Studie- och yrkesvägledning
För dig som är elev i grundskola och upp till vuxenutbildning. Studie- och yrkesvägledning utgår från dig som individ, dina förutsättningar, möjligheter, intressen, vad du vill och kan studera och hur du ska göra för att just din framtidsresa ska bli så bra som möjlig.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Studie och yrkesvägledning
En studievägledares arbete består av att genom samtal ge information och stöd till dig som elev genom de valsituationer som du ställs inför, till exempel inför gymnasievalet eller mer information om högre utbildningar, yrkesval och arbete. Vägledningen, även så kallad karriärvägledning, kan se olika ut beroende på din ålder och utbildningsform.
Syfte med studie- och yrkesvägledning
Studie- och yrkesvägledning syftar till att:
- vidga dina perspektiv och öka din förmåga att göra medvetna val där du synliggör dina intressen och utgår från dina egenskaper, förutsättningar, kunskaper, erfarenheter och framtida drömmar och mål.
- göra dig medveten om dina val, se alternativ och på så sätt öka din valkompetens, söka och hitta information om yrken och utbildningar och arbetsliv samt få ökad kunskap om den egna omgivningen och omvärlden.
Studie- och yrkesvägledarna (SYV) i skolorna utbildar och vägleder elever enskilt och/eller i grupp, arbetar med elevers studiemotivation, ingår i elevhälsan och samarbetar med, och vid behov, handleder annan pedagogisk personal kring studie- och yrkesvägledning - något som är hela skolans ansvar.
PRAO
Praktisk arbetslivsorientering, Prao, genomförs under minst tio dagar i årskurs 8 och/eller i årskurs 9. Syftet är att du som elev ska få kunskap om arbetslivet inför kommande studie- och yrkesval. Prao är en obligatorisk del för alla elever i grundskolan. Om du vill veta mer om grundsärskolan, ta kontakt med den aktuella skolan.
Så här går prao till
Praon är en möjlighet för dig som elev att prova på arbetslivet. Som elev i Täby kommun tar du själv kontakt med den arbetsplats där du vill praktisera. Skulle du inte hitta en praoplats på egen hand och eller behöver stöd i ditt sökande kan du få hjälp av skolas praosamordnare eller studie- och yrkesvägledare att hitta en plats.
- Du söker i första hand din egen praoplats.
- Du tar del av skolans praoregler och använder skolans praoblanketter, om så finns.
- Du registrerar din praoplats på www.samverka.nu. Inloggningsuppgifterna är din skolmejl samt lösenord som du får av skolans studie- och yrkesvägledare.
- Du är försäkrad dygnet runt genom kommunens olycksfallsförsäkring.
- Du erbjuds lunch på skolan eller får så kallad matersättning i efterhand. Du kan ersättas med max 30 kr/dag i efterhand vid utlägg för mat och/eller resor. Spar dina kvitton och kontakta skolans studie- och yrkesvägledare efter avslutad prao.
- Du ska ha en arbetstid på cirka 5-7 timmar/dag inklusive rast (beroende på sysselsättning) 35 timmar/vecka.
På Arbetsmiljöverket kan du läsa mer om vad som gäller när elever genomför prao.
Gymnasievalet
Under våren i årskurs 9 är det dags att göra val till gymnasiet. Gymnasievalet är en process som oftast startar i årskurs 8 i samband med prao. På höstterminen i årskurs 9 förbereds du ytterligare inför det kommande gymnasievalet.
En studie- och yrkesvägledare håller gymnasievalsinformation för elever och vårdnadshavare och i samband med det kallar dig till enskilt samtal för att lyssna in dig och dina framtida funderingar och visa på alternativen.
Under hösten bjuder gymnasieskolor in till mässor och öppna hus för dig i årskurs 9. Se gymnasieskolornas webbplatser för mer information.
Två stora gymnasiemässor är Dantemässan och Gymnasiemässan.
Tänk på att valet är ditt. Du som elev behöver själv reflektera kring ditt val och söka information om de gymnasieprogram och skolor som finns, utifrån dina intressen och förutsättningar.
Saknar du gymnasieexamen?
Är du under 20 år, inte inskriven i någon skola och saknar gymnasieexamen? Då kan du få råd och stöd genom det kommunala aktivitetsansvaret, KAA. Här kan du få vägledning om studier, praktik, arbete eller annan meningsfull sysselsättning. Det är frivilligt och kostnadsfritt att delta.
Läs mer om hur du kan få hjälp att komma vidare
Efter gymnasiet
För dig som vill studera vidare efter gymnasiet finns det många möjligheter. Vill du få vägledning i vad ditt nästa steg blir, kontakta SYV på gymnasieskolan där du går eller på vuxenutbildningen, högskolan eller universitetet.
Kontakta en studie- och yrkesvägledare
Vill du komma i kontakt med en studie- och yrkesvägledare i Täby kommun kontaktar du din skola. Kontaktuppgifter till samtliga grund- och gymnasieskolor i Täby kommun hittar du här:
Om det inte finns någon SYV på din skola
Ring kommunens kontaktcenter på 08-555 590 00 och be att få prata med kommunens samordnare för studie- och yrkesvägledning.