Modersmål
Barn och ungdomar som har ett annat modersmål än svenska kan få modersmålsundervisning.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
För att få modersmålsundervisning krävs det att:
- Språket talas hemma till vardags
- Minst en av elevens vårdnadshavare har språket som modersmål
- Eleven har grundläggande kunskaper i språket
- Minst fem elever i kommunen har anmält intresse för språket
- Det finns en lämplig lärare för undervisningen
Varje elev erbjuds max ett språk i modersmålsundervisning.
Grundläggande kunskaper
På elevens första lektioner bedömer modersmålsläraren om eleven har tillräckliga kunskaper. Om eleven inte har nödvändiga kunskaper kan eleven inte delta i undervisningen. Som vårdnadshavare kan man ansöka igen om modersmålsundervisning när barnet har nått tillräckliga kunskaper.
Minoritetsspråk
Sverige har fem nationella minoritetsspråk:
- Finska
- Jiddisch
- Meänkieli
- Romani chib
- Samiska
Om eleven tillhör något av de nationella minoriteterna ska skolan erbjuda eleven undervisning i modersmål. Till skillnad mot övrig modersmålsundervisning behöver inte språket vara det språk som talas till vardags. Eleven kan läsa språket som nybörjarspråk. Regeln om minst fem elever gäller inte för de nationella minoritetsspråken, det räcker att en elev vill läsa språket. Dock under förutsättning att det finns en lämplig lärare för undervisningen.
Adoptivbarn
Adoptivbarn erbjuds också modersmålsundervisning, även om språket inte är elevens dagliga umgängesspråk i hemmet. Eleven måste dock ha grundläggande kunskaper i språket.
Var och när sker undervisningen?
Vanligtvis sker undervisningen i grupp en gång per vecka och varar i 40 minuter. I de fall när det endast finns en elev i skolan som deltar i undervisning i ett visst språk, kan undervisningen vara individuell. Lektionen är då 30 minuter lång. I de fall där det är få elever i ett antal skolor som vill läsa samma språk samlas eleverna i en av skolorna. Det innebär att vissa elever kan behöva förflytta sig till en annan skola.
Modersmålsundervisningen börjar 3-4 veckor efter skolstarten.
Frånvaro
Vårdnadshavare ska anmäla frånvaro till modersmålsläraren. Om eleven inte kan delta i undervisningen på grund av sjukdom eller någon skolaktivitet, ska modersmålsläraren informeras om detta i förväg. Om eleven missat en lektion går det bra att delta i en annan grupp en annan tid, men då kan eleven behöva förflytta sig till undervisning i en annan skola.
Betyg
Betygen i modersmål ges i slutet av varje termin till elever i årskurs 6-9, precis på samma sätt som i andra skolämnen. Modersmålsundervisningen följer Skolverkets kursplan. I kursplanen beskrivs vilka kunskapskrav som gäller för årskurs 6-9.
Uppsägning
Om eleven inte längre vill delta i modersmålsundervisning ska modersmålsläraren informeras om detta via e-tjänst.
Byte av skola
När eleven byter skola ska ansökan om modersmål göras på nytt.