Inför skolstart
Här har vi samlat vanliga frågor och svar inför skolstarten. Om du har funderingar som berör specifikt ditt barn och skolan han eller hon ska gå på, ta kontakt direkt med skolan.
I augusti kommer över 12 000 elever till skolorna runtom i Täby. För vissa är det för allra första gången, för några är det i en ny klass på en ny skola och för andra tar det vid där vårterminen slutade.
Här har vi samlat vanliga frågor och svar inför skolstarten. Om du har funderingar som berör specifikt ditt barn och skolan han eller hon ska gå på ska du ta kontakt med skolan.
Ska du eller ditt barn börja på Åva gymnasium? Besök Åva gymnasiums webbplats för mer information.
Skolbesöksdag
Den första tisdagen i juni har varit en dag där blivande skolelever besökt aktuella skolor. Från och med 2024 föreslår kommunen inte längre någon speciell dag. Varje utförare bestämmer själv om, hur och när blivande elever bjuds in att besöka skolan.
Inför skolstart
Inför skolstart
Tips på vad du kan förbereda inför skolstarten
Går ditt barn i en kommunal grundskola finns det ett antal appar som är bra att ha under skolåren.
- SchoolSoft
Här tar du del av information från skolan som till exempel schema, planering, dokumentation och bedömning samt anmäler frånvaro för ditt barn. Det är även i SchoolSoft som du registrerar dina kontaktuppgifter.
- App eller webbsida för skolmatsedel
Besök Sodexo och sök på aktuell skola. Spara menyn som genväg på hemskärmen, den sparas då som en ikon på din mobil.
Om du inte hittar skolan via länken ovan kan det bero på att vissa skolor använder appen Skolmaten istället. Ladda ner appen och sök på skolans namn så kan du få upp vilken mat som serveras från vecka till vecka. I appen kan du favoritmarkera flera skolor så att du snabbt och enkelt kan växla mellan olika skolor.
När börjar skolan?
Höstterminens första dag för Täbys kommunala skolor är den 15 augusti.
Mitt barn vill gå i samma klass som sin kompis. Går det?
Kontakta skolan som ditt barn ska gå på.
Mitt barn ska börja i skolan, vad händer första dagen? Får vi vårdnadshavare vara med?
Du kommer att få information från skolan om hur första skoldagen ser ut.
Har du funderingar kring skolstarten för ditt barn, ta kontakt med skolan.
Vilka lärare kommer mitt barn att ha?
Specifika frågor om skolstart, organisation på skolan och klasser kan besvaras av den aktuella skolan.
Går ditt barn i en kommunal skola publiceras informationen i SchoolSoft. Titta gärna där om skolan har besvarat dina funderingar. Om inte, kontakta skolan.
Hur lämnar jag mina kontaktuppgifter till skolan?
Om ditt barn går på en kommunal skola i Täby används SchoolSoft som plattform där du som vårdnadshavare kan ta del av information som till exempel schema, planering, dokumentation och bedömning samt anmäla frånvaro. Det är även i SchoolSoft som du registrerar dina kontaktuppgifter.
Byte av skola
Vi ska flytta/vi har ångrat val av skola. Hur ansöker jag om skolbyte?
Om du är på väg att flytta till Täby, nyinflyttad eller vill byta skola kan du ansöka när som helst under året. Kontakta gärna de skolor du är intresserad av för att få information om antagningsprinciper och platstillgång. Logga in med ditt bank-id i Mitt Skolval och gör en ansökan. I slutet av varje månad sammanställs aktuella ansökningar för handläggning enligt skolornas antagningsprinciper. Kommunala grundskolor tar in elever enligt den relativa närhetsprincipen. Friskolor har ofta egna antagningsprinciper, till exempel ködatum och syskonförtur. Besked skickas till vårdnadshavare via mail i månaden efter den månad som ansökan inkommit.
Vid besked om placering avslutas placeringen på den tidigare skolan och eleven registreras istället på den valda skolan.
Vid besked om avslag behöver en ny ansökan göras för att kunna vara med i nästa antagningsomgång.
Här loggar du in i skolvalssystemet och gör en ansökan:
Fritids
Hur ansöker jag om fritidsplats?
Du ska först ansöka om skolplacering i Mitt Skolval. När ditt barn erbjuds skolplats får du möjlighet att ansöka om fritids på den aktuella skolan. Om du byter skola för ditt barn behöver du säga upp fritidshemsplatsen på avlämnande skola.
Ansök om fritidsplats i Täby eller utanför kommunen
Hur ser jag om mitt barn har fått fritidsplats?
Logga in via Täby kommuns e-tjänst för fritidshem.
Jag vill säga upp mitt barns fritidsplats, hur gör jag?
Du säger upp ditt barns fritidsplats via Täby kommuns e-tjänst.
Jag vill ändra startdatum för när mitt barn ska börja på fritids, hur gör jag?
Kontakta det fritids som ditt barn ska gå på.
Varför har jag fått en fritidsräkning trots att mitt barn inte går där?
Du betalar fritidsplatsen månadsvis, oavsett om ni nyttjar platsen under exempelvis sommaren eller inte.
