Naturupplevelser och naturområden
Täby kommun har mycket att erbjuda i form av natur- och kulturmiljöer. Här finns såväl urskogsliknande områden som kulturlandskap med månghundraåriga anor.
Hitta till Täbys naturupplevelser
Namn |
---|
Artrika kraftledningsgator
I skogarna runt Gullsjön finns breda kraftledningsgator. I kraftledningsgatorna ska ett beteslikt landskap få utvecklas. Detta gynnar många olika buskar, blommor och pollinerande insekter som får möjlighet att utvecklas och bevaras. |
Fornborgen vid Rönningesjön
På Skansberget, cirka 500 meter norr om Rönninge by, finns kvarlämningar av en borg byggd på 500-talet. |
Forten vid Gullsjön
Vid Gullsjön är möjligt att gå på upptäcksfärd bland de gamla historiska försvarsanläggningarna från 1900-talet början. |
Hagby eklandskap
Södra Hagby erbjuder ett vackert, öppet eklandskap som domineras av betesmark och åkermark, slingrande grusvägar, faluröda byggnader. |
Käringsjön
Promenera Sjöslingan som utgår från den Gröna entrén vid Sollentunavägens slut. Slingan passerar anlagda våtmarker och nordväst om Mörtsjön finns ett Natura 2000-område. |
Löttingekullen
Löttingekullen är kommunens högsta berg. På Löttingekullens topp finns ett röse från bronsåldern, 58 meter över havet. |
Mörtsjöskogen
|
Naturreservatet Rönninge by Skavlöten
Rönninge by har mycket gamla anor och människor har bott och brukat jorden här sedan yngre järnåldern. Alltsedan medeltiden har gårdarna varit arrenden från storgods i närheten. |
Naturreservatet Täby Prästgård
Området kring Prästgården utgörs av ett gammalt odlingslandskap med höga natur- och kulturvärden. |
Risbylestenen vid Vallentunasjöns strand
Paddla kanot till Täby kommuns nordligaste plats, på västra sidan om Vallentunasjön. På denna plats finns en runsten med Täby kommuns vapen, den så kallade Risbylestenen. Bredvid runstenen finns en välklippt gräsmatta, en perfekt plats för en picknick om sommaren. Risbylestenen ingår även som en plats i Runriket. |
Skålhamra kvighage
Skålhamra kvighage utgör en sällsynt miljö, inte bara i kommunen utan även nationellt. |
Spång och utsiktplattform vid Hägernäsviken
Värtans stränder erbjuder en vacker och varierande strandpromenad året om. |
Stolpaleden
Vandra den cirka 3 kilometer långa leden och upplev Stolpaskogens spännande naturmiljöer. |
Stolpaskogen
|
Strandskogen
Ner mot Ullnasjön finns ett system med spänger där man kan vandra torrskodd i våtmarker. |
Tornön
Tornön är en vacker ö med en vegetation som består av bland- och barrskog. Det finns även öppna hagmarker, strandängar och branta klipphällar ned mot vattnet. En brygga, vilket underlättar landstigning. |
Torrbacken
|
Torslunda ekholmar
Ekar i en lantlig och gammaldags miljö. |
Ullna strandpromenad
|
Viggbyholms ekbacke
Gamla jätteekar kring Viggbyholms gård. |
Vågsjö ekar
Ekmiljöer intill Ullnasjön |
Täbys naturupplevelser och naturområden
Artrika kraftledningsgator
Täby kommun ansvarar för skötseln av Vattenfalls 45 meter breda kraftledningsgator i skogen runt Gullsjön i Täby. Skötseln av kraftledningsgatorna görs för att öka och bevara växt- och djurlivet. I kraftledningsgatorna ska ett beteslikt landskap få utvecklas. Detta gynnar många olika buskar, blommor och pollinerande insekter som får möjlighet att utvecklas och bevaras. Kraftledningsgatorna ska fungera som en plats där arterna får möjlighet att sprida sig i landskapet. All sly röjs bort för att göra marken ljus och öppen och för att möjliggöra etablering av gräs och andra örter. Vissa artrika gräsytor slås med slåtter så att örterna kan leva vidare. I kraftledningsgatorna har kommunen också planterat in ett flertal buskgrupper med till exempel hassel, fläder, hagtorn, slån, getapel och olvon. Kommunen utför både slyröjning och slåtter i kraftledningsgatorna.
