Biologisk mångfald
Biologisk mångfald är variationen av djur och växter i vår omgivning. Kommunen värnar mångfalden i flera naturvårdsprojekt, bland annat i naturreservaten i Täby. Men tänk också på att din egen trädgård kan gynna de naturvärden vi behöver. Här får du tips på hur du kan göra.
Gynna pollinatörer
En trädgård eller en balkong kan med rätt insatser bidra till en ökad artrikedom eller så kallad biologisk mångfald. Här är några tips på hur du kan gynna pollinatörerna.
- Plantera gärna ut nektar- eller pollenrika blommor. Dessa gynnar pollinatörer som fjärilar, humlor och vildbin.
- Plantera gärna blommor så att de finns över hela säsongen. Det gör att det finns mat för pollinatörerna även under vår och höst. Gullviva, lungört, narciss, pingstlilja, påsklilja, scilla, snödroppe, sälg, vintergäck, vårkrokus och vårlök är fina och lättskötta vårblommor. Några förslag på sommarblommor är akleja, blodnäva, blåklockor, cikoria, fingerborgsblomma, honungsfacelia, isop, klintar, klätt, lavendel, lejongap, malva, rosenskära, stäppsalvia, timjan och väddar. Till hösten kan du med fördel ha dahlia, höstanemon, höstaster, höstkrokus, kärleksört och rudbeckia i trädgården.
- Låt gärna gräsmattan blomma. Så in lite fler arter som tål gräsklippning som exempelvis vitklöver, brunört och tusensköna.
Höj klipphöjden på gräsklipparen till 6–8 cm. På det sättet klarar sig fler blommor. - Skapa en liten äng. Ta bort en del av gräsmattan och ersätt med ängsväxter som slås/klipps 1 gång/år på sensommaren. Det finns flera olika fina fröblandningar att välja bland i handeln.
Bostäder i trädgården
Det är inte bara hos människorna i storstaden som det råder bostadsbrist. Fåglar och insekter missgynnas av det storskaliga skogs- och jordbrukslandskapet där det råder brist på tillräckligt många hålträd och död ved. Nedan följer tips på hur du kan hjälpa djurlivet med att skapa bostäder.
Sätt upp holkar
Sätt upp en biholk, fågelholk eller en fladdermusholk. En biholk kan enkelt byggas genom att knyta ihop ett antal bamburör och hänga upp på en solig plats. En biholk ska helst inte sitta i direkt solljus och kan gärna placeras på en regnskyddad plats. En annan teknik är att borra hål i en träbit eller stubbe på mellan 3–13 mm för att gynna ett så brett spektrum av vildbin som möjligt. Hålens djup bör minst vara 5 cm, men de kan med fördel borras djupare.
Bygg en humleholk
Gräv ner en mindre blomkruka i tegel med hålet uppåt i marken. Mynningen av hålet behöver då skyddas mot regn på något sätt. Fodra gärna botten med torrt gräs vilket är humlors naturliga bomaterial. Lerkrukan placeras upp och ner tills bara hålet syns. Halvstora stenar kan sedan läggas som skydd för regn. De ska dock inte täppa igen hålet.
Vatten
Skapa en bivattnare och sätt ut. Ta en skål och fyll med glaskulor/kulor. Fyll sedan upp med vatten. Tänk på att ett bi ska kunna sitta på kulorna utan att drunkna.
Anlägg en liten damm i trädgården. Det gynnar djurlivet och arter som groddjur, trollsländor, vatteninsekter och fåglar.