Podden Entreprenörsandan
Entreprenörsandan var en podd från Täby kommun som gästade av företagare och näringslivsprofiler i Täby. Inga nya avsnitt planeras i dagsläget.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Här kan du lyssna på samtal med drivna entreprenörer och näringslivsprofiler i Täby och ta del av deras berättelser och lärdomar längs vägen.
Avsnitt 22: Knivbrevs VD:s bästa tips om att sälja i sociala medier
Detta är en livepodd med årets företagare i Täby 2019, Mikael Johansson, VD på Knivbrev. Med hjälp av digital marknadsföring har företaget vuxit kraftigt och blev under 2018 utsett till både Gasell av Dagens Industri och Superföretag av Veckans Affärer. I det här avsnittet får du bland annat veta hur Knivbrev lyckats få 33 000 följare på Facebook och hur man kan tänka om man vill lyckas med digital marknadsföring. Självklart får du även bästa tipsen om hur du tar hand om dina knivar.
Avsnitt 21: "Skapa det liv du drömmer om"
Vad krävs för att starta eget och förverkliga din dröm? I det här poddavsnittet träffar vi entreprenören Mia Ingelström som arbetar som ekonomi-PT på företaget Financial Life Planning. Hon berättar om vändpunkten som kom genom familjens time-out i Costa Rica för några år sedan och hennes drivkraft till att förändra sitt liv och starta eget. Mia berättar också om vad innebär att arbeta som ekonomi-PT, varför hon vill hjälpa människor att ta kontrollen över sin privatekonomi och hur det kommer sig att det är så tabubelagt att prata om pengar.
Avsnitt 20: ”Ha en stark vision för vad du vill uppnå”
Många av Täbys grundskolor och förskolor drivs i privat regi. I det här poddavsnittet får du träffa Jenny Arnström och Eva Palo, som äger utbildningsbolaget Arpa Holding AB, och driver Ullnaskolan och Ullna förskola i Täby. Jenny och Eva berättar historien om hur de träffades i lekparken och hur det ledde till att de tillsammans tog steget att starta skolverksamhet. Du får även höra deras reflektioner kring att vara ett DI-Gasellföretag 5 år i rad, deras framgångsrecept, lärdomar de skapat genom åren och hur det är att ha kommunen som kund. I poddavsnittet ger även Helena Vik, tillsynsansvarig på Täby kommun, sina bästa tips till dig som är intresserad av att starta en förskola i kommunen.
Avsnitt 19 : ”Det gäller att gå från ord till handling”
Efter valet 2018 lämnade Tobias Karlström rollen som VD i näringslivet för att på heltid ägna sig åt politiken. Hör honom berätta om sin resa, från att starta sitt första företag som 17-åring till att i dag ha ansvar för näringslivsfrågorna som ordförande i gymnasie- och näringslivsnämnden i Täby kommun.
Avsnitt 18 : ”Det är många som vill, men inte vågar”
För två år sedan startade Luis Acevedo och Robert Petersson Täbys enda kafferosteri, AP Kafferosteri. I poddavsnittet får du bland annat höra Luis och Robert berätta om hur de träffades och tillsammans satsade allt på att bli en kaffeleverantör. De berättar också om varför de etablerat sig just i Täby, deras tankar om att våga satsa på sin idé och deras bästa tips till dig som vill starta företag. Det blir även snack kring kaffetrender.
Avsnitt 17: "Linus Kaasik: ett riktigt tryffelsvin”
Linus Kaasik är Täbykillen vars resa gått från att sälja barnkläder på marknader runt om i Sverige till att i dag driva bolaget Nordic Tech House, som investerar i andra techbolag. Hör honom berätta hur hans entreprenörskap tog ordentlig fart efter att ha blivit kallad tryffelsvin av en norsk näringslivsprofil och hur uppväxten i en företagarfamilj i Täby har format honom.
Avsnitt 16 "E-handel vs fysiska butiker"
Hur påverkas Stockholmarnas favoritköpcentrum av e-handeln? Blir det en butiksdöd? Dagens poddgäst är Linda Jensen, som är chef för Täby Centrum. Hon ger sin syn på hur konsumenternas digitala vanor kommer att påverka handeln och berättar även hur hon ser på köpcentrumets roll i utvecklingen av Täby.
