägaren rapporterar/skickar in mätarställning till Roslagsvatten). Regelbunden avläsning av vattenmätaren innebär att fakturering baseras på faktisk förbrukning och det ger också möjlighet att upptäcka eventuella läckage på fastighetens VA-installationer.
Kontrollera temperaturen vid vattenmätaren
Under årets kalla månader är det viktigt att kontrollera att det är plusgrader i utrymmet där vattenmätaren är placerad, annars riskeras ispropp med avbrott i vattenleverans som följd. Dessutom kan rören gå sönder och vattenskador uppstå. Ibland kan vattenmätaren sitta i garage eller liknande, och då är det extra viktigt att kontrollera temperaturen.
Om vattenmätaren
Vattenmätaren kan ibland bli fuktig av kondens. Detta sker främst på sommaren och beror på de stora temperaturskillnaderna mellan luft och vatten. Kondensen är helt naturlig och inget som behöver åtgärdas. Det är upp till varje fastighetsägare att torka torrt runt sin vattenmätare.
Vattenmätare kan grovt delas in i två grupper, nämligen mekaniska (undergrupper våtlöpande och torrlöpande) och statiska. För vissa typer av vattenmätare (mekaniska våtlöpande) är utrymmet under vattenmätarens glas normalt vattenfyllt. Det ska vara så och det är alltså inget fel på vattenmätaren. Ibland händer det att det bildas en luftbubbla under glaset. Detta påverkar inte vattenmätarens funktion. Övriga vattenmätare har inget vatten under vattenmätarens glas (mekaniska torrlöpande och statiska).
Vattenmätare (mekanisk) med mätartavla och räkneverk. När vattenmätaren ska läsas av visas aktuell ställning där det i bilden nu står 00000 m3. Ett exempel kan vara att räkneverket visar 00097 m3, då ska mätarställning 97 m3 rapporteras till Roslagsvatten. Kom ihåg att läsa av din vattenmätare minst en gång per år, gärna oftare. Norrvattens mätarnummer är det nummer som står på den vita klisterlappen på locket, i detta fall 521551.
Vattenmätare (statisk) med mätartavla och räkneverk. När vattenmätaren ska läsas av visas aktuell ställning där det i bilden nu står 00000 m3 (de större nollorna, de mindre nollorna är decimaler och behöver ej anges i mätarställningen). Ett exempel kan vara att räkneverket visar 00097 m3, då ska mätarställning 97 m3 rapporteras till Roslagsvatten. Kom ihåg att läsa av din vattenmätare minst en gång per år, gärna oftare. Norrvattens mätarnummer är det nummer som står precis ovanför räkneverket under Norrvattens logga, i detta fall 57563684.
Täby kommun samarbetar med Norrvatten när det gäller inköp, hantering och service av vattenmätare.
Om du har frågor om din vattenmätare eller om du tycker att den inte fungerar som den ska, kontakta Täby kommuns VA-drift.
Utrymme för vattenmätare
För att kommunen ska kunna utföra service på och kontroll av vattenmätaren behöver du som fastighetsägare se till att det finns tillräckligt med utrymme runt vattenmätaren. I bilden nedan visas vad som gäller för en vattenmätarplats med 1 st vattenmätare.
Krav på en vattenmätarplats, med angivna mått i mm (källa: Svenskt Vatten publikation P125 - Vattenmätare).
För parallellkopplade vattenmätare (2 st eller flera) gäller bilden ovan med tillägget att avståndet från golv till centrum av den understa vattenmätaren ska vara minst 500 mm. Avståndet mellan parallellkopplade vattenmätare ska vara minst 300 mm (centrumavstånd).
Byte av vattenmätare
I enlighet med gällande bestämmelser ska alla vattenmätare regelbundet bytas ut och kontrolleras. Byte av vattenmätare utförs av kommunen eller en entreprenör som kommunen utsett. Som fastighetsägare behöver du förbereda följande:
- Se till att vattenmätarplatsen är lättillgänglig och fri från föremål enligt bild ovan.
- Kontrollera att avstängningsventilerna på båda sidor om vattenmätaren fungerar. Om ventilerna inte fungerar behöver du byta ut dem innan vattenmätaren byts.
- Se till att vattenmätarplatsen är väl upplyst.
- Ha god ventilation i utrymmet där vattenmätaren sitter.
- Se till att det finns en fungerande golvbrunn (detta är inte ett krav men rekommenderas).
Bra att veta i samband med byte av vattenmätare:
- Montören (personen som byter vattenmätaren) ska alltid kunna legitimera sig. Vid osäkerhet, kontakta Täby kommuns kontaktcenter för att bekräfta montörens identitet.
- Ventiler och kopplingar på båda sidor om vattenmätaren tillhör fastigheten och ska ha god funktion.
- Vattenmätaren får inte utsättas för kyla eller yttre påverkan.
- Kommunen äger vattenmätaren.
- Endast personal från kommunen eller kommunens entreprenör får hantera vattenmätaren.
- Du som fastighetsägare ansvarar för att skydda vattenmätaren och hålla den tillgänglig.
- Regelbunden avläsning hjälper dig upptäcka eventuella läckage.
- Vattenmätarplatsen ska vara godkänd av kommunen.
För 2024 och framåt är kommunens entreprenör för byte av vattenmätare företaget Hydrostandard. Kontaktuppgifter till Hydrostandard finns i det brev som skickas ut i samband med byte av vattenmätare.
Vattenmätare i en konsol med avstängningsventiler före och efter vattenmätaren samt kontrollerbar backventil (klass EA) efter vattenmätaren. Vattnets strömningsriktning in i huset är från vänster till höger i bilden.
Vattenförbrukningen - Roslagsvatten
Om du har frågor om din vattenförbrukning ska du vända dig till Roslagsvatten. Det är ett kommunägt bolag som sköter VA-debiteringen i Täby.