Hitta hit
Täbys artrika kraftledningsgator kan du vandra genom med utgång från flera olika platser. Parkeringsplatser finns vid Täby Ryttarcenter och den gröna entrén vid Gullsjön. Du kan också vandra från elkraftstationen vid Löttingelundsvägen och norrut.
Fornborgen vid Rönningesjön
På Skansberget, cirka 500 meter norr om Rönninge by, finns kvarlämningar av en borg byggd på 500-talet. Det är osäkert om detta faktiskt var en borg för försvar eller om det var en offringsplats för att komma så nära som möjligt till dåtidens gudar.
Hitta hit
Fornborgen ligger inom naturreservatet Rönninge by, Skavlöten. Till Fornborgen kan du vandra från Skavlötenstugan där det också finns parkering.
Gullsjön - Norra fronten
Vid Gullsjön kan du gå på upptäcksfärd bland de gamla historiska försvarsanläggningarna från 1900-talets början.
Korvlinjen, eller Norra fronten som den egentligen kallas, är en del av en försvarslinje som byggdes 1904–1916 som försvar av Stockholm under första världskriget.
Norra Fronten moderniserades i samband med andra världskriget, men efter 1952 hade den förlorat sin strategiska betydelse.
Hitta hit
Från den gröna entrén vid Gullsjön, infart från Löttingelundsvägen, kan du vandra på milspåret fram till Gullsjön.
Gröna kilar och Naturkartan
I Stockholmsregionen sträcker sig gröna kilar från landsbygden in mot stadens centrum. Täby berörs av tre av tio kilar; Rösjö-, Angarn- och Bogesundskilen. I dessa tätortsnära grönområden finns stora möjligheter att uppleva fantastiska natur- och kulturvärden.
Du hittar skogsstigar med vildmarkskänsla, ett levande odlingslandskap med betande djur, sjöar av olika slag, myllrande våtmarker, historiska kulturmiljöer och fornlämningsområden. Grönområdena har stora kulturhistoriska värden och är viktiga både för människors välbefinnande och för den biologiska mångfalden.
På webbplatsen www.gronakilar.se får du förslag på besöksmål och hittar tips på aktiviteter som fågelskådning, paddling, bärplockning eller bad.
Om du vill utforska utflyktsmålen kan du även ladda ner appen Naturkartan. Utifrån din position kan du då se avstånd till olika besöksmål i naturområdet.
Hagby eklandskap
Södra Hagby erbjuder ett vackert, öppet jordbrukslandskap som domineras av åkermark och betesmark med slingrande grusvägar, faluröda byggnader och hästar. Området har höga naturvärden med stor förekomst av ekar i skogsbryn och på åkerholmar.
I Hagby finns en stor koncentration av fornlämningar då platsen varit bebodd sedan yngre järnåldern. Här finns gravfält, hällristningar, stenstränger och spår av bosättningar. Många av dessa går fortfarande att se med blotta ögat.
Ekarna i Täby
I Täby finns även flera andra områden med gamla grova ekar. Ekarna kan bli 1 000 år gamla om de står öppet och solexponerat. I projektet "Ekarna i Täby" ska Täbys ekar få förutsättningar att utvecklas så att de även i framtiden har en chans att bli 1 000-åriga. Broschyren "Ekarna i Täby" är en guide som du kan använda om du vill lära dig mer om Täbys ekar.
Hitta hit
Cykel: Cykla via Vallatorp till Ängsullsvägens slut och vidare till Hagbys gröna entré.
Buss: Ta buss 611 eller 616 och gå av vid hållplatsen Brinkvägen. Gå sedan 2 km på Hagbyvägen till Hagbys gröna entré.
Bil: Kör Hagbyvägen till Hagbys gröna entré där parkering finns.
