Antagningsprinciper
I Täby placerar de kommunala skolorna barn efter familjens önskemål och principen om relativ närhet.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
För planering och placering inför kommande läsår hålls ett skolval i januari. De som bjuds in till detta skolval är elever som fyller 6 år under innevarande år och ska börja i förskoleklass, eller fyller 7 år och har haft uppskjuten skolplikt samt elever som går i en skola vars rektorsområde inte erbjuder nästa årskurs.
I Täby tillämpas den relativa närhetsprincipen. De kommunala grundskolorna tillhör gemensamma rektorsområden vilket innebär att elever som redan är skolplacerade på en skolenhet inom ett rektorsområde automatiskt flyttas upp till nästa årskurs inom rektorsområdet, om inte elevens vårdnadshavare aktivt ansöker om byte till en annan skola. För Täbys kommunala grundskolor görs ett urval enligt nedan prioriteringsordning:
- Klassuppflyttning inom rektorsområdet för elever som är folkbokförda i Täby och placerade på en skolenhet inom rektorsområdet
- Obligatoriska skolval samt bytesansökningar som gjorts inom skolvalsperioden. Antagning enligt den relativa närhetsprincipen
- Antagning av folkbokförda Täbyelever som inte genomfört skolval inom utsatt tid.
- Antagning av elever som inte är folkbokförda i Täby
Vårdnadshavare som bjudits in att göra skolval för sitt barn i Täbys skolvalssystem väljer i prioriteringsordning tre olika grundskolor. Både kommunala och fristående skolor i Täby är valbara.
För att söka till en skola som är belägen utanför Täby sker administrationen separat.
Om en elev inte kommer in på sitt förstahandsval skickas ansökan vidare till alternativ två i skolvalssystemet. Om inte heller alternativ två kan erbjuda plats skickas ansökan vidare till alternativ tre, så att skolplacering kan ske enligt vårdnadshavares tre val så långt det är möjligt.
När antagningsarbetet är avslutat skickas placeringsbesked ut till båda vårdnadshavarna via Täbys system. Om en elev inte får något av sina tre val tillgodosedda, sker placering vid den, i förhållande till folkbokföringsadressen, närmaste kommunala skola som kan erbjuda plats. Detta gäller även om elevens vårdnadshavare inte gjort något aktivt val eller om vårdnadshavarna inte är överens om skolvalet.
Relativ närhet
Enligt skollagen har en elev rätt att gå i en skola som ligger nära hemmet. Men ingen elev har en garanterad plats i den närmaste skolan eller förtur dit. För att förtydliga Skollagens uttryck ”nära hemmet” använder Täby kommun begreppet relativ närhet. Avstånd och bedömning av relativ närhet görs när skolvalsperioden är avslutad och antagningsarbetet tar vid. Med avstånd menas den faktiska gång- eller cykelvägen till skolan, inte fågelvägen.
Om antalet platser i en kommunal grundskola i Täby är färre än antalet sökande görs ett urval enligt principen om relativ närhet. Folkbokföringsadresser är inte knutna till någon speciell skola. Den relativa närheten bedöms alltid i förhållande till de närmaste kommunala skolorna, i relation till folkbokföringsadressen, samt utifrån hur övriga elever i det geografiska närområdet har gjort sina skolval under den aktuella skolvalsperioden.
Skolval till såväl kommunala som fristående grundskolor i Täby handläggs i kommunens skolvalssystem. Detta för att skolplikten ska kunna bevakas och skolpeng utbetalas.
Fristående skolor kan ha egna system och antagningsregler. Tillåtna urvalsprinciper om det är fler sökande till en friskola än antal platser kan vara till exempel anmälningsdatum, syskonförtur och geografisk närhet. Vårdnadshavare hänvisas till respektive skolhuvudman för att ta reda på vilka regler som gäller för den aktuella skolan.