VFU för lärarstudenter
Här kan du läsa mer om vad det innebär för dig som lärarstudent att göra din VFU i Täby kommun. Varmt välkommen!
Är du lärarstudent och ska göra din verksamhetsförlagda utbildning, VFU? Du är oerhört viktig för elever i Täby. Nu och i framtiden.
Den verksamhetsförlagda utbildningen är en viktig del i din lärarutbildning. Det är under VFU:n som teoretisk kunskap och praktisk verksamhet knyts samman till en helhet och du får chans att utveckla dina kunskaper och förmågor inför arbetslivet.
Täby kommun är en av Sveriges bästa skolkommuner med stor andel elever som går ut skolan med godkända betyg i alla ämnen och höga meritvärden. Här finns cirka 70 förskolor, 36 grundskolor (inklusive anpassade grundskolor) och 9 gymnasieskolor (inklusive anpassad gymnasieskola och språkintro). Tillsammans utbildar vi över 20 000 barn och elever i Täbys förskolor och skolor.
I Täby finns ett stort antal fristående enheter vilka Täby kommun har ett samarbete med gällande VFU.
Alla elever i Täby ska ges möjlighet att klara sin skolgång utifrån den enskilda individens förutsättningar. Här kan du ta del av hur vi jobbar i Täby kommun:
Samarbeten med lärosäten
I Täby kommun finns flera förskolor, grundskolor och gymnasieskolor som tar emot lärarstudenter från framför allt lärosäten i Stockholm. Studerar du på annan högskola eller universitet är du också välkommen att göra VFU i Täby, under förutsättning att ditt lärosäte ger dig den möjligheten.
Många av våra handledare har gått en handledarutbildning för att ta emot lärarstudenter och i dagsläget har vi cirka 160 aktiva lärarstudenter i Täbys förskolor och skolor.
Hur fungerar VFU i Täby kommun?
Täby kommun har en hög andel av legitimerade lärare. Det gör att det inte bara är din handledare som är legitimerad utan även en stor del av övriga medarbetare som du möter ute på skolorna.
Det finns flera olika studiespår som leder till en lärarexamen och därför kommer din VFU-period med stor sannolikhet skilja sig från andra studenters praktik. Hur just din VFU ser ut beror bland annat på vilket lärosäte du studerar vid, vilken inriktning du har valt, vilket ämne du läser, antal tillgängliga lärare samt antal studenter på enheten.
Det som är gemensamt för alla lärarstudenter är att de ska genomföra totalt 20 veckor VFU när de avslutar sin utbildning.
Till din hjälp och stöd finns en övergripande VFU-organisation i Täby kommun som ansvarar för din VFU-placering och period. På förskolan eller skolan där du gör din VFU har du en legitimerad lärare som handledare.
Bra att känna till inför din VFU
Vi förstår att man som student kan ha många funderingar inför sin VFU-period. Här har vi listat några saker som kan vara bra att känna till:
- Du blir placerad på någon av alla de skolor som ingår i Täbys VFU-organisation. Det kan vara antingen på en kommunal enhet eller en fristående enhet.
- När du börjar din första VFU-period får du underteckna ett sekretessavtal och fylla i kontaktuppgifter till närstående om något skulle hända.
- Du som student ansvarar för att kunna visa ett giltigt registerutdrag ur belastningsregistret inför varje VFU-period.
- Under din VFU-period kommer du ges möjlighet att ha dialog och nätverkande med andra VFU-studenter inom kommunen.
VFU-placering
Du får information om din placering samt kontaktuppgifter till din handledare via VFU-portföljen.
Mer information om din VFU finns att ta del av på respektive lärosätes webbplats.
Relaterade dokument
Ansökan om utdrag till belastningsregistret
Målsättning med din VFU
Efter din VFU-period är Täby kommuns förhoppning att du fått en god insikt om ditt framtida yrke, fått öva upp din förmåga att knyta samman teori och praktik till en helhet och fått möjlighet att utveckla dina kunskaper och förmågor inför framtiden. Täby kommuns förhoppning är att du även fått möjlighet att bygga ett värdefullt nätverk inför framtiden och att du ska vara nyfiken på att arbeta i Täbys förskolor eller skolor.