Käringsjön
Promenera Sjöslingan som utgår från den gröna entrén vid Sollentunavägens slut. Slingan passerar anlagda våtmarker och nordväst om Mörtsjön finns ett Natura 2000-område. Om du följer slingan mot norr ser du strax den lilla skogstjärnen Käringsjön skymta mellan träden. Här finns en iordningställd rastplats där tystnaden och vildmarkskänslan är högst påtaglig. Sjöslingan är cirka 6 km lång och markeras med blå färg.
Löttingekullen
Löttingekullen är kommunens högsta berg. På Löttingekullens topp finns ett röse från bronsåldern, 58 meter över havet.
Hitta hit
Från den gröna entrén vid Gullsjön kan du vandra på milspåret fram till Gullsjön. Därifrån går du norrut via Roslagsleden fram till Löttingekullen.
Mörtsjöskogen
Vandra runt Mörtsjön och Käringsjön på de anlagda slingorna Sjöslingan och Skogsslingan. Här finns tysta och orörda skogsområden. Våtmarkerna vid Mörtsjön – Käringsjön är en av kommunens mest värdefulla livsmiljöer för både växter och djur.
Naturreservatet Rönninge by och Skavlöten
Naturreservatet i Rönninge by och Skavlöten är cirka 180 hektar stort och ligger utmed Rönningesjöns östra strand. I områdets norra del finns Skavlöten, en friluftsgård med elljusspår och andra motionsspår och i söder finns en välbevarad visningsgård som kallas för Rönninge by. Mitt i området ligger Skansberget med fin utsikt över såväl Rönningesjön och andra delar av Täby.
Rönninge by
Rönninge by har mycket gamla anor. Människor har bott och brukat jorden här sedan yngre järnåldern. Alltsedan medeltiden har gårdarna varit arrenden från storgods i närheten. Från år 1704 till 1930 tillhörde byn Rydboholms säteri. Under en period på 1900-talet nyttjades området av militären, vilket fortfarande märks genom ett omfattande system av försvarsmurar i skogarna söder om Skavlöten.
Skavlöten
Skavlöten är Täby kommuns största friluftsanläggning. Där finns bad med bryggor och grillplatser, en friluftsgård med dusch, bastu och kaffeservering, samt elljusspår och motionsspår, bollplan och ängsytor. Vintertid plogas en skridskobana på Rönningesjön och skidspår anläggs på motionsspår och ängar.
Hitta hit
Rönninge by och Skavlöten nås via Arningevägen och är öppen för biltrafik. Från parkeringen är det en bit att gå till Rönninge by. Gående och cyklister kan använda infarten från Löttingelundsvägen, men den infarten är stängd för biltrafik.
Naturreservatet ligger på östra sidan om Rönningesjön. Entréerna till naturreservatet finns via Skavlötenvägen eller så kan du vandra från Hägernäs station längs med Rönningesjöns strand.
Naturreservatet Täby Prästgård
Naturreservat Täby prästgård ligger vid Prästgården söder om Prästgårdsvägen i Täby kyrkby. Området är cirka 95 hektar och utgörs av ett gammalt odlingslandskap med höga natur- och kulturvärden. Fornlämningar visar att området varit befolkat och brukat åtminstone sedan äldre järnåldern. Ängs- och betesmarkerna har förblivit öppna genom bete och har en rik hävdgynnad flora.
Genom reservatet går en del av forn- och naturstigen med informationsskyltar. Stigen har anlagts i samarbete mellan Täby kommun och Stockholms länsmuseum.
Hitta hit
Parkera bilen vid naturreservatets entré intill Prästgårdsvägen eller promenera från busshållplats Skogberga eller Täby kyrkby station.
Risbylestenen
Paddla kanot till Täby kommuns nordligaste plats, på västra sidan om Vallentunasjön. Här finns en runsten med Täby kommuns vapen, den så kallade Risbylestenen. Bredvid runstenen finns en välklippt gräsmatta, som lämpar sig perfekt för en picknick om sommaren.
