Konst i offentlig miljö
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Upptäck konsten
Täby kommuns mål är att konstverk ska vara en naturlig del av stadsplaneringen, speciellt när nya bostadsområden byggs. Idag äger kommunen cirka 1700 konstverk som är utplacerade i den offentliga miljön (verksamheter, byggnader och platser).
Ladda gärna ned appen "Upptäck konsten" för att gå en egen konstvandring bland några av Täbys konstverk samt konst i hela Stockholms län. Appen är skapad av Stockholms läns museum som vill göra den offentliga konsten i länet mer tillgänglig för allmänheten. Appen är konstnadsfri och laddas ner via App Store eller Google play.
Här presenteras några av de konstverk som du kan besöka och ta del av:
Konst i Täby centrum
Djur i bostadskvarteren
Konstnären Hermine Keller har skapat fyra skulpturer i brons som står i bostadskvarteren i Täby centrum. Vid invigningen hösten 2015 fick Täbyborna ge namn åt djuren och de döptes till: Hassan (haren), Touluse (katten) och Karin och Kalle (kaninerna).
Modell till hunden var Hermines egen hund, Bella, som är en dvärgschnauzer. För att kunna göra skulpturer av kaninerna hyrde hon två kaniner under en tid. Haren dök upp på Hermines gård en dag och katten har funnits i hennes närhet, även om den inte var hennes egen.
Ett kännetecken för Hermines skulpturer är att hon inte eftersträvar att få en slät yta. Istället är avtrycken från konstnärens händer tydliga. Du kan följa och känna hur hon har tryckt och klämt i leran som varit förlagan till skulpturen.
Plats: bostadskvarteren i Täby centrum
Material: brons
Om konstnären
- Hermine Keller har varit bosatt i Täby men bor för närvarande i Norrtälje.
- Hon är utbildad vid Cantebury shool of Art och började därefter på Konstfack på silversmide, men fortsatte med skulptur.
- Mellan 1966 och 1971 gick hon på Kungliga konsthögskolan i Stockholm.
- Tidigare offentliga arbeten är bland andra statyn "Vänner" i Roslags Näsby, Täby kommun och skulpturerna "Leksaksgrupp" i Sollentuna kommun.
Haren Hassan
Kaninerna Kalle och Karin
Katten Touluse
Hunden Bella
Djuren i Vänortsparken
Skulpturerna är gjorda av konstnären Eva Fornåå som själv beskriver dem som en påminnelse om att vi behöver ta det lugnt ibland också, särskilt i vår stressade tid, sätta oss ned och läsa en bok. Fornåå har intresserat sig för vilka egenskaper som gör att vår art trots allt kommer finnas kvar ett tag här på jorden. Fornå menar att på något konstigt sätt så blir det godartat mänskliga mer tydligt genom djuren och de olika djuren visar på livets överväldigande mångfald.
Plats: Vänortsparken i Täby centrum
Material: Brons, sten, stål och glasfiberarmerad PVC
Om konstnären
- Eva Fornåå f. 1962 i Göteborg.
- Utbildning på Hovedskous målarskola 1985-87, Konsthögskolan Umeå 1987-92, Master of Fine Arts.
- Eva Fornåå är bosatt strax norr om Motala och har varvat offentliga uppdrag med utställningar, konstprojekt och undervisning.
- Fornåå arbetar i ett flertal olika material och tekniker. I det offentliga rummet arbetar hon främst med skulpturer.
Gzim och den frusna sjön
Konstverket "Gzim och den frusna sjön" är gjord av konstnären Knutte Wester och baseras på hans möte med pojken Gzim som kom till Boliden år 2003 som asylsökande från Kosovo. De träffades på en flyktingförläggning där Knutte Wester drev en öppen ateljé som ett konstprojekt. Skulpturen är Knutte Westers gestaltning av ögonblicket när Gzim berättar för honom att han ska bli utvisad till Kosovo.
Skulpturen i Täby är den tredje skulpturen i Sverige av "Gzim och den frusna sjön". De andra finns i Västerås och Skellefteå. Läs mer om konstverket på Knutte Westers webbplats.
