Råd och tips innan felanmälan
Driftstörningar uppstår ibland på ledningsnätet för vatten och avlopp. Innan du felanmäler är det några saker som är bra att tänka på.
Dricksvatten
Brunaktigt (rostfärgat) eller grumligt dricksvatten
Ibland kan det hända att dricksvattnet är brunaktigt (rostfärgat) eller grumligt när det kommer ur kran. Avlagringar kan lossna från ledningarna när vattenhastigheten eller vattnets strömningsriktning ändras, till exempel vid avstängning på grund av vattenläcka eller vid reparationsarbete. Dricksvattnet är inte farligt att dricka, men kontakta kommunen om det fortfarande är grumligt efter en rejäl genomspolning, det vill säga när du låtit dricksvattnet rinna med fullt öppen kran en stund (kallvatten i några minuter).
Under våren, i samband med sandsopning av vägar kan dricksvattnet vara brunaktigt (rostfärgat) eller grumligt. Detta beror på att fordon som utför sandsopning behöver vatten i sitt arbete. Vatten till fordonens tankar tas från vissa brandposter, vilket kan påverka vattenhastigheten och vattnets strömningsriktning i ledningarna. Åtgärd är att spola i kran enligt ovan.
Det kan vara bra att göra rent kransilen i samband med missfärgat dricksvatten.
Vitaktigt dricksvatten
Ibland kan dricksvattnet i kran vara vitaktigt eller upplevas som lite "dimmigt". Det beror oftast på att det är luft i dricksvattnet, vilket är helt ofarligt och åtgärdas genom att låta dricksvattnet stå en stund i glaset eller tillbringaren innan du dricker det. Luften avgår då från dricksvattnet.
Vattenmätare
Vattenmätaren kan ibland bli fuktig av kondens. Detta sker främst på sommaren och beror på de stora temperaturskillnaderna mellan luft och vatten. Problemet blir större vid stor vattenförbrukning, till exempel vid trädgårdsbevattning. Kondensen är helt naturlig och inget vi åtgärdar. Det är upp till varje fastighetsägare att torka torrt runt sin vattenmätare om man så önskar.
Utrymmet under vattenmätarens glas är normalt vattenfyllt. Det ska vara så och det är alltså inget fel på din mätare. Ibland händer det att det bildas en luftbubbla under glaset. Detta påverkar inte din mätares funktion.
Spillvatten (avlopp)
Stopp i avloppet
Kontakta alltid kommunen först i samband med stopp i avloppet. På så sätt kan lämpliga resurser och åtgärder sättas in. Avloppsstopp kan uppkomma i såväl kommunens ledningar som i fastighetens egna ledningar. Kommunen ansvarar endast för att avhjälpa stopp utanför tomtgräns, stopp inom fastigheten är fastighetsägarens eget ansvar.
Om man har flera toaletter och det bara är stopp i en av dem, är det troligt att stoppet sitter inom fastigheten. Man bör tänka på att inte spola mer vatten än nödvändigt, ens i till synes fungerande avlopp, i fastigheter där stopp uppkommit. Detta kan leda till översvämning om avloppen är kopplade till samma avloppsstam.
Dagvatten
Översvämning på gatumark
Problem som kan uppstå i dagvattennätet är till exempel igensättning eller underdimensionering av ledningar. Kontakta kommunen om du märker att vattnet inte rinner ned i rännstensbrunnarna som det ska. Ledningsnätet eller brunnarna kan behöva rensas från sediment och skräp eller inträngande rötter som hindrar vattnets flöde. När det gäller rännstensbrunnar ska du i första hand vända dig till kommunens gatudrift, som ansvarar för dessa.
Illaluktande dagvatten
Om någon av kommunens spillvattenpumpar går sönder kan det hända att spillvatten bräddar till dagvattennätet. Detta kan då medföra att illaluktande spillvatten rinner ut i diken eller andra vattendrag. Gör en felanmälan om du misstänker att detta skett så hjälper du oss och miljön.