Hitta hit
Parkeringsplats finns intill Skålhamravägen. Skålhamravägen inbjuder till en vacker cykeltur runt Vallentunasjön.
Skålhamra kvighage
Skålhamra kvighage ligger strax söder om Täby golfbana utefter Skålhamravägen. Hagen är ett mycket intressant exempel på hur markerna hålls öppna med bete. Under hundratals år har artrikedomen bevarats. Detta gäller både flora och fauna. Vid en inventering hittades över 330 olika växtarter. Under de senaste tio åren har mer än hundra fågelarter setts i eller från hagen.
Skålhamra kvighage utgör en sällsynt miljö, inte bara i kommunen utan även nationellt.
Hitta hit
En mindre parkeringsyta finns vid sidan om Skålhamravägen, mitt emot trappövergången till beteshagen. Skålhamravägen inbjuder till en vacker cykeltur runt Vallentunasjön.
Stolpaskogen
Stolpaskogen är Täbys största naturparksområde. Här kan du uppleva varierade skogsmiljöer på gångavstånd. Vid Ensta krog i söder finns en tillgänglighetsanpassad lekplats och utegym. Inne i Stolpaskogen finns ett vindskydd samt en ordnad grillplats. För att förbättra tillgängligheten har spänger anlagts i ett område med alsumpskog. Här kan du ta dig fram torrskodd och uppleva naturen på nära håll. Genom Stolpaskogen går en natur- och kulturled som heter Stolpaleden.
Hitta hit
Stolpaskogen ligger mitt i Täby. Stolpaskogens huvudentréer ligger intill Visinge station och Ensta krog, där det också finns parkeringsplatser.
Stolpaleden
Stolpaleden är en led på cirka 3 kilometer genom Stolpaskogens natur och kulturhistoria. Längs leden finns 14 informationsstolpar som beskriver platserna. Stigen är markerad med gulfärgade ringar runt träden. Du kan följa leden mellan Visinge station och Ensta krog.
I Stolpaskogen finns ett vindskydd och en ordnad grillplats. Vindskyddet är timrat på gammalt vis. Virket har gallrats ut från skogen och forslats fram med hjälp av häst.
För att förbättra tillgängligheten har spänger anlagts i ett område med alsumpskog. Här kan du ta dig fram torrskodd och uppleva naturen på nära håll.
Hitta hit
Stolpaskogens huvudentréer ligger intill Visinge station och Ensta krog, där det också finns parkeringsplatser.
Strandskogen
Ner mot Ullnasjön finns ett system med spänger där man kan vandra torrskodd i våtmarker. Med jämna mellanrum finns små bryggplatser med sittplatser och skyltar där miljön beskrivs med haikudikter av Tomas Tranströmer.
Hitta hit
Promenera från Ullna allés vändplats ut till Strandskogen och spängerna.
Tornön
Har du tillgång till båt eller är du en av många långfärdsskridskoåkare kan du besöka Tornön, som ligger i Värtan utanför Viggbyholm. Tornön är en vacker ö med en vegetation som består av bland- och barrskog. Det finns även öppna hagmarker, strandängar, branta klipphällar ner mot vattnet samt en brygga, som underlättar landstigning.
På Tornön finns även flera fornminnen och i modern tid har ön använts av flygflottiljen F2 i Hägernäsviken som flygledarplats. En husgrund finns idag kvar från den tiden.
Vidare finns en mindre tältplats och en grillplats. Ön är även häckningsplats för den rödlistade snatteranden.
Våren 2022 byggdes en ny brygga på Tornön.
Torrbacken
Torrbacken ligger alldeles intill Täby centrum. Här finns en stor artrikedom vad gäller floran. Små arter som jungfrulin, ängsskallra, brudbröd och backnejlika växer på backarna. Dessa arter är hävdgynnade och är alltmer ovanliga i dagens landskap på grund av att betesmarker växer igen, när de inte betas längre.
Området Torrbacken har tidigare varit en betesmark och arterna som finns här är en rest av den gamla betsmarken som förr betades, troligen så sent som på 1960-talet. Inom området finns också en gammal grund, där en ladugårdsbyggnad har stått.