Avsnitt 15 "Som ett marathon som hela tiden startar om”
I det här avsnittet träffar vi Lena Olving, VD för en av Täbys största privata arbetsgivare, Mycronic. De tar fram maskinutrustning till elektronikindustrin och deras teknologi utgör bland annat grunden i all displaytillverkning i världen. Vad krävs för att behålla innovationskraften och ligga i framkant av utvecklingen? Hur får man människor med sig vid stora förändringar och hur kopplar man av som VD när man lever med jobbet? Det och mycket mer får du höra om i det här avsnittet.
Avsnitt 14 " Det är en stor hype just nu"
Camilla Forsberg och David Forsberg driver företaget Bright Energy. De vill bidra till att ställa om mot en hållbar framtid genom att energioptimera elennäten med digitala hjälpmedel. I det här avsnittet får du veta mer om vad det innebär att driva en start-up inom greentech och hur det är att både leva tillsammans och driva företag ihop.
Avsnitt 13 "Yngre tycker kooperativ är coolare och bättre"
Sarah Thorsaeus är rådgivare och processledare på Coompanion. Hon stöttar personer som vill starta företag tillsammans i form av ett kooperativ. I det här poddavsnittet får du lära dig vad ett kooperativt företagande är, fördelarna med det och varför det här sättet att driva företag på är något som ligger i tiden.
Programledare: Sofia Tingåker.
Avsnitt 12 "Jag visste att jag ville gå tillbaka till mitt företag"
Carina Lundberg Uudelepp har varit kommundirektör i Täby i nära fem år. Dessförinnan drev hon ett konsultföretag som hon startade efter många år som anställd i Stockholm stad. Nu kliver hon åter igen in i rollen som egenföretagare och vi pratar om hur det är att växla mellan att driva företag och att vara anställd.
Avsnitt 11 "Gå ut och sälj tidigt"
I det här poddavsnittet möter vi Mårten Hellberg som är VD och medgrundare till det svenska miljöteknikbolaget Organoclick. Bolaget är börsnoterat och har vunnit en rad priser både i Sverige och internationellt. Mårten har sedan starten 2006 drivit bolagets kommersiella del och har målet att globalisera bolaget och göra världen mer hållbar.
I podden bjuder Mårten på sin framgångssaga. Han berättar om "halleluja-moments”, om vilken betydelse investerarna har haft samt om historien bakom marknadens första miljövänliga kista och varför vissa startup-bolag lyckas bättre än andra.
Avsnitt 10 "Öppen innovation skulle kunna få en renässans i Täby"
I det här avsnittet träffar vi en expert på entreprenörskap, Johan Carlstedt som ger sin syn på hur Täby kan lyckas med att etablera ett starkt innovations- och entreprenörskluster i den kommande stadsdelen i Tibble-Åvatriangeln, för vilken en arkitekttävling just nu pågår. Vi pratar förutsättningar för entreprenörskap och om vad man kan lära sig av platser som lyckats bli magneter för olika talanger, såsom Silicon Valley, Tel Aviv och Berlin.
Avsnitt 9 " Våga bryta dig loss ifrån vardagen"
Avsnitt 8 " Kom ihåg att vässa sågen"
Victoria Roos Olsson är en väletablerad ledarskapsexpert och coach som efter en 20 år lång karriär inom ledarskap- och organisationsutveckling valt att bli egen konsult och arbeta hemifrån. I det här poddavsnittet får du bland annat höra om Victorias lärdomar från det första året som egenföretagare, hur hon använder sitt hem som ett aktivitetsbaserat kontor och har skapat en balans mellan jobb och fritid. Du får även höra henne resonera kring ledarskap, om de olika generationerna ute på arbetsmarknaden och hur du skapar en framgångsrik företagskultur.