Plats: Esplanad, mot Täby torg
Material: Brons
Omröstning
År 2012 fick invånarna i Täby fick rösta om vilka konstverk de ville ha i Täby centrum. "Gzim och den frusna sjön" fick tillsammans med "Svart knapp" flest andel av rösterna. 60 procent av de som röstade önskade ha Gzim i Täby centrum.
Om konstnären
- Knutte Wester, f.1977, arbetar med video, skulptur, teckning och installation. Dokumentära inslag utgör ofta den röda tråden.
- Knutte Wester gick ut Konsthögskolan i Umeå 2003 och har deltagit i en rad grupp- och separatutställningar, bland annat i Moskva, Johannesburg och Stockholm.
- I sitt konstnärskap skildrar han människor som på det ena eller andra sättet drabbats av samhällets otillräcklighet. Ett genomgripande tema är vikten av att lämna avtryck, och vad som blir kvar när en människa lämnar en plats, vare sig det sker frivilligt eller ofrivilligt.
Hörnet
Fasadkonstverket Hörnet, är skapat av designkollektivet DIS/ORDER som består av landskapsarkitekterna Karin Andersson och Johanna Bratel. Konstverket har tagits fram tillsammans med högstadieungdomar från Täby i åldrarna 13-16 år, och namngetts i en omröstning av ungdomarna.
Konstverket Hörnet tydliggör platsens identitet som ungdomsgård och kulturell verksamhet.
Plats
Mötesplatsen Hörnet, Biblioteksgången 1
Material
Perforerad plåt
Om konstnärerna
- DIS/ORDER är ett experimentellt och undersökningsbaserat designkollektiv som grundades 2013 av landskapsarkitekterna Karin Andersson och Johanna Bratel.
- DIS/ORDERs verksamhet bygger på konsultuppdrag och självinitierade projekt. Konstnärerna arbetar i full skala, från storskaliga och långsiktiga strategiska stadsutvecklingsprojekt till tillfälliga konstnärliga installationer, som alltid har fokus på människor och offentliga utrymmen. Konstprojekten är ofta öppna processer som vilar på lokalt deltagande där arbetet baseras på värderingar som jämställdhet och demokrati.
- DIS/ORDER är baserade i Stockholm och Köpenhamn.
Lille Prins
Skulpturen är gjord av konstnären Mats Åberg och han strävar efter att gestalta det svårfångade och det som skildrar människans olika sidor.
"Många av mina skulpturer har kommit till mig som plötsliga ingivelser. Jag tittar på dem med förvåning. Om de betyder något vet jag inte men de har en visuell kraft som gör att de fastnar i minnet. Där kanske de kan få en betydelse. Konstverken talar för sig själva. Konstnärens avsikt är ointressant"
Plats: Vid Täby centrums ingång A (mot Roslagsbanan)
Material: Brons
Om konstnären
- Mats Åberg, f.1954 i Stockholm, är skulptör. Utbildning från Konstfack 1971 och Kungliga Konstakademin 1972-77.
- Bronsgjutningskurser i shellcasting för David Reid.
- Åberg är representerad ibland annat Danderyd, Stockholm och Göteborg men även utomlands exempelvis i Oslo med sitt verk "Per Gynt och Passageraren"
The Listener
Konstverket The Listener är gjort av konstnären Roland Persson och består av tryckta bilder av trädstammar och grenverk på de befintliga perforerade väggskivorna samt magnolior och trumpetblommor gjutna i silikon hängande från väggarna. Roland har valt att arbeta med väggarna dels av praktiska skäl men att de också med sina perforeringar mår bra av ett konstnärligt tillägg.
Plats: Kommunfullmäktigerummet i Täby kommunhus
Om konstnären
- Roland Persson är född 1963 i Hudiksvall.
- Bor på Värmdö i Stockholm.
- Utbildad på Konsthögskolan i Umeå 1987-1993 och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1999.
- Tidigare offentliga konstverk är bland andra "Fjärilsmoln V och V1", 2002, på Södersjukhuset i Stockholm och "Expeditionen", 2014, Mariehällsskolan, Stockholm
Mötet
Konstverket "Möte" är gjort av Roland Persson. Det består av två delar, en där människan är representerad med ett antal föremål på golvet i entrén och en del i form av ett gigantiskt fågelmoln som bildar en stor form bestående av tusentals individer. Fågelmolnet består av 2500 nordiska småfåglar av olika arter för att ge färgskillnad och mångfald. Fåglarna är gjutna i silikon så nära verkligheten som möjligt.