Hitta hit
Torrbacken ligger intill Grindtorps kyrka.
Ullna strandpromenad
Ullna strandpromenad sträcker sig från Ullna strandskog i söder till Ullna kolonilottsområde i norr – mellan Ullnasjön och Arninge GK. Promenaden består till största del av en grusad gångväg, men för att överbrygga diken och andra våta partier finns spänger och en mindre bro.
Ta gärna en paus vid en av rastplatserna och läs haikudikterna av Tomas Tranströmer.
Se film om Ullna strandpromenad
Hitta hit
Promenera från Ullna allés vändplats ut till Strandskogen och norrut. Det finns till och med en förbindelse upp till Arninge GK:s klubbhus och parkering – men var medveten om reglerna och riskerna när du passerar golfbanan.
Viggbyholms ekbacke
I Viggbyholmsområdet finns flera gamla jätteekar. Platsen präglas av Viggbyholms gård med anor från 1600-talet. Gården och kringliggande marker ger en bild av hur landskapet sett ut historiskt och vilka förändringar som har skett genom åren.
Viggbyholms ekbacke är ett naturområde i anslutning till Viggbyholms gård. Tidigare var området mer öppet då kreatur betade marken. Efter att markanvändningen ändrades och betet upphörde, har lövträd och granar vuxit upp och beskuggat ekarna. Idag sker kontinuerlig gallring för att säkerställa ekarnas framtid. I ekbacken finns en av Täbys äldsta ekar. Eken har en stamomkrets på cirka 623 cm, vilket ger en fingervisning om
att trädets ålder är runt 600 år!
Viggbyholms gård blev under 1600-talet ett säteri för ätten Lagerfelt. År 1915 övertog Valter Hultin Viggbyholm. 1920 överlämnade Hultin stora delar av sina intressen till ett konsortium, "Viggbyholms Park och Trädgårdsstad". En viktig orsak till att Viggbyholm är så grönt med förgårdsmarker beror på att Hultin upprättade ett gåvobrev, det Hultinska gåvobrevet. Hultin skänkte mark till kommunen med restriktionen om att marken skulle vara allmän. En stor del av Viggbydalen och nästan all förgårdsmark i Viggbyholm ingår. Herbert Lilienborg, en tidigare konsortiemedlem, förvärvade gården 1933. Idag ägs gården av Viggbyholms Gårds Fastighets AB, där Herberts dotter Kerstin Lilienborg, är en av delägarna.
Hitta hit
Cykel: Cykla strandpromenaden längs Värtan till Viggbyholms båthamn.
Buss: Ta buss 617 och gå av vid Drakskeppsvägen eller Viggbyholms gård.
Bil: Parkera vid trevägskorsningen mellan Djursholmsvägen och Drakskeppsvägen.
Värtans strandpromenad
Värtans stränder erbjuder en vacker och varierande strandpromenad året om. Strandpromenaden följer strandlinjen i naturskön miljö och leder förbi många intressanta platser. Här finns Näsby slott från 1600-talet, men också modern flerbostadshusbebyggelse utmed Hägernässtranden, badplatser, lekplatser och skog. Det går bra att både cykla och promenera sträckan som är cirka 7 km lång.
Längs promenadvägen finns ett antal informationsskyltar för att göra promenaden ännu mer intressant och trivsam. Promenaden är belyst, asfalterad längs större delen och där det behövs finns ledstolpar för att hjälpa dig att hitta fram.
Hitta hit
Värtans strandpromenad går längs med hela Värtans strand. Vid Näsaäng finns parkeringsmöjligheter.
Ädellövskogen
Strax söder om Karby ridanläggning i Efraimsberg finns ädellövskogen. I skogen växer ek, lind och fågelbärsträd. Runt ädellövskogen finns ett cirka två meter högt vilthägn för att skydda träden från djur. Det finns grindar i vilthägnet för besökare.
Fler vackra platser
Via Skogsstyrelsens karttjänst kan du hitta fler spännande miljöer, som gamla hålgångar, värdefulla skogsmiljöer och gravplatser.