Avsnitt 7 - "Det finns ett outtalat mentorskap"
André Singh är franchisetagare och driver två Mc Donald's restauranger i Täby. I det här avsnittet berättar han om hur det gick till när han blev egenföretagare och vad som skiljer Täby från andra platser där han driver restauranger. Vi pratar också om varför praktikplatser är en viktig del i företagets rekrytering. Peer Weding, chef för Täby kommuns sysselsättningsinsats "Välkommen framtid", berättar vilket stöd du som företagare kan få om du vill bidra till integrationen och erbjuda praktik- eller arbetsplatser till nyanlända i Täby.
Avsnitt 6 - "Täbys kommunalskatt blir ju lite namedroppat"
Cecilia Wingård är VD och hotelldirektör för Såstaholm Hotel & konferens. Hon har 30 års erfarenhet från hotellbranschen och har arbetet på olika platser och i olika städer. Nu är hon tillbaka i Täby där hon även växte upp.
I det här poddavsnittet får du bland annat höra om Såstaholms härliga historia och hur det präglar hotellet än idag. Du får även höra Cecilia berätta om vikten av lokala samarbeten, hur viktigt det är att företag bjuder in ungdomarna i arbetslivet och varför kunden faktiskt inte alltid har rätt.
Avsnitt 5 - "Drivkraften är att rädda liv"
Peter Halldin är forskare och en av grundarna av företaget Mips som bedriver forskning och utvecklar produkter som förbättrar säkerheten i hjälmar.
I det här poddavsnittet får du höra honom dela med sig av berättelsen om Mips från idé till kommersiell produkt och börsintroduktion. Vi samtalar bland annat om drivkraften att fortsätta även i stunder då de varit nära konkurs.
Avsnitt 4 - "Micromål, anledning och tacksamhet"
Aron Anderson är professionell äventyrare, föreläsare och inspiratör. När han var sju år fick han cancer i korsbenet. Det blev en tuff period med många operationer, vilket gjorde honom rullstolsburen. Tack vare hans livsgnista och mentala inställning lever han livet fullt ut och inspirerar andra till att våga göra detsamma.
I det här poddavsnittet får du bland annat ta del av hur han tänker kring mental strategi, entreprenörskap och företagande. Du får också höra hur det gick till när han simmade över Ålands hav med bara armarna.
Avsnitt 3 - ”Man får inte ens tänka tanken”
Johan Lantz är VD på Svensk Konstruktionstjänst, en ingenjörsbyrå i dess klassiska bemärkelse. Han har just mottagit priset som årets Företagare i Täby tillsammans med ägaren Åke Kervefors. Vi sänder live ifrån den årliga Företagarträffen i Täby kommunhus.
I det här poddavsnittet berättar Johan bland annat om när de var med och tog fram Bankomaten och om en drinkrobot som skulle ersätta bartenders. Du får veta mer om hur det går till när man tar fram en ny produkt och varför man inte ens får tänka tanken att sno en bra idé.
Avsnitt 2 - "Don´t give in and don´t give up"
Barbara Bergström har grundat Internationella Engelska skolan. När hon kom till Sverige och började arbeta som lärare upplevde hon att det var oroligt på många skolor. Då föddes idén till det som idag är en av Sveriges största utbildningskoncerner.
I det här poddavsnittet berättar hon om övertygelsen som har format hennes företagande och om kulturella skillnader mellan Sverige och hemlandet USA. Vi får också veta mer om höga förväntningar och begreppet ”tough love”, vilket även är namnet på den bok hon släpper tillsammans med maken Hans Bergström våren 2018
Avsnitt 1- "Därför ställde jag vindruvorna i kemikaliehyllan"
Joakim Skotte äger och driver ICA-butiken i Näsby Park. Han blev årets unga företagare i Täby 2017 och har genom sina kreativa kampanjer och butiksaktiviteter hyllats och väckt stor uppmärksamhet i media.
I det här poddavsnittet får du bland annat höra om varför Joakim älskar att vara företagare, hur det kommer sig att han ställt vindruvorna i kemikaliehyllan, varför hans drivkraft och ledarskap har förändrats med åren och inte minst konkreta tips för dig som går i tankar på att starta eget