Ledningsnät (VA)
Kommunen arbetar ständigt med att förebygga avbrott i dricksvattenleveranserna och att minska risken för avloppsstopp med risk för bräddning till vattendrag och sjöar.
Kontakta oss
Skicka din fråga via webben
Detta sker genom ett kontinuerligt underhåll av ledningsnätet och tillhörande anläggningar. Problem som ändå uppkommer avhjälps effektivt genom god beredskap med välutbildad personal som kan rycka ut dygnet runt. Pumpstationerna har datoriserade styr- och övervakningssystem för att minimera risken för haverier och utsläpp.
Täbys ledningsnät för dricksvatten och spillvatten (avlopp) är cirka 30 mil långt vardera. Dagvattennätet utgörs av cirka 21 mil ledningar och cirka 3 mil diken med öppen dagvattenavledning. Till ledningsnätet hör även cirka 5 km tunnlar för dagvatten och spillvatten samt pumpstationer.
Duplikat system för spill- och dagvatten
Täbys ledningsnät är ett helt duplikat system. Detta innebär att spillvattnet (avloppet) och dagvattnet rinner i separata ledningar. Spillvattnet rinner till avloppsreningsverket (Käppalaverket på Lidingö) och dagvattnet till någon sjö eller vattendrag i närheten. På avloppsreningsverket vill man inte ha för stora mängder dagvatten.
Dagvattnet innehåller föroreningar som man inte vill ha i avloppsslammet, eftersom man vill kunna använda detta i jordbruket. Dagvatten kommer dessutom stötvis när det regnar, vilket gör att det kan vara svårt att ta hand om det i avloppsreningsverket. För stora flöden kan leda till bräddningar av spillvatten ut i sjön. Det är alltså mycket eftersträvansvärt att ha ett duplikat system, för miljöns skull, men det är långt ifrån alla kommuner som har det idag.
Tillskottsvatten
Tillskottsvatten består av dagvatten (regnvatten och snösmältningsvatten), dräneringsvatten och grundvatten som inte ska finnas i spillvattenledningar. Tillskottsvatten tränger in genom otäta spillvattenledningar och spillvattenbrunnar som är i dåligt skick. Det förekommer även felkopplingar (dagvattenledningar kopplade till spillvattenledningar). Täby kommun ingår i Käppalaförbundet, som har sitt avloppsreningsverk Käppalaverket på Lidingö. Käppalaförbundet tar hand om avloppsvatten (spillvatten+dag-/dränvatten) från alla medlemskommuner. I avloppsvattnet finns en varierande andel tillskottsvatten från alla medlemskommuner. Det medför överbelastning i ledningsnätet och i avloppsreningsverket och därmed onödiga kostnader. Käppalaförbundet vill ha ett avloppsvatten som bara består av spillvatten. Medlemskommunerna ska därför gemensamt minska mängden tillskottsvatten. Det finns flera skäl till att Käppalaförbundet vill minska mängden tillskottsvatten:
- Tillskottsvatten tar en stor del av Käppalaverkets kapacitet i anspråk.
- Tillskottsvatten innebär ökade kostnader för rening.
- Tillskottsvatten innebär större risk för bräddning, det vill säga utsläpp av avloppsvatten som bara är delvis renat.
- Tillskottsvatten påverkar reningsprocessen i Käppalaverket negativt, till exempel i samband med stora regn eller snösmältning. Tillskottsvatten späder ut och kyler ner avloppsvattnet, vilket gör att den biologiska reningen fungerar sämre.
Täby kommun arbetar kontinuerligt med att reducera mängden tillskottsvatten i ledningsnätet. Att identifiera tillskottsvatten och åtgärda brister är ett långsiktigt arbete. Det är också viktigt att fastighetsägare säkerhetsställer att fastighetens ledningar är rätt sammankopplade med kommunens ledningar. Dag- och dränvatten får inte vara sammankopplat med spillvatten.
Omläggning och renovering av VA-ledningar
I Täby finns ett stort och utbrett ledningsnät av skiftande utförande, ålder och kvalitet. De äldsta ledningarna är från mitten av 1940-talet. För att allt ska fungera så effektivt som möjligt krävs ett omfattande underhållsarbete.
Ledningsnätet förnyas kontinuerligt genom omläggning och renovering. Förnyelsetakt för ledningsnätet är ett mått på hur lång tid det tar att genomföra omläggning och/eller renovering av hela ledningsnätet. Förnyelsetakten bör anpassas efter den förmodade livslängden för en ledning.
Det finns många faktorer som avgör hur lång livslängd en viss ledning har, men erfarenheter visar att livslängd på omkring hundra år inte är ovanligt.
Ett väl underhållet ledningsnät skapar driftsäkerhet och minskar behovet av akuta insatser.
Pumpstationer
Täby har pumpstationer för både spillvatten och dagvatten. De används för att pumpa vatten från låg till högre nivå i terrängen.
Spillvatten
Pumpstationer är en del av ledningsnätet och de finns för att pumpa spillvatten från olika områden i Täby kommun till Käppalaförbundets ledningar och tunnel, för vidare transport till Käppala avloppsreningsverk på Lidingö.
