Vikingatiden i Täby
Täby har många natur- och kulturmiljöer, fornlämningar och runstenar med en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Täby har varit bebott sedan bronsåldern men den dokumenterade storhetstiden var först under vikingatiden.
Kontakta oss
Ställ din fråga via webben
Runriket
Ingen annanstans finns så många runinskrifter som i Täby och Vallentuna. De berättar om forntidens människors levnadsöden. Händelserna utspelades för tusen år sen, i flera fall just på den plats där stenarna står än idag.
Runriket består av totalt 9 platser som alla ligger runt Vallentunasjön på en sträcka om 3,5 mil.
Porten till Runriket finns vid platsen Jarlabankes bro strax norr om Täby kyrka. Där finns ett informationscenter med en utomhusutställning, en upplevelsepark och en rekonstruktion av det vikingatida monumentet Jarlabankes bro.
Med Jarlabankes bro som startpunkt kan man ta sig runt sjön på cykel, med bil eller buss.
På alla de nio platserna runt sjön finns informationstavlor och audioguider om platsens historia och mer information kring runor och runstenar. P-platser finns anlagda. På runstenarna berättar forntidens människor sina gripande levnadsöden.
De nio platser som finns att besöka är:
Jarlabankes bro, Täby kyrka, Broby bro, Fällbro, Risbyle, Gällsta, Gullbron, Vallentuna kyrka och Arkils tingstad.
Runriket är ett samarbete mellan Täby och Vallentuna kommuner.
När du ska besöka runriket
- Vid Jarlabankes bro finns en informationspaviljong med texter och karta. Där finns också en lek-och upplevelsepark för barn.
- Vid varje besöksmål finns informationsskyltar uppsatta där du också kan lyssna på informationen, på både svenska och engelska, via mobiltelefon.
- Ladda gärna ned Runriket kartan, illustrerad av Mats Vänehem. Målgruppen är riktad till barn och ungdomar, men dess finurliga serietidningsliknande illustrationer väcker nyfikenhet även hos de flesta vuxna. Exempel på illustrationer som förekommer i kartan är en del av de i historien nämnda karaktärerna Jarlabanke, hans farmor Estrid och hennes make Östen.
- Runriket, runriket.se
- Runriket - Facebook
Vikingakvinnan Estrid
Estrid var en av 1000-talets mäktigaste kvinnor i Täby- och Vallentunatrakten. Estrid var farmor till storbonden Jarlabanke, och hennes släktingar reste många runstenar.
Vid en arkeologisk utgrävning 1995 hittade länsmuseets arkeologer den tusenåriga graven med Estrids kvarlevor. Dock- och modellmakaren Oscar Nilsson har utifrån det tusen år gamla kraniet återskapat Estrid med anletsdrag som visar hur hon bör ha sett ut under den senare delen av sitt liv. Modellen av Estrid finns att beskåda på huvudbiblioteket i Täby.
Tack vare arkeologiska fynd och runstenarnas texter vet vi en hel del om denna företagsamma kvinna. Estrid blev runt 75 år gammal. Hon överlevde två äkta makar, födde drygt tio barn och blev med åren en mycket betydelsefull person i bygden. Det förstår man inte minst av de fynd hon fick med sig i graven. Vi vet också att Estrid var en av de allra första kristna i Sverige.
Vikingabåten Plym
På sommarhalvåret ligger båten Viking Plym vid Viggbyholms småbåtshamn. Båten ägs av Täby kommun och förvaltas av föreningen Täby Vikinga Skeppslag. Båten går ofta ut på turer till sjöss där besökare får följa med.