Skolskjuts
Har mitt barn rätt till skolskjuts?
Barn som går i förskoleklass, grundskola, anpassad grundskola (tidigare grundsärskola) och anpassad gymnasieskola (tidigare gymnasiesärskola) kan ha rätt till skolskjuts. Skolskjuts innebär att barnet får resor mellan hemmet och den skolan som barnet går på.
Du måste ansöka om skolskjuts inför varje nytt läsår.
Skolmat
Vilken mat serveras i skolan?
Lunchen i skolan är kostnadsfri och de måltider som erbjuds ska vara gjorda av bra råvaror, smaka gott, vara väl sammansatta och serveras i en trivsam miljö. Varje dag kan eleverna välja mellan två huvudrätter, där en av rätterna är ett vegetariskt alternativ. Skolmåltiden ska vara en trevlig stund på dagen som ger energi och näring.
I Täby kommun är det Sodexo samt Compass Group som levererar maten till skolorna.
Var kan jag se skolmatsedeln?
Besök Sodexo och sök på aktuell skola. Spara menyn som genväg på hemskärmen, den sparas då som en ikon på din mobil.
Om du inte hittar skolan via länken ovan kan det bero på att vissa skolor använder appen Skolmaten istället. Ladda ner appen och sök på skolans namn så kan du få upp vilken mat som serveras från vecka till vecka. I appen kan du favoritmarkera flera skolor så att du snabbt och enkelt kan växla mellan olika skolor.
Vid behov av specialkost, hur ansöker jag om det?
Lov, ledighet och frånvaro
När är det lov?
Här kan du läsa om lov och läsårstider
Hur ansöker jag om ledighet för mitt barn?
Det är viktigt att eleverna deltar så mycket som möjligt i undervisningen för att inte gå miste om värdefull tid i skolan. Därför beviljar inte Täbys kommunala skolor ledighet för semester, besök hos släktingar eller fritidsaktiviteter. Har du särskilda skäl kan du såklart ansöka om ledighet från skolan för enskilda angelägenheter. Det gör du via skolans kommunikationsplattform SchoolSoft.
Hur sjukanmäler jag mitt barn?
Du sjukanmäler ditt barn via SchoolSoft.
Modersmålsundervisning
Hur ansöker jag om modersmålsundervisning till mitt barn?
Barn och ungdomar som har ett annat modersmål än svenska kan få modersmålsundervisning. För att få det krävs det att:
- Språket talas hemma till vardags
- Minst en av elevens vårdnadshavare har språket som modersmål
- Eleven har grundläggande kunskaper i språket
- Minst fem elever i kommunen har anmält intresse för språket
- Det finns en lärare i kommunen som kan undervisa i det aktuella språket
En elev kan erbjudas max ett språk i modersmålsundervisning.
Läs mer om modersmålsundervisning och ansök här.
När börjar mitt barns modersmålsundervisning?
Modersmålsundervisningen på plats börjar senast under vecka 37. Modersmålsläraren kommer att kontakta dig och förklara hur undervisningen organiseras och informera dig och ditt barn om dag och tid för undervisningen.
Inflytande och delaktighet i skolan
Hur ofta är det utvecklingssamtal?
Minst en gång varje termin ska eleven, elevens vårdnadshavare och läraren ha ett utvecklingssamtal. Samtalet handlar både om elevens kunskapsutveckling och skolsituation. I förskoleklass ska utvecklingssamtal genomföras en gång per år.
Hur kan jag som vårdnadshavare vara med och påverka skolan?
Som vårdnadshavare finns det flera sätt att engagera dig i ditt barns skolgång.
I februari varje år får du som vårdnadshavare i förskoleklass, årskurs 3 och årskurs 6 möjlighet att svara på en föräldraenkät via Våga Visa. Genom enkäten undersöker vi bland annat om vårdnadshavare är nöjda med sitt barns skola. Även elever i årskurs 3, årskurs 6 och årskurs 8 svarar på Våga Visa-enkäten. Alla kommunala grundskolor deltar i Våga Visa. För fristående skolor är det frivilligt.
Varje kommunal grundskola har ett föräldraråd. Där ingår vårdnadshavare som representerar klasserna på skolan. Syftet med rådet är att skapa förutsättningar för en god dialog mellan hemmet-skola och förutsättningar för transparens. När föräldrarådet träffas deltar oftast en rektor eller biträdande rektor. På ett råd diskuteras aktuella frågor som berör skolmiljön.
Om du har synpunkter eller klagomål som berör ditt barns skolgång ska du i första hand ta kontakt med skolan. Om du har synpunkter eller klagomål som inte den enskilda skolan kan svara på kan du använda Täby kommuns synpunkts- och klagomålshantering. Då kommer din fråga eller synpunkt att hanteras av den funktion inom Täby kommun som är berörd.
Försäkring
Är mitt barn försäkrat genom skolan?
Ja, alla barn och ungdomar som är folkbokförda i Täby kommun har en olycksfallsförsäkring genom försäkringsbolaget Stockholmsregionens försäkrings AB.
Läs mer om vad försäkringen innefattar samt hur du gör en olycksfallsanmälan