Spillvatten kan transporteras med självfall eller under tryck. För transport med självfall gäller att spillvattnet rinner från hög till lägre nivå i terrängen. För transport under tryck gäller att spillvattnet pumpas från låg till högre nivå i terrängen.
Dagvatten
Pumpning av dagvatten följer samma grundprinciper som pumpning av spillvatten. Eftersom Täby har skilda ledningssystem för spill- respektive dagvatten leds dagvatten inte till Käppala avloppsreningsverk. Dagvatten leds via dagvattenledningar och olika typer av dagvattenanläggningar (dammar, fördröjning, oljeavskiljare) till recipient (vattendrag, sjöar, hav).
Drift, styrning och övervakning
Drift, styrning och övervakning av pumpstationer sker av utbildad personal, som till sin hjälp har ett datoriserat driftsystem för styrning och övervakning.
Asbestcementrör
Då och då väcks frågan om asbest i dricksvattnet. För att alla invånare i Täby ska känna sig helt trygga med sitt dricksvatten har alla kända sträckor med eternitrör, innehållande asbest, bytts ut till ledningar av andra material.
De asbestcementrör som tidigare funnits i Täby, cirka 1,2 km, har varit i gott skick och bedömningen är därför att ingen av våra konsumenter behöver känna oro eftersom ingen asbest läckt ut. De sista ledningarna byttes ut under år 2007.
Ledningar på fastighet
Fastighetens ledningar är privata och kommunen ansvarar därför inte vare sig för ledningarna eller uppgifter om var de ligger. Ibland har kommunen servitut eller ledningsrätt gällande allmänna ledningar på en fastighet. Uppgifter om allmänna (kommunala) ledningar samt var din fastighets förbindelsepunkt och servis finns, kan du få svar på från Täby kommuns VA-enhet. Ibland kan vi även skicka eller e-posta ett mindre utdrag ur kommunens databas, där det framgår hur ledningar går just i närheten av din fastighet.
Servitut eller ledningsrätt
Var uppmärksam på om din fastighet är belastad med servitut eller ledningsrätt. Denna mark får i så fall inte bebyggas och kommunen måste ha tillträde till ledningarna vid behov. Information om allmänna ledningar, servitut och annat, finns med på nybyggnadskartan som du kan behöva om du ska bygga nytt, om eller till.
VA i bygglovsarkivet
Många gånger kan information om dina privata ledningar på fastigheten finnas arkiverade i bygglovsarkivet. Om dessa uppgifter lämnats in till kommunen kan det vara möjligt att leta fram dem, men det är tyvärr inte alltid som uppgifterna finns. Tänk på att alltid lämna in nya uppgifter om ditt VA om du till exempel bygger om. Handlingarna kan vara mycket värdefulla för dig eller någan annan ägare i framtiden.
Bygga nytt - ledningar för VA
Innan du ansluter dina vatten- och avloppsledningar till kommunens ledningsnät ska vi upprätta en förbindelsepunkt och anlägga två eller tre servisledningar. För detta krävs att du gör en servisanmälan. Kontakta oss innan du planerar ditt VA så att du vet var förbindelsepunkten kommer att upprättas. Kommunens arbetsledare för VA-driften ska alltid inspektera utförd anslutning innan den tas i drift. Om du till exempel bygger ett nytt hus på en befintlig fastighet så finns redan en förbindelsepunkt och VA-servis.
Bygga nytt - avgifter för VA
För nyanslutning av en fastighet till det kommunala VA-nätet betalas en anläggningsavgift som baseras på en servisavgift, lägenhetsavgift och storlek på fastigheten. Om du tar hand om ditt dagvatten själv (så kallat LOD) blir anläggningsavgiften lägre. Även din brukningsavgift kommer att bli lägre. Kommunen kan hjälpa dig att beräkna hur stora dina avgifter för VA blir.
Att tänka på innan du gräver - VA
Varje år inträffar ett antal skador på VA-ledningar i samband med grävjobb. Detta orsakar stora problem. Det medför höga kostnader och får i vissa fall allvarliga konsekvenser för VA-försörjningen. Alltför ofta uppstår problem i samband med grävning, schaktning och andra markarbeten i närheten av VA-ledningar. De här problemen kan undvikas. I Täby finns allmänna VA-ledningar från Norrvatten, Täby kommun och Käppalaförbundet. Dessa ledningsägare ska alltid kontaktas vid grävjobb i närheten av allmänna VA-ledningar. På Ledningskollen finns information om ledningsägare inom ett visst område. Dock är Täby kommuns allmänna VA-ledningar ej med i Ledningskollen.
Löttingelunds VA-förening
Dricksvattnet levereras via kommunens ledningsnät och kommer från kommunalförbundet Norrvatten. Ledningsnätet för spillvatten (avlopp) är ett vakuumsystem. Spillvattnet pumpas från området till Täby kommuns ledningar i Arninge och renas i Käppala avloppsreningsverk på Lidingö. Föreningen är huvudman för det egna ledningsnätet och sköter såväl drift som debitering. Besök Löttingelundsföreningarnas hemsida om du vill veta mera.