Plats: Täby kommunhus
Om konstnären
- Roland Persson är född 1963 i Hudiksvall.
- Bor på Värmdö i Stockholm.
- Utbildad på Konsthögskolan i Umeå 1987-1993 och på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1999.
- Tidigare offentliga konstverk är bland andra "Fjärilsmoln V och V1", 2002, på Södersjukhuset i Stockholm och "Expeditionen", 2014, Mariehällsskolan, Stockholm.
Svart knapp
Skulpturen är gjord av Hiroshi Koyama och beskriver att man kan se knappen som symbol för cylindrar, hjul och sköldar - med knappen kan man stänga om sig eller öppna.
Plats: Längst upp på Esplanaden mot Tibble kyrka.
Material: Diabas (svart granit) och koppar
Om konstnären
- Hiroshi Koyama f. 1955 i Kyoto, Japan.
- Bosatt i Sverige sedan 1987.
- Utbildning på Akashi Tekniska Universitet, arkitektur 1971-76.
- Student för stenmästare Kinzo Nishimura i Japan, 1977-78.
Handledning för konsten i Täby centrum
Handledningen riktar sig till lärare som vill gå en konstvandring med sina elever men passar alla som vill lära sig mer om konsten i Täby centrum.
Konst i huvudbiblioteket
I entrén till Täby kulturhus och Täby huvudbibliotek kan du se nya konstverk varje månad på väggen "Månadens konstnär". Konstföreningen ART-MICS, i samarbete med Täby kommun, väljer ut konstnärer som får visa sin konst under en månads tid. Det kan vara allt från måleri till skulpturala verk. Läs mer om aktuell konstnär på huvudbibliotekets webbplats.
Skulpturstråk i Centralparken
I parken finns ett skulpturstråk som består av nio stycken bronsskulpturer som är skapade av skulptören Carl-Gustaf Ekberg. Skulpturerna tillkom åren 2010-2013 i samband med att parken rustades upp. De är placerade utmed Centralparkens gångväg. Konstnärens önskan är att skulpturerna ska göra intryck och ge betraktaren en positiv känsla.
Till varje skulptur finns en ljudfil för meditation. Ljudfilerna utgår från skulpturens tema och är tänkt att leda in lyssnaren i en stunds avslappning. Genom att ladda ned en QR-kod till sin mobil kan besökare lyssna till intalad information om varje skulptur och få instruktion för enskild meditation.
Lyssna till ljudfiler om skulptuerna
Närmsta parkering finns i slutet av Källtorpsvägen och Flottiljvägen. Det går
även bra att parkera längs med dessa gator samt på Gökvägen, Eskadervägen och i Näsbypark C.
Konsten i Roslags-Näsby
Konsten i Roslags- Näsby ska samspela med arkitekturen och miljön som helhet och bidra till att skapa en sammanhållen utemiljö som ger möjlighet till aktivitet och väcker nyfikenhet.
I Roslags-Näsby har konstnärerna Annika Oskarsson och Thomas Nordström, Jennifer Forsberg, Susann Rönnertz och Olov Tällström fått i uppdrag att utforma konsten i de offentliga rummen. Det beslutade kultur- och fritidsnämnden i december 2016. Konstverken har valts ut av en konstkommitté bestående av konstkonsult, tjänstemän inom samhällsutvecklingskontoret och kulturenheten samt representanter från kultur – och fritidsnämnden och stadsbyggnadsnämnden. Valet av konstnärer följer Täby kommuns konstpolicy och lagen om offentlig upphandling.
Konstverken kan komma att förändras till viss del. Det är stationsområdet, stadsparken och två mindre torg som får ny konst i Roslags-Näsby. Stig Blombergs staty av Jarlabanke står på det nya stadstorget.
Pixeln
Konstverket Pixeln av Jennifer Forsberg har formen av en snigel och är placerad i stadsdelsparken bakom Gamla kommunalhuset i Roslags – Näsby. Skulpturen är klädd i stengodsmosaik i svarta, gröna, gula nyanser med inslag av glittrande lime och brons. Konstnären har förhållit sig till det hållbara temat i parken och vill att färgerna i skulpturen ska harmoniera med planteringarna i parken. Pixeln uppmanar till barnens upptäckarlust och lek.
Reflektion
Skulpturen Reflektion av Olov Tällström. Namnet på konstverket syftar till dess yta som reflekterar sin omgivning och samtidigt för den tankarna till att det är en plats för reflektion. En slumpgenerator har slumpat fram former i silikon. Konstprojektets konstkommitté har valt ut en form som kommer förstoras och tillverkas i rostfritt stål. Skulpturen ska placeras vid platsbildning vid Blåklinten. Det konstnärliga gestaltningsuppdraget utgångspunkt är att ta tillvara den lilla platsens möjligheter.
Fotografi av Olov Tällström.
Vart är vi på väg
Konstnärerna Annika Oskarsson och Thomas Nordström fick i uppdrag att ta fram konstnärlig gestaltning för stationsområdet i Roslags Näsby. Det resulterade i skulpturgruppen Vart är vi på väg? En av tre skulpturer är nu på plats. Konstnärerna vill att konstverket ska fungera som en mötesplats. Idén bakom konstverket utgår från begreppet att vara på väg både fysiskt och psykiskt i livet. Konstverket är tillverkat av kraftiga stålrör och kvällstid kommer ögonen vara belysta med LED-ljus.
Lux Animae
Konstverket Lux Aniame, fritt översatt av konstnären till Ljusets Ande, kommer att placeras vid en platsbildning vid Gamla Elverket. Utgångspunkten för gestaltningen är ljuset som magi i kombination med växternas livskraft och när dessa förenas bildas en slags hybrid av ljus och växter. Ett faktiskt exempel är fotosyntesen. Tanken är att ljusverket ska synas under större delen av dygnet med skiftande ljus.
Susann Rönnertz gick bort 2018 innan konstverket färdigställdes. Täby kommun kommer att uppföra konstverket enligt Susanns skissförslag.
Konst i Täby simhall
I samband med uppförandet av Täbys nya simhall tog Täby kommun beslut om att uppföra en ny platsspecifik konstnärlig gestaltning. Ett konstprogram utformades tillsammans med en konstkommitté och Artplatform som konstkonsulter.Konstprogrammets vision var att konsten i Täby simhall skulle bidra till att stärka simhallens identitet genom att relatera till simhallen som plats, dess verksamhet och olika besökare.
Konsten kan berika upplevelsen av simhallen med möjlighet att spegla simhallens natur som en mångsidig och lustfylld plats för glädje, frihet, lek, aktivitet och vila. En utlysning gjordes för att hitta en konstnär med konstprogrammet som underlag, cirka 100 anbud lämnades in varav en konstnär vann upphandlingen. Konstnären är Astrid Krogh, en dansk konstnär och utbildad vid Denmark’s Design School, Textile Department och har bland annat gjort uppdrag åt Danmarks Centralbank, Nya Karolinska i Stockholm, Uppsala stad, och hennes konstverk har ställts ut internationellt på gallerier, museum och mässor.
Undervattensvärlden
Astrids konstnärliga gestaltning för Täby simhall är ett platsspecifikt mosaikverk som sträcker sig över två våningsplan, som heter UnderVattensVärlden. Idén till verket utgår från det som är grunden för simhallen, simning. Simning som en av mänsklighetens äldsta färdigheter, en lika viktig som lekfull aktivitet. I Sverige liksom övriga Norden bor många nära någon form av vatten - hav, sjö, älv eller skärgård. Att kunna simma, och att ha en trygg relation till vatten är därför viktigt. Konstverket kopplar på ett poetiskt sätt ihop simhallen med sitt ursprung, den naturliga vattenmiljön. ”UnderVattensVärlden” lyfter in miljön från den svenska skärgårdens botten, inspirerat av miljöer i Täby och de färger som ofta kan ses i nordiska vatten: turkos, gröna och rödbruna toner. Kakelmålningen är ca 70 kvadratmeter och syns i sin helhet genom entrévåningarnas fönster. Ju längre ifrån du är desto tydligare framträder hela motivet.
Konstpolicy
I konstpolicyn kan du läsa mer om hur Täby kommun jobbar med